(PORTRET) Boštjan Vasle zagreto teče na dolge proge

Jelka Zupanič
30.11.2018 17:05
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Boštjan Vasle, predsednik Pahor ga je predlagal za guvernerja Banke Slovenije
Robert Balen

Čez tri dni bo v Celju rojeni Boštjan Vasle dopolnil 49 let in se hkrati pripravljal na to, da se v četrtek poslovi od funkcije, ki jo je opravljal zadnjih enajst let. Toliko časa je bil predvsem direktor Urada za makroekonomske analize in razvoj (Umar), v samem začetku in dvakrat na koncu tudi vršilec dolžnosti direktorja. Nedavno se je sicer prijavil na razpis, s katerim so kandidate vabili za direktorja Umarja. In si zaslužil opazko premiera Marjana Šarca, da se bo moral odločiti, kaj hoče, ker je v isti sapi soglašal, da ga je prvi šef Umarja in nekdanji evropski komisar Janez Potočnik predlagal za guvernerja. Zdaj Umar že ima novo prvo violino, 45-članski kolektiv pa je bil vesel Vasletove kandidature. "Vsaj zame je bil ves čas zelo dober šef," smo slišali.
Sicer pa uradno v njegovih predstavitvah piše: leta 1994 je diplomiral na Ekonomski fakulteti v Ljubljani, izobraževanje je nadaljeval na Central European University v Budimpešti, kjer je leta 1997 magistriral s področja denarne politike. Po končanem študiju se je zaposlil na ministrstvu za finance, leta 2000 pa je prišel v Urad RS za makroekonomske analize in razvoj, kjer je spremljal predvsem cenovno in denarno politiko. Med pomembnejšimi projekti urada, pri katerih je sodeloval v tem času, je bila priprava sprememb usmeritev ekonomskih politik, ki so privedle do znižanja inflacije in do poznejšega uspešnega prevzema evra.
Leta 2006 se je Vasle priključil ekipi, ki je začela delati v vladni službi za razvoj v Janševi vladi. Ukvarjal se je predvsem z implementacijo reform na gospodarskem področju in bil kot vodja sektorja za ekonomske reforme odgovoren za usklajevanje ukrepov na področju prestrukturiranja javnih financ, izboljšanja konkurenčnosti, povečanja učinkovitosti visokega šolstva, privatizacije in razvoja finančnih trgov ter usklajevanja reform z Lizbonsko strategijo. Konec leta 2006 se je vrnil na UMAR, septembra, ko se je poslovil Vasletov predhodnik Janez Šušteršič, je postal za kratek čas vršilec dolžnosti direktorja, decembra 2007 pa je prevzel vodenje Umarja za prvih pet let. In ostal vse do zdaj.
Vasleta torej kar dobro poznamo, saj nam vsako leto vsaj dvakrat, spomladi in jeseni, predstavi analizo, s katero nam Umar sporoča, kako bomo živeli. Vmes pa Vasle, kadar le more, zagreto teče na dolge proge, zadnja leta tudi po gorskih razpotjih, ali pa skoči na smuči in v tekaško smučino. Takrat je rad sam.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta