Med mediteranskimi državami EU tudi Slovenija

18.09.2021 06:00
Naša država in Hrvaška sta bili včeraj sprejeti v neformalno skupino mediteranskih članic EU, ki se je tako s sedmih povečala na devet držav
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slovenski premier Janez Janša z gostiteljem, grškim kolegom Kiriakosom Micotakisom Foto: REUTERS
Louiza Vradi

Slovenija se včeraj v Atenah pridružila skupini sredozemskih članic Evropske unije, poimenovani Med 7. Kot je dejal zunanji minister Anže Logar, bo to Sloveniji prineslo večjo prisotnost v sredozemskem prostoru in tesnejšo povezanost s sredozemskimi državami. Na osmem vrhu skupine, ki se ga je udeležil premier Janez Janša, bo del skupine postala tudi Hrvaška in skupina se poslej imenuje Eumed.

Trenutno skupini predseduje Grčija in grški premier Kiriakos Micotakis je poleg Janše in hrvaškega premiera Andreja Plenkovića v Atenah gostil še voditelje Cipra, Francije, Italije, Malte, Portugalske in Španije. Iz kabineta slovenskega premiera so sporočili, da je vključitev Slovenije plod njenega dolgoletnega prizadevanja za večjo prisotnost v sredozemskem prostoru, tesnejšo povezanost s sredozemskimi državami članicami EU in vidnejšo prepoznavnost sredozemske dimenzije Slovenije. Slovenska stran se bo tudi v okviru sredozemskega dialoga zavzela za čimprejšnje okrevanje evropskega gospodarstva po pandemiji covida-19, izgradnjo odpornosti in strateške avtonomije EU ter prihodnost Evrope, so še navedli.

Sicer so voditelji v Atenah razpravljali tudi o vplivu podnebnih sprememb na Sredozemlje, na plenarnem zasedanju pa je sledila še razprava o miru, varnosti in stabilnosti v Sredozemlju in Bližnjem vzhodu, evropski agendi in promociji obnovljenega partnerstva z državami južnega sosedstva - Nova agenda za Sredozemlje. Na delovni večerji pa je beseda tekla o razmerah v Afganistanu, migracijah in boju proti terorizmu.

Slovenija je prošnjo za včlanitev v Med 7 vložila že leta 2015, odločitev za sprejem pa je prišla prav v času slovenskega predsedovanja Svetu EU. Zadnji vrh te neformalne skupine, ustanovljene na pobudo španskega in ciprskega zunanjega ministra konec leta 2013, je bil na Korziki v Franciji. Kot spominja Slovenska tiskovna agencija (STA), so tedaj voditelji izrekli polno podporo in solidarnost Grčiji in Cipru glede turških aktivnosti v vzhodnem Sredozemskem morju.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta