Našli domnevno zadnji kip Ivana Zajca, avtorja spomenika Franceta Prešerna na Prešernovem trgu

STA
05.02.2024 13:05

Najden je pomemben kip, ki ga je pripadnik prve generacije zgodnjemodernih slovenskih kiparjev najverjetneje ustvaril tik pred smrtjo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prešernov trg 
Tit Košir

Kje je Poljub, njegov domnevno zadnji kip, se do zdaj ni vedelo, januarja pa ga je v eni od zasebnih zbirk pri nas odkril galerist Franci Novak.

Zajec (1869-1952) se je v slovenska srca vpisal s spomenikom Franceta Prešerna na Prešernovem trgu v Ljubljani. V Narodni galeriji je še do 11. februarja na ogled pregledna razstava Zajčevih del, ki jo spremlja katalog avtorice Mateje Breščak.

Katalog se izčrpno posveča do zdaj še neraziskanemu Zajčevemu delu. Eden izmed izpostavljenih kipov je kip z naslovom Poljub. Poljub predstavlja žensko in moškega v objemu in poljubu, upodobitev izžareva intimnost, čutnost, strast in erotičnost, ljubezen in čuječnost, so zapisali v Galeriji Novak.

Poljub je Zajec v različnih variacijah upodabljal skozi vso svojo ustvarjalno pot. Motiv poljuba je vključil v relief Prešernovega spomenika in motiv poljuba je bil, kot zapiše Breščak, tudi njegovo zadnje, nedokončano delo.

O Zajčevem zadnjem kipu je kiparjeva žena v svojem dnevniku, hranjenem v Zajčevi zapuščini v Narodni galeriji, zapisala: "52 (leta 1952) v januarju ni mogel dovršiti kip 'Poljub', sredi dela je odložil leseno modelirko v zemljo nedovršenega kipa. Bolezen ga je trdo priklenila na bolniško posteljo." Breščak domneva, da gre za kip, ki je v katalogu zaveden pod kat. št. 299.

Kot so še zapisali v Galeriji Novak, so znani še, poleg skice Poljuba in domnevno zadnjega Poljuba, trije kipi Poljuba, vsak v svoji variaciji. Zadnji Poljub v glini je po merah največji med vsemi in meri v višino dobrih 52 centimetrov.

Kip Poljub, ki navdušuje s svojo motiviko v čutni realistični upodobitvi, bo na Prešernov dan na ogled v Galeriji Novak na Jurčičevem trgu 2 v Ljubljani.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta