SDS poskuša znova znižati dohodnino

Jelka Zupanič
12.11.2018 18:48

Dohodnino naj bi začeli plačevati pri desetih tisočakih, poleg dviga mej za dva tisočaka pa bi bili vsi deležni tudi nižjih davčnih stopenj in za 200 evrov višje splošne olajšave.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Koalicija je v sporazumu napovedala, da se bodo morebitnega spreminjanja dohodnine lotili po temeljiti analizi.
Tit Košir

Največja opozicijska stranka SDS je danes v parlamentarno proceduro znova vložila svoj stari, a nekolikanj spremenjeni predlog zakona o dohodnini. Tako kot pred slabim letom - njihov predlog je konec letošnjega januarja romal nazaj v predal, saj v državnem zboru ni dobil podpore - ponujajo poslancem v razmislek predloge, s katerimi bi na račun nižje dohodnine vsi dohodninski zavezanci dobili nekoliko višje neto plače oziroma bi jim ostalo v žepu več dohodka. Prepričani so, da država zaradi tega ne bi bila na slabšem, saj bi okoli 350 milijonov evrov, ki bi ljudem ostali v denarnicah, ljudje tako potrošili. Porabili v trgovinah za nakupe, kar bi dvigalo domačo potrošnjo, proračun pa bi denar dobil nazaj z DDV, trošarinami in drugimi davki.

Povprečno plačanemu letno 540 evrov več

Kaj ponujajo? Tako kot lani znižanje davčnih stopenj v vseh dohodninskih razredih za dve odstotni točki, splošno dohodninsko olajšavo bi z 3302 evrov zvišali na 3500 evrov, to pot pa bi zvišali tudi meje dohodninskih razredov, za 2000 evrov. V dohodninski lestvici bi to prineslo spremembo pri vseh zavezancih. Če začnemo zdaj v prvem dohodninskem razredu plačevati dohodnino pri 8000 evrov neto letne osnove, bi jo poslej začeli pri 10 tisoč evrov, namesto 16 odstotkov dohodnine bi si država vzela 14 odstotkov. V najvišji, peti razred bi padli pri 73 tisočakih, dohodninska stopnja bi znašala 48 odstotkov in ne več 50.

S finančnega ministrstva nič novega

S finančnega ministrstva, ki je zaposleno z rebalansom proračuna za prihodnje leto, za zdaj o spreminjanju dohodnine ni novih vesti. Še zmeraj tako velja, kar je finančni minister Andrej Bertoncelj napovedal kmalu potem, ko je začel ministrovati. Da se bodo torej prednostno posvetili ne le pripravi davka na nepremičnine, ki naj bi začel veljati leta 2020 (z njegovim osnutkom naj bi seznanili koalicijske člane odbora za finance konec tedna), ampak tudi prenovi stroškov dela. Po pričakovanjih javnosti naj bi ta prinesla nižjo obdavčitev dohodkov iz dela oziroma višje neto plače. Kakšna bo prenova, pa ostaja skrivnost. A to ne čudi, saj je koalicija v sporazumu napovedala, da se bodo morebitnega spreminjanja dohodnine lotili po temeljiti analizi. Predvsem pa bodo iskali javnofinančno nevtralno rešitev. Ker smo zakorakali v sredino novembra, bi lahko rekli, da letos Šarčeva vlada dohodnine ne bo spreminjala. Bertoncelj je namreč obetal tudi, da z davki ne bodo hiteli, predvsem pa se bodo o bodočih davkih posvetovali s socialnimi partnerji.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta