Posli z zaščitno opremo: Pingpong med Toninom in Počivalškom

Ker gredo posli države z dobavo zaščitno opreme v desetine milijonov evrov, nepravilnostim in težavam na svetovnem trgu pa se ni mogoče izogniti, najbolj odgovorna, gospodarski in obrambni minister, bežita pred prevzemanjem politične krivde.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Za maske med državami poteka veliko rivalstvo.
Robert Balen

Že vse od prevzema oblasti pred dobrimi tremi tedni, ko se je vlada Janeza Janše lotila nabave zaščitne opreme, se s težavami na področju, kjer v svetu sicer vlada vojna za opremo, med evropskimi državami pa celo plenjenje zanjo, spopadata minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek in tudi obrambni minister Matej Tonin, oba podpredsednika vlade in predsednika koalicijskih strank SMC in Nove Slovenije. Zaščitne maske in ostala zaščitna oprema imajo danes status orožja v klasični vojni.
Da se bo vlada morala spopasti z zelo zahtevnimi razmerami na globalnem trgu, kajti v vrsti za predvsem kitajsko opremo stojijo velike države, ki imajo denarno in politično prednost pred Slovenijo, je pokazala afera z "izgubljenim tovornjakom". Takrat je prvič počilo med omenjenima ministroma, ki v zdaj nosita največjo odgovornost za nabavo zaščitnih mask. V aferi, v katero je bilo vpleteno podjetje Labena, ki naj bi Sloveniji dobavilo tri milijone mask, je Tonin zatrjeval, da je po njegovih informacijah Slovenija že plačala 10 milijonov mask, Počivalšek pa, da zavod za blagovne rezerve ni ničesar plačal vnaprej.
Kdo in kako izbira posle
Po tem fiasku je vlada ustanovila medresorsko skupino za sprejem, pregled in vrednotenje ponudb zaščitne opreme. Medresorsko delovno skupino vodi državni sekretar na ministrstvu za obrambo Damijan Jaklin, tako kot Tonin član Nove Slovenije. Poleg predstavnikov uprave za zaščito in reševanje ter zavoda za blagovne rezerve so člani skupine še predstavniki ministrstev za gospodarski razvoj in tehnologijo, zdravje, zunanje in notranje zadeve. Do sedaj je država prejela več kot 1000 ponudb in pobud za dobavo opreme.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta