Tožbe proti Verbundu: Na Koroškem čakajo na odločbe iz Maribora in s Ptuja

Nejc Strojnik Nejc Strojnik
04.09.2024 16:09

Obravnave na Okrožnem sodišču v Slovenj Gradcu so bile preklicane zaradi zagotavljanja enotne sodne prakse. Novi naroki predvideni do konca tega leta.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dravograd novembra 2012
Arhiv Večera

Na Okrožnem sodišču v Slovenj Gradcu bi se moralo danes začeti skupaj šest ločenih obravnav različnih tožnikov proti avstrijski družbi Verbund. Sodišče je obravnave v zadnjem hipu preklicalo, saj čaka na uradno pridobitev odločb o že pravnomočno zaključenih zadevah na sodiščih na Ptuju in v Mariboru, o katerih so bili obveščeni po razpisu narokov. Sodnica Sonja Tovšak, ki vodi vseh šest danes preklicanih obravnav, je ob tem napovedala morebitno izdajo sklepov o dopolnitvi tožb, naroki pa da so bili preklicani zaradi zagotavljanja enotne sodne prakse. Na uradne odločbe sodišč v Mariboru in na Ptuju, kjer so bile sodbe zavrnjene oziroma zavržene, sicer še čaka. Medtem pa so na Okrajnem sodišču v Slovenj Gradcu danes vendarle izpeljali dva naroka civilnih tožb zoper Verbund, v obeh pa je sodišče izdalo sklep o dopolnitvi tožbe.

Za poplavni val, ki je novembra 2012 zajel domala vse kraje ob Dravi dolvodno od akumulacije Edling, povzročil rekordne poplave in celo poškodoval jez v Markovcih, so številni slovenski pa tudi avstrijski oškodovanci okrivili avstrijsko družbo Verbund, ki da je k poplavnemu valu prispevala s praznjenjem akumulacijskega jezera Edling. Okrožno sodišče v Slovenj Gradcu bi sicer danes moralo odločati o tožbah Občine Dravograd, ki od avstrijske družbe terja dober milijon evrov odškodnine s pripadajočimi obrestmi, nekaj manj kot pol milijona odškodnine zahteva dravograjsko podjetje Monter, dobrih 100 tisočakov je visok zahtevek zavarovalnice Generali, nekaj več kot 60 tisoč evrov odškodnine pričakuje podjetje Fides, slabo polovico manj pa družba VBKS Leasing.

Na sodiščih v Mariboru, Slovenj Gradcu in na Ptuju je bilo zoper Verbund sicer vloženih okoli 80 tožb, s katerimi so tožniki zahtevali skupno za okoli 107 milijonov evrov odškodnin. Kot smo pred nekaj dnevi že poročali, pa je država Slovenija od Verbunda v začetku tega leta prejela nakazilo v višini 14,9 milijona evrov in zato umaknila tožbo zoper to družbo, Verbund pa je umaknil svojo tožbo zoper Slovenijo. S tem so bili zaključeni vsi spori med stranema iz naslova poplavnega dogodka v letu 2012. A to na zasebne tožbe nima vpliva.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta