Opozorilni protest kmetov: Opozicija želi protestni val

Timotej Milanov Timotej Milanov
29.03.2023 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Sindikatu kmetov Slovenije nočejo vmešavanja političnih strank v proteste. 
Robert Balen

Potem ko so slovenski kmetje prejšnji teden po celotni Sloveniji izvedli opozorilni protest "zaradi nevzdržnih razmer" v panogi, zdaj čakajo na odziv vlade. Med drugim jih skrbi omejevanje kmetijske dejavnosti zaradi okoljevarstvenih zahtev, v prvi vrsti morebiten sprejem predlagane evropske uredbe o trajnostni rabi fitofarmacevtskih sredstev in zmanjšanje uporabe pesticidov za 50 odstotkov, na občutljivih območjih, kot so tudi območja Nature 2000, pa bi bila njihova uporaba povsem prepovedana. To bi v Sloveniji zajelo več kot 40 odstotkov vseh kmetijskih zemljišč. "Če bo uredba prišla v veljavo, res ne vemo, kako bomo lahko preživeli. V Sloveniji je veliko kmetij, ki imajo vsa zemljišča na občutljivih območjih," pravi Anton Medved, predsednik Sindikata kmetov Slovenije.

Kmetijstvo se mora prilagajati okoljskim izzivom

"V Sloveniji je kmetijstvo v pretežni meri trajnostno, vendar se soočamo z velikimi okoljskimi izzivi, ki se jim mora prilagajati tudi kmetijstvo. Z evropskim zelenim dogovorom in zakonodajo, ki se pripravlja na ravni EU, se evropska politika vedno bolj usmerja v varovanje okolja in podnebja. Poseben poudarek je na varstvu okolja in narave ter ohranjanju kmetijskih zemljišč, kar naj postane prednost in ne ovira gospodarjenja," so v odzivu zapisali na ministrstvu za kmetijstvo, ki ga vodi Irena Šinko, in dodali, da je treba zato iskati priložnosti v dvigu kakovosti, shemah kakovosti, ekološkem kmetijstvu, dobrobiti živali in povečanju znanja. "Da bo mogoče več proizvesti z manj vplivi na naravne vire in podnebje. Zato potrebujemo znanje, ustrezne pridelovalne tehnologije ter sodobno in konkurenčno živilskopredelovalno industrijo." V okviru strateškega načrta skupne kmetijske politike v obdobju 2023-2027 je na voljo 1,8 milijarde evrov, od tega bo največ denarja namenjenega krepitvi konkurenčnosti in odpornosti kmetijskega sektorja. Tudi predsednik vlade Robert Golob je po poročanju STA povedal, da bo vlada nadaljevala dialog s kmeti, a da nakopičenih težav ne bo možno rešiti v nekaj dnevih. A kmetje pričakujejo, da jih bodo predstavniki vlade sprejeli v desetih dneh, da bi začeli skupaj iskati rešitve, v nasprotnem primeru napovedujejo zaostrovanje protestnih aktivnosti.

Slikali bi se zdaj z Dončićem, zdaj s kmeti

Po podatkih sindikata se je protestov udeležilo okoli 5000 kmetov, protestni val pa očitno želijo zajezditi tudi v opoziciji, saj so ga na družbenih omrežjih angažirano promovirali vidni predstavniki SDS in NSi, v slednji so prav na dan protesta sklicali celo tiskovno konferenco na to temo.

"Vsi slovenski politiki se želijo slikati z Luko Dončićem. Enako je zdaj z nami, ko nam je protest uspel, politika pa bi bila rada zraven. A mi ne želimo, da se vmešava. To je stanovska težava, ki jo bomo rešili sami. Pred protestom sem tudi povedal, da ne želimo prisotnosti političnih strank na nobeni od protestnih lokacij. To bi bil začetek razdora med nami. Stranke naj si drugje poiščejo svojih pet minut pozornosti," pravi Medved, ki je sicer, enako kot veliko drugih kmetijskih funkcionarjev, član zunajparlamentarne SLS. Dodaja, da v sindikatu nikoli ne govorijo o strankarskih zadevah. "Če bi tako ravnali, bi se vedno skregali. Nikoli ne govorimo o politiki, temveč samo o težavah v kmetijstvu. Imamo pa sicer med nami člane tako levih kot desnih političnih strank, a jih jaz o tem ne sprašujem, saj vsi v prvi vrsti delamo z dušo za kmete."

Da se je kmetijska problematika začela politizirati, kaže tudi nedavna skupna seja državnozborskih odborov za zadeve EU in kmetijstvo, ki jih vodita poslanca Franc Breznik (SDS) in Vida Čadonič Špelič (NSi). Na seji je kmetijska ministrica Šinkova kmetom pritrdila in povedala, da se Slovenija ne strinja s predlogom Evropske komisije glede popolne prepovedi fitofarmacevtskih sredstev na občutljivih območjih, saj bi to po njenih besedah pomenilo opuščanje kmetijske proizvodnje in posledično vplivalo na samooskrbo. "Predlagana prepoved pa dejansko tudi prepoveduje uporabo fitofarmacevtskih sredstev, ki so dovoljena v ekološkem kmetijstvu, kar pomeni, da bi bilo tudi ekološko kmetijstvo zelo oteženo na teh območjih." Kljub temu člani odborov niso potrdili sklepov, s katerimi so želeli politiko pozvati k nasprotovanju sprejetja sporne evropske uredbe.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta