Predsednica ECB in guverner Banke Slovenije z dijaki o finančni varnosti

Srečko Klapš Srečko Klapš
15.10.2024 18:25

Christine Lagarde in guverner Boštjan Vasle na ljubljanski tržnici "preverjala" inflacijo ter se pred četrtkovo sejo Sveta ECB o obrestnih merah z dijaki pogovarjala o denarnih zadevah.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Christine Lagarde, predsednica ECB, z dijaki o finančni varnosti in varni uporabi spletnih storitev.
Daniel Novakovic/sta

Predsednica Evropske centralne banke (ECB) Christine Lagarde in guverner Banke Slovenije Boštjan Vasle, sta se z dijaki pogovarjala o finančni varnosti s poudarkom na varni uporabi spletnih finančnih storitev. Podatki Svetovne banke kažejo, da v Sloveniji vedno več otrok starejših od 15 let, aktivno uporablja bančne storitve. Namreč, kar 90 odstotkov otrok v omenjeni starosti že uporablja plačilno kartico, 58 odstotkov jih je že plačalo z mobilno napravo, 38 odstotkov pa jih ima kreditno kartico. S porastom uporabe digitalnih bančnih storitev se povečuje tudi število prevar, kjer pa so najranljivejši ravno mladostniki, ki šele vstopajo v svet finančnih storitev.

Dijaki iz Gimnazije Bežigrad, Gimnazije Ledina, Škofijske gimnazije Vipava in Gimnazije Kranj so predsednici ECB predstavili kako vidijo pomen finančnega izobraževanja.
Daniel Novakovic/sta

V razpravi z naslovom Finančna varnost v kibernetskem svetu se začne z varnim ravnanjem z žepnino in štipendijo sta Lagarde in Vasle poudarila, da je izobraževanje in ozaveščanje prebivalcev o osebnih financah, ekonomskih konceptih ter vlogi in delovanju centralne banke nujno za razumevanje ekonomskega okolja v katerem živimo in delujemo. Dijaki iz Gimnazije Bežigrad, Gimnazije Ledina, Škofijske gimnazije Vipava in Gimnazije Kranj so predsednici ECB predstavili, kako sami vidijo pomen finančnega izobraževanja, nato pa so z njo razpravljali o uporabi finančnih storitev v preteklosti, danes in v prihodnosti.

Christine Lagarde, predsednica ECB in Boštjan Vasle, guverner Banke Slovenije, sta na ljubljanski tržnici preverjala cene gob. 
Daniel Novakovic/sta

Christine Lagarde je pred pogovori z dijaki skupaj z Boštjanom Vasletom obiskala tudi ljubljansko tržnico, kot je dejala tretjič v zadnjih štirih ali petih letih. "Preverila sem nekaj izdelkov, ki jih poznam, na primer avokado. Cene tega so primerljive s cenami drugod po Evropi. Cene lokalnih pridelkov zaradi zgodnje ure še niso prikazane, vendar sem prepričana, da so glede na neverjetno kakovost izdelkov razumne. Inflacija se je namreč precej znižala," je dejala.

Christine Lagarde je ljubljansko tržnico obiskala že tretjič v zadnjih petih letih. 
Daniel Novakovic/sta

Predsednico ECB jutri in v četrtek čaka denarna seja Sveta ECB, ki bo potekala na Brdu pri Kranju. Seje, ki v Sloveniji poteka na povabilo Banke Slovenije in guvernerja Boštjana Vasleta, se bodo udeležili vsi guvernerji članic Evrosistema in člani Izvršilnega odbora ECB. Zasedanje se bo zaključilo z novinarsko konferenco predsednice ECB Christine Lagarde, podpredsednika ECB Luisa de Guindosa in guvernerja Banke Slovenije Boštjana Vasleta, na kateri bodo predstavili odločitve, sprejete na denarni seji, so še napovedali v Banki Slovenije. Večina analitikov ob tem meni, da bo Svet ECB na tokratnem zasedanju v Sloveniji ponovno znižal ključno obrestno mero. 

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta