Neupravičeni na parkiriščih za invalide: kršitev je malo, a so

Gregor Grosman Gregor Grosman
07.05.2019 18:55

Največ odvozov napačno parkiranih vozil je prav z parkirnih mest, rezerviranih za invalide, pojasnjuje Ivan Kobal, vodja mestne redarske službe v Mariboru.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Europarku so na rezervirana parkirišča namestili tudi posebne table, takšna praksa pa se je izkazala za zelo dobro sprejeto in od takrat je posameznih kršitev občutno manj, ugotavljajo.
Sašo Bizjak

Z gospo Bojano, invalidko iz Maribora smo se pogovarjali na parkirišču Sodne in Vošnjakove ulice, kjer je avto parkirala na enem izmed štirih invalidskih mest pred zapornico javnega parkirišča pri zdravstvenem domu in okrožnem sodišču. "Sicer imam zdravnika v zdravstvenem domu, a če bi zapeljala bliže na javno parkirišče, kjer so še tri invalidska mesta, bi morala plačati parkirnino," je potožila in omenila, da morajo invalidi parkirnino plačevati tudi, če gredo v bolnišnico. Ima dve hčeri, a pravi, da nobena od njiju ne bi neupravičeno parkirala na mestu, rezerviranem za invalide. "Kriva je vzgoja, že avtošole bi morale o neustreznosti takšnega početja poučevati mlade voznike. Tudi kazni so absolutno prenizke," našteva sogovornica, redarstvo pa poziva k bolj pogostim kontrolam. Ne samo parkiranih vozil, temveč tudi izkaznic, ki invalidnim osebam dovoljujejo koriščenje zanje rezerviranih mest. 

Če želi oseba parkirati na parkirnih mestih, namenjenih invalidom, mora imeti na vozilu za vetrobranskim steklom nameščeno ustrezno izkaznico. 
Sašo Bizjak

Glavnina odzvozov je z invalidskih mest

Ivan Kobal, prvi mož mariborskih mestnih redarjev nam je pojasnil, da posvečajo vso pozornost redarskega nadzora ranljivim udeležencem v prometu. "Naša prioriteta ni pobiranje kazni z naslova nepravilno parkiranih vozil, ampak nadziramo predvsem invalidska parkirna mesta, pločnike, prehode za pešce, tam kjer so šole in vrtci, pa avtobusne postaje. Največ odvozov je prav z invalidskih mest," pojasni Kobal. 

Zgledno: Pri Mercatorju na Taboru na rezerviranih parkiriščih ni bilo neupravičenih uporabnikov.
Sašo Bizjak

Varnostna služba opozarja 

Na prvega "kršitelja" naletimo v največjem nakupovalnem središču v SV Sloveniji. Saša Šnuderl, 91-letni upokojeni novinar je nakupovalno središče obiskal s sinovim avtomobilom, zato s seboj ni imel ustrezne kartice. Vseeno je parkiral na invalidskem mestu v bližini vhoda, saj težko hodi in si pri tem pomaga s palico oziroma nakupovalnim vozičkom. Dvakrat na teden mora v trgovino, saj živi sam, v Europark pride, ker je tukaj dovolj parkirnih mest in je mnenja, da trgovski centri dovolj dobro poskrbijo za svoje stranke, medtem ko pred bankami in drugimi uradi parkirnih mest primanjkuje. 

Mladi voznik se je v preteklosti že pogosto srečal z agresivnimi vozniki, ki so zasedli "njegovo" parkirno mesto.
Sašo Bizjak

"Redarstvo bi prišlo prepozno"

Da na žalost, kljub opozarjanju in označevanju, katera parkirna mesta so rezervirana za invalide in družine, obstajajo vozniki, ki tega ne upoštevajo, pa ugotavljajo pri Lidlu. Na to jih opomnijo tudi uporabniki njihovih komunikacijskih omrežij. "Prosimo jih, da v kolikor to opazijo, na to opozorijo naše sodelavce v trgovini. Tudi če pokličemo policijo oziroma redarstvo, voznik v tem času običajno že zapusti parkirišče," so pojasnili z Lidla. 
Pri Hoferju problematiko nepooblaščenih vozil na invalidskih parkirnih mestih prepoznavajo v zelo omejenem obsegu. "Sicer v tovrstnih primerih lahko le aktivno opozarjamo na nepravilno parkiranje in pozivamo k razumnosti do ostalih kupcev, saj po zakonu o pravilih cestnega prometa nismo pristojni za izvrševanje sankcij in skladno s tem tudi ne vodimo evidenc o kaznovanjih. Sicer pa so pred vsemi Hoferjevimi trgovinami na voljo parkirišča s številnimi parkirnimi mesti in zadostnim številom parkirnih mest za invalide, skladno z zakonskimi predpisi," so sporočili. 
Sprehodimo se po parkirišču Hoferja, Tuša, Lidla in Mercatorja na Pobrežju. Čeprav je popoldne, ko se delavci običajno vračajo iz služb domov, in se jih veliko ustavi v kateri izmed naštetih trgovin, zgledno vsi parkirajo na parkirnih mestih, ki niso namenjeni invalidom. Vsa tri Lidlova, pet Tuševih, šest Hoferjevih in petnajst invalidskih parkirišč pri Mercatorju na Pobrežju, je prostih. Pri Intersparu pa v nekaj minutah naletimo na dva kršitelja.
Na prvo prosto invalidno parkirno mesto nasproti vhoda v trgovino je parkiral oče s hčerko. V trgovini sta bila resda zgolj šest minut, a v tem času so bila poleg njega prosta le še tri mesta za invalide. Ko se je z manjšim nakupom vrnil iz trgovine, smo ga nagovorili in vprašali, zakaj je izbral to parkirno mesto? A je bil z odgovori precej skop. Povedal je, da na invalidskih parkiriščih ne parkira pogosto, zgolj izjemamo, danes pa samo zato, ker je na hitro skočil v trgovino. Običajen izgovor, kot tudi zadnje besede voznika, da pravzaprav ni niti pozoren na to, kje parkira, samo da na hitro opravi, kar ima opraviti. 
Tudi Tamara iz Maribora, mati dveh otrok, ki sta jo spremljala po nakupih, je zgolj za nekaj minut skočila v trgovino. "Plenice sem morala kupiti. Načeloma ne parkiram na invalidnih mestih, sem pa v preteklosti že nekajkrat plačala kazen." Danes je bilo to zgolj slučajno, pravi, o neprimernosti takšnega početja pa jo opozarjata tudi njena otroka, ki ju v šoli učijo, da se ni prav ustavljati na avtobusnih postajah, kot tudi ne neupravičeno parkirati na mestih, rezerviranih za osebe s posebnimi potrebami. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta