Po volitvah: "Upam, da se bodo izvoljeni zavedali, da so dolžni kmetu, in kmet ni pripadnik le ene stranke"

Predsednik Zadružne zveze Slovenije Borut Florjančič je zaskrbljen nad politizacijo, mladi zadovoljni, da imajo veliko predstavnikov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Borut Florjančič: "Rezultati me pa ne presenečajo, saj so nekje v ozadju močnejši volilni stroji."
Foto: Robert Balen

Na minulih volitvah so člani Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije izvolili nove predstavnike. Forum za kmetijstvo in podeželje SDS je na volitvah fizičnih oseb v svet osvojil kar 21 od 44 mandatov. Sledijo Društvo slovenski kmet (9), Društvo članov sindikata kmetov in Lista Roman Žveglič (4), Slovenska kmečka zveza (3) in Kmečko društvo Nova Slovenija (3). Preostale liste so dobile en mandat ali pa so ostale brez predstavnika v svetu zbornice. Pri volitvah predstavnikov pravnih oseb je kar 11 od 13 izvoljenih članov sveta predlagala Katoliška cerkev. 

SDS zmagovalka volitev v KGZS

Vrstijo se odzivi na rezultate. Borut Florjančič, predsednik Zadružne zveze Slovenije, je nezadovoljen z udeležbo. Spomnimo, da je bila 10,17-odstotna pri fizičnih osebah in 30,92-odstotna pri pravnih osebah. "Na eni strani bi pričakoval in si želel večjega odziva kmetov, da bi prišli na volišče. Ker sicer marsikdo ve, kaj je prav in narobe, potem pa naj tudi volijo. Ampak udeležba je taka že nekaj volitev zaporedoma," je dejal in izrazil zaskrbljenost nad politizacijo zavoda. "Rezultati me pa ne presenečajo, saj so nekje v ozadju močnejši volilni stroji. Upam pa, da se bodo ti, ki so izvoljeni za svetnike in ki bodo kasneje izvoljeni na funkcije, zavedali svojega poslanstva, da so dolžni kmetu, in kmet ni pripadnik le ene stranke," je še povedal. 

Borut Florjančič: "Rezultati me pa ne presenečajo, saj so nekje v ozadju močnejši volilni stroji."
Foto: Robert Balen

V Zvezi slovenske podeželske mladine pa so izrazili zadovoljstvo nad velikim številom izvoljenih mladih predstavnikov kmetov. Drugouvrščena lista - Društvo slovenski kmet, ki je dobila 9 predstavnikov, je namreč lista mladih kmetov. "Veliko mladih je prišlo do zbornice in res sem zelo vesela, da mladi želijo biti angažirani v kmetijstvu. Pomembno je, da pokažemo, da tudi mladi imamo znanje, želimo novo prihodnost za kmetijstvo in da podpiramo slovenskega kmeta," je povedala predsednica Zveze slovenske podeželske mladine Eva Golob

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta