Finančni minister menja državno sekretarko: Namesto Ermanove Kovač Jerebova?

Jelka Zupanič
24.10.2018 13:36

Finančni minister je predlagano razrešitev zvečer le pojasnil: "Menim, da imam kot minister pravico, da si ekipo ljudi, s katerimi bom delal, sestavim sam".

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Vlada naj bi na jutrišnji seji odločala tudi o predlogu za razrešitev državne sekretarke Mateje Vraničar Erman, je završalo dopoldne in ostalo zavito v tančiče ugibanj skoraj do večernega televizijskega dnevnika. Vraničar Ermanovo je namreč ob primopredaji poslov v finančnem ministrstvu hitro po imenovanju vlade Marjana Šarca novi finančni minister Andrej Bertoncelj sam povabil v svojo ekipo.
Kot njegova desna roka naj bi skrbela predvsem za davke in nam je tako rekoč še včeraj pojasnjevala bodoči davek na nepremičnine. Nekdanja finančna ministrica, ki je vodila ministrstvo zadnji dve leti mandata Cerarjeve vlade in jo je Šarec celo povabil, naj nadaljuje delo ministrice tudi v njegovi vladi, tik pred zdajci pa je izbral Bertonclja, je tako spet postala državna sekretarka. Za področje, ki ga pozna in strokovno nadgrajuje že leta. A skoraj gotovo se lahko zgodi, da bo Vraničar Ermanova to funkcijo opravljala samo še do jutri.
Danes so nam namreč v vladnem uradu za komuniciranje potrdili, da se je predlog za njeno takojšnjo razrešitev že znašel na razširjenem dnevnem redu današnje vladne seje.

Robert Balen

Minister Bertoncelj: "Najini viziji se razhajata"

Potrditvi so sledile bolj ali manj uradne vesti iz vlade, da je razrešitev svoje državne sekretarke vladi predlagal finančni minister Bertoncelj, ker naj bi se izkazalo, da ne moreta delati skupaj, saj nista kompatibilna. V finančnem ministrstvu se namreč vse do večera niso odzvali s pojasnilom, kaj je pretehtalo, da je na vlado romal predlog za razrešitev.
Potem je prifrlelo po e-pošti pojasnilo: "Drži, da bom jutri vladi predlagal razrešitev državne sekretarke Mateje Vraničar Erman. Za to sem se odločil, ker se najini viziji o nekaterih pomembnih izzivih razhajata. Menim, da imam kot minister pravico, da si ekipo ljudi, s katerimi bom delal, sestavim sam. Čakajo nas pomembni izzivi in zato je pomembno zaupanje in homogenost ekipe. Sem pa hvaležen za dobro opravljeno delo svoje predhodnice, zahvaljujem se ji tudi za vso opravljeno delo in podporo od primopredaji in v zadnjem mesecu."

Andrej Bertoncelj: "Rebalans je stabilen in razvojno naravnan. Nagovarja vse generacije ter je prijazen za državljanke in državljane."
Borut Zivulovic

Koalicija je dobila papirje prej kot novinarji

Mediji so zaradi pomanjkanja informacij seveda ugibali, ali niso v ozadju presenetljive razrešitve rivalstvo, kdo bo imel v ministrtsvu več besede in papirji o nepremičninskem davku, ki da so jih prej kot koalicija in celo vodilna LMŠ, videli vsi drugi. A iz zanesljivega vira smo izvedeli, da slednje ne drži. Gradiva naj bi dobila koalicija v petek dopoldne, v javnost naj bi ušli istega dne popoldne.
Ali je bil povod za predlagano razrešitev Vraničar Ermanove bodoči davek na nepremičnine oziroma delovno gradivo za interno uporabo o bodočem davku, ki se je znašlo na ponedeljkovih naslovnicah, najbrž ne bomo izvedeli. Vraničar Ermanova pa je pred dvema dnevoma takole pojasnjevala, kaj bo v petek zvedela koalicija: "Posamezne rešitve v tej verziji niso niti pod razno dokončne in sto procentno domišljene. Mišljene so bile kot delovno gradivo za člane projektnega sveta, da dobimo njihov odziv, preden gremo v kakršnekoli formalne razprave....Koalicijo bomo v petek seznanili z vsemi gradivi in tudi s tem, kar je treba v predlogu zakona še dodelati. Ta gradiva, ki so prišla v javnost, pa so bila delovna gradiva za projektni svet. Ta je strokovno politično telo, predvsem pa strokovno..."
Nekdanji minster za gospodarstvo Matej Lahovnik meni, da si je minister izbral precej slab čas za menjavo državne sekretarke. 
{twitter}https://twitter.com/LahovnikMatej/status/1055175906040406016{/twitter}

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta