Nova zadolžitev države po rekordno nizki obrestni meri

Darja Kocbek Darja Kocbek
05.08.2020 05:00

Javni dolg slovenske države zdaj znaša 37,27 milijarde evrov. Če bo recesija v državah z evrom hujša in daljša od predvidene, se bodo obrestne mere za zadolževanje povišale.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Slovenija se je do zdaj za omilitev posledic epidemije covida-19 zadolžila za 2,17 milijarde evrov, kar je 1085 evrov na prebivalca. Tokrat se je prvič dolgoročno zadolžila po negativni obrestni meri. Z ministrstva za finance so sporočili, da so konec julija izkoristili povpraševanje uglednega investitorja in najeli posojilo z dodatno izdajo triletne obveznice Republike Slovenije (zapadlost v 2023.) v višini 50 milijonov evrov po rekordno nizki donosnosti do dospetja (-0,492 odstotka). To je 27 bazičnih točk več donosnosti do dospetja od primerljive obveznice Republike Nemčije, kar je najmanj doslej, navajajo na ministrstvu za finance.

Potem ko se je Slovenija letos že zadolžila za 6,68 milijarde evrov novega dolga, finančni minister Andrej Šircelj še ne ve, ali se bomo zadolžili še za 1,46 milijarde, kolikor bi se po vladnih načrtih letos še lahko.
BOBO

Letos se lahko zadolžimo še za 1,46 milijarde evrov

Javni dolg slovenske države po podatkih vladnega urada za makroekonomske analize Umar zdaj znaša 37,27 milijarde evrov, kar je 18.635 evrov na prebivalca. Letos je ministrstvo za finance najelo za 6,68 milijarde evrov novega dolga ali 3340 evrov na prebivalca. Na ministrstvu so nam pojasnili, da so od 6,68 milijarde evrov novega dolga najeli 2,05 milijarde evrov za odplačilo glavnic starega dolga, ki zapadejo v odplačilo v letošnjem letu. Za odplačilo glavnic starega dolga v letih 2021 in 2022 so že letos vnaprej najeli za 2,46 milijarde evrov novega dolga, preostalih 2,17 milijarde evrov novega dolga pa so najeli za omilitev posledic epidemije covida-19.
Na podlagi veljavnih načrtov se slovenska država letos še lahko zadolži za 1,46 milijarde evrov ali za 730 evrov na prebivalca. "V tem trenutku še ne moremo z gotovostjo trditi, ali se bo Slovenija za ta znesek v letošnjem letu še zadolžila ali ne, saj je to odvisno od razmer, ki jih ni mogoče vnaprej predvideti. Zadolžili smo se, da smo lahko v prvi fazi epidemije poskrbeli za socialno varnost ljudi in omogočili preživetje podjetjem. Pokojnine, plače, socialni transferji so v Sloveniji vendar izplačani redno," so nam pojasnili na ministrstvu za finance.

Prihaja čas, ko bodo nekatere države postale preveč tvegane

Analitiki banke BNP Paribas pravijo, da bodo države prisiljene sprejeti dodatne ukrepe za podporo gospodarstvu, če se število okuženih z novim koronavirusom in število umrlih ne bosta zmanjšala in če še cepiva ne bo. Države, ki veljajo za varne, se bodo še naprej lahko zadolževale rekordno poceni. A prišel bo tudi čas, ko bodo nekatere države postale preveč tvegane.
ECB ob zadolževanju držav za financiranje koronaukrepov opozarja, da se bo zadolženost držav v območju evra, med katerimi je tudi Slovenija, v letu 2020 glede na bruto domači proizvod (BDP) povečala za sedem do 22 odstotnih točk. To pomeni, da bo povprečna zadolženost držav z evrom narasla na več kot 100 odstotkov glede na BDP. Javni dolg Slovenije zdaj po podatkih urada Umar znaša 82,4 odstotka glede na BDP. Če bo recesija v državah z evrom hujša in daljša od predvidene, se bodo obrestne mere za zadolževanje držav povišale, zato obstaja tveganje, da na srednji rok ne bodo več zmožne vračati dolga.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta