Inovativna živila 2022: Omaka iz prezrelih paradižnikov, polpeti iz ostankov tofuja in namazi, izdelani s postopkom fermentacije

Vida Božičko Vida Božičko
26.01.2022 12:13

Tokrat veliko izstopajočih živil. V izbor najboljših izdelkov dodali še kategorijo izdelkov z manj soli in inovativnost s področja trajnosti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Najbolj inovativna živila leta 2022.

Inštitut Za Nutricionistiko

Inštitut za nutricionistiko je letos že osmič razglasil najbolj inovativna živila. Gre za izdelke, ki so zdravi, lokalni, uravnoteženi z vidika prehranskih vrednosti in trajnostni. Nagrade so prejeli Eta Kamnik za lečin bolognese Natureta, Spar Slovenija za kruh z bučno prgo in drožmi ter za namaz iz laškega fižola, Mercator IP za izdelke iz linije Minute: obroki iz kvinoje, polnozrnatega riža in ajde z dodano zelenjavo, Mlekarna Planika za kefir z vitaminom D3, Mlinarjev sin za pirine testenine s sirotko, Engrotuš v sodelovanju z Ano Roš in BeLife za kombucha hruška z ajdo in pehtranom ter Sirarstvo Tinka za proseni desert.  

Letos so prvič podelili tudi nagrado za izdelke z manj soli. V tej kategoriji sta bila nagrajena kruh Žito Drožnik in Spar Premium kruh z bučno prgo in drožmi. Prav tako prvič so podelili tudi nagrado za inovativnost s področja trajnosti. Ker je bilo na tem področju več izstopajočih izdelkov, so izbrali kar tri zmagovalce. Največ inovativnosti so pokazali na Posestvu Trnulja pri razvoju bio sojinega polpeta Pečenjak, kjer so vključili stranski produkt, ki nastane pri proizvodnji tofuja. "Sicer bi to zavrgli, pa smo ga vključili v izdelek. Izdelek je sicer nastal čisto po naključju. V tistem času je bila prijateljica onkološki bolnik in želela sem jo vsakodnevno razveseliti z zdravim ekološkim kosilom. Tako so nastali polpeti. Kar se tiče trajnosti, pa smo že od leta 2004 vključeni v ekološko certificiranje. Izdelujemo proizvode, ki jih delamo iz sestavin, ki jih imamo na lastnem posestvu. Trajnostni smo z vidika okolja, gospodarstva in sociale," razlaga Urša Kunz, ki že vrsto let vodi trajnostno ekološko posestvo Trnulja. 

Andrej Petelinšek

V Engrotušu so v sodelovanju z Ano Roš in Zavodom za trajnostni razvoj lokalnih skupnosti Renkovci razvili omako s paradižnikom. Vključili so paradižnik Lušt, ki bi sicer bil prezrel za prodajo. Ročno ga oberejo in prepeljejo v predelovalni obrat v Renkovcih. Izdelujejo ga v socialnem podjetju, kjer zaposlujejo invalide. Omako delajo sproti, glede na potrebe. S tako proizvodnjo pomembno prispevajo k zmanjšanju zavržkov hrane.  

Kot tretje je nagrado za trajnost prejelo še podjetje Graska za linijo izdelkov Grashka. Pri svojih produktih se zavzemajo za lokalno pridelavo hrane na ekološki način in povečanja ponudbe živil rastlinskega izvora. Razvijajo in proizvajajo okolju prijazna rastlinska živila, ki so hkrati tudi hranljiva in okusna. Pri tem se poslužujejo fermentacije ter drugih naravnih postopkov. Ponujajo zelo raznolike izdelke, kot so dimljeni ajdovi valji v pikantni in zeliščni različici, dimljen bukov ostrigar ter namaz iz bukovega ostrigarja in fermentirane zelenjave. 

"Obe novi kategoriji sta izjemo aktualni. Verjetno ju bomo ohranili tudi pri izboru drugo leto. Kar se tiče zmanjšanja soli, je zelo dobro, da smo to našli pri kruhu. To je namreč živilo, ki najbolj prispeva k vnosu soli. Slovenci denimo dnevno v povprečju zaužijemo med 12 in 13 grami soli, dovolj pa bi je imeli že pet gramov. Z izboljšavo izdelkov lahko naredimo ogromno za javno zdravstvo," je pojasnil Igor Pravst z Inštituta za nutricionistiko in dodal, da so tudi trajnostni izdelki navdušili z inovativnostjo.  

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta