Namesto v Afriki ukrajinsko žito konča v EU

Timotej Milanov Timotej Milanov
16.05.2023 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pred letošnjo žetvijo tudi med slovenskimi pridelovalci prevladuje strah zaradi uvoza poceni ukrajinskih surovin. 
Andrej Petelinšek

Po začetku vojne v Ukrajini in prekinitvi transportnih poti za izvoz ukrajinskega žita je zavladala panika. Ukrajinsko in tudi rusko žito sta namreč pomembna za prehrano prebivalstva nekaterih držav severne Afrike in Bližnjega vzhoda. A danes to isto žito dela preglavice predvsem v Evropski uniji. Velike količine poceni ukrajinskega žita namreč povzročajo pretrese pri evropskih pridelovalcih in mlinarjih. Zaradi tega so nekatere države članice EU uveljavile prepoved uvoza žita iz Ukrajine, Evropska komisija pa jim je to izjemo dopustila. Ta je že v začetku maja sprejela začasne preventivne ukrepe, s katerimi je omejila uvoz pšenice, koruze, oljne ogrščice in sončničnega semena iz Ukrajine, a ti veljajo samo za pet držav članic EU: Poljsko, Slovaško, Madžarsko, Romunijo in Bolgarijo. Omenjeno blago pa bo mogoče še naprej izvažati v vse druge države članice. Trinajst držav EU, med katerimi je tudi Slovenija, je zaradi tega na Evropsko komisijo naslovilo pismo, v katerem izražajo zaskrbljenost zaradi ukrepov, ki so bili sprejeti brez posvetovanja z drugimi državami članicami. Kmetijski ministri Slovenije, Avstrije, Belgije, Danske, Estonije, Francije, Grčije, Hrvaške, Irske, Luksemburga, Nemčije, Nizozemske in Španije od Evropske komisije še zahtevajo, da pojasni kriterije, na podlagi katerih je predlagala 100 milijonov evrov finančne pomoči za kmete v omenjenih petih državah.

Dr. Aleš Kuhar: "Strah pred dumpingom se bo lahko spet hitro spremenil v strah pred previsokimi cenami."
Sta

Evropska unija je lani z vzpostavitvijo tako imenovanih solidarnostnih koridorjev omogočila izvoz ukrajinskega žita, ki je bil onemogočen zaradi blokade njenih črnomorskih pristanišč. A kot kaže, blago še vedno ne najde poti do želene destinacije. Posledice ukrepa so sprva občutili v državah EU, ki so Ukrajini najbližje, zdaj pa, kot kaže, bo žito preko njih preplavilo trge drugih držav EU. Po podatkih statističnega urada je v Sloveniji uvoz žita in žitnih izdelkov iz Ukrajine začel naraščati že maja lani, januarja letos je presegel dva tisoč ton.

Preko "zaščitenih" držav v ostale

Predsednik komisije za odkup in prodajo žit pri Zadružni zvezi Slovenije Franc Küčan meni, da je Evropska komisija naredila napako: "Žito je že prišlo v vse evropske države, posredno iz Avstrije tudi v Slovenijo, čeprav tega še ni mogoče zaznati, ker imajo domači mlinarji še dovolj lanskih zalog." Pri tem izpostavlja, da je ukrajinska pšenica dvomljive kakovosti. "Prodira pa v večji meri na slovenski trg moka iz ukrajinske pšenice, ki se melje v Avstriji ali na Hrvaškem. Ta se prodaja po ceni, ki je nižja od odkupne cene slovenske pšenice. V tem trenutku je v Evropi za okoli 20 milijonov ton viškov pšenice, ki bi že morala biti na poti v tretje države, saj so tudi evropske države imele lani nadpovprečen pridelek pšenice. To povzroča kaos na trgu. V Sloveniji za zdaj torej predvsem moka, nekateri manjši mlinarji pa mogoče že iščejo tudi cenejšo pšenico iz Ukrajine, kar pa je težko vedeti." Pridelovalci po njegovih besedah od vlade pričakujejo, da jih bo zaščitila s prelevmani. "V Evropi bo cena pšenice dosti nižja od stroškov pridelave, ki se po nekaterih kalkulacijah glede na preteklo leto ni bistveno pocenila. Slovenska pridelava bo ogrožena, če ne bomo dosegli dogovora glede oblikovanja cene." Kot še pove Küčan, bodo morda priporočali vladi, da se pripravi na urgentni odkup slovenske pšenice.

GZS: Možna rešitev tudi v izrednem odkupu

Tudi v Združenju za mlinarstvo pri GZS - Zbornici kmetijskih in živilskih podjetij, ki ga vodi Tatjana Zagorc, opozarjajo na povečan uvoz moke iz Ukrajine v Slovenijo: "Prodaja iz slovenskih mlinov se je zmanjšala za 30 odstotkov. Uvoz cenene moke iz Ukrajine pa bo imel vpliv na cene letošnje žetve. Mlini so namreč precej polni žit, ki so jih odkupili lani po zelo visoki cenah. Vlado in pristojna ministrstva že več mesecev opozarjamo na težave, ki jih bo imel vpliv nizkih cen in dodatnih količin uvožene moke iz Ukrajine na celotno žitno verigo v Sloveniji. Rešitev vidimo v tem, da EU omogoči tranzit žit in moke zunaj držav EU v Azijo in Afriko ali da izvede izreden odkup viškov in te proda na tretje trge." V zbornici izražajo skrb, da bodo skladišča ostala precej polna ob letošnji žetvi, ki bo že čez dobra dva meseca, kar bo povzročilo težave pri odkupu s kmetij in vplivalo na ceno odkupljene pšenice.

Ministrstvo za kmetijstvo proti selektivnim ukrepom

Na ministrstvu za kmetijstvo, ki ga vodi Irena Šinko, pravijo, da sicer podpirajo ukrepe liberalizacije trgovine, ki pospešujejo trgovinske tokove iz Ukrajine v EU, a da je Slovenija kritična do ukrepov, ki se sprejemajo selektivno - samo za nekatere države članice. Ob tem opozarjajo, da se bodo proizvodi, ki bodo prispeli v EU, znašli na trgih vseh držav članic: "Pri čemer je Slovenija zaradi majhnega tržišča zelo podvržena nihanjem cen in zato zelo občutljiva že zaradi majhnih dodatnih količin žit in oljnic na trgu." Poleg tega menijo, da je treba pozornost posvetiti tudi žetvi in odkupu pšenice letošnje žetve v državah članicah. "Slovenija je neto uvoznik večjega dela žit in soje, ki so namenjeni za prehrano živali, predvsem prašičev in perutnine. Za zagotavljanje ekonomike prireje in možnosti uspešnega nastopa na trgu morajo biti cene teh surovin stabilne in primerljive s cenami na trgu EU."

Kuhar: Smo v vojni ekonomiji

Profesor na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani Aleš Kuhar pojasnjuje, da so pred rusko agresijo v Ukrajini za izvoz ukrajinskega blaga v Evropo veljale relativno visoke carinske stopnje z določenimi izjemami. Pri odločitvah Evropske komisije gre po njegovem mnenju za hitre ad hoc odločitve, pri katerih niso upoštevali scenarija, ki se danes odvija. "Evropski koridorji so bili odprti z ambicijo, da se te surovine znajdejo na primarnih trgih za ukrajinsko blago. Ta v normalnih razmerah dve tretjini tovrstnega blaga izvaža v države v razvoju, tretjino pa v konkurenčne in industrijsko agresivne živinorejske evropske države, kot sta Francija in Španija." Kot pravi, ob uvedbi koridorjev niso predvideli, da bodo ti tako luknjičasti: "Tako se je blago, ki je izjemno cenovno konkurenčno evropskim pridelovalcem, znašlo tam, kjer ga nihče ni pričakoval." S tem ko je Evropska komisija za pet držav članic dopustila prepoved uvoza, je ušel duh iz steklenice, opozarja Kuhar: "Posledice bodo hude, saj ko politika ni več konsistentna, ko dela impulzivno in dopušča izjeme, se konča zaupanje, s tem pa tudi politična avtoriteta Evropske komisije. Gre za nevaren presedan, ki kaže na resnost situacije v tem delu Evrope … smo v vojni ekonomiji." Pri tem Kuhar še poudarja, da rezultati tovrstnih ukrepov gredo v prid tako Ukrajine kot Rusije. "Cene surovin, ki jih prodajata Ukrajina in Rusija, kot sta koruza in pšenica, se bodo zvišale. Strah pred dumpingom pa se bo lahko spet hitro spremenil v strah pred previsokimi cenami."

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta