Elektronska osebna izkaznica precej več kot le osebni dokument: Kaj vse lahko uredite na ta način?

Mitja Sagaj Mitja Sagaj
10.03.2023 04:46
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Z elektronsko osebno izkaznico lahko uporabnik dostopa do elektronskih storitev, do katerih lahko dostopa prek storitve SI-PASS. 
Sašo Bizjak

Ste registracijo svojega avtomobila že podaljšali preko spleta? Zaupamo vam, da je tako hitreje, brez čakanja in predvsem ceneje. To pa seveda še zdaleč ni edino opravilo, ki ga omogoča elektronska osebna izkaznica na daljavo, preko spleta. In, zanimivo, vsa opravila preko spleta niti niso cenejša, na primer za preverjanje, kdo je prijavljen na vašem naslovu, ob obisku upravne enote ne boste odšteli nič, ista poizvedba preko portala vas bo stala nekaj evrov. A je prednosti elektronske osebne izkaznice vendarle veliko več od morebitnih slabosti.

Kaj lahko digitalno opravljate z novo osebno izkaznico

Leto dni bo konec meseca minilo od začetka izdajanja novih elektronskih osebnih izkaznic, ki niso več le identifikacijski dokument za fizično izkazovanje istovetnosti, pač pa tudi za potrjevanje identitete uporabnika v digitalnem okolju. Kmalu bo sledila tudi njena uporabnost v vlogi kartice zdravstvenega zavarovanja. Preverili smo, kako osebno izkaznico pred prvo uporabo v spletnem okolju preprosto aktivirati z mobilnim telefonom in mobilno aplikacijo eOsebna. Pa tudi, kaj vse je z elektronsko osebno izkaznico mogoče mogoče opraviti na spletu, tako za fizične osebe kot za poslovne uporabnike. Opozarjamo pa tudi, kdaj lahko pričakujete največjo gnečo za izdajo nove osebne izkaznice.

Z elektronsko osebno izkaznico lahko uporabnik dostopa do elektronskih storitev, do katerih lahko dostopa prek SI-PASS. Nekaj je tudi elektronskih storitev, ki niso vključene v SI-PASS, a podpirajo uporabo elektronske osebne izkaznice. Sicer pa gre predvsem za e-storitve portalov eUprava, eDavki, eProstor, zVEM, eZdravstvo, eJN, eVŠ, ePRS, eZPIZ, ZZZS, eObčina, MojElektro, OPSI in drugi.

Funkcionalnosti v poslovnem portalu SPOT sledijo še letos

Oddaja elektronskih vlog, ki so (pred)izpolnjene s podatki iz uradnih evidenc, na primer subvencionirana vozovnica za dijake in študente, sprememba prijave prebivališča, izpisek iz Centralne kazenske evidence, vloge s področja družine, pa tudi vpogled v lastne osebne podatke iz uradnih evidenc, kot so osebni podatki v centralnem registru prebivalstva, podatki o kazenskih točkah in prekrških v prometu, vpogled v register vozil in javni vpogled v uradne evidence, na primer vozil in plovil, statusi dokumentov in listin, aktualne prireditve in shode, prodaja kmetijskih zemljišč, to je le nekaj najpogostejših storitev, ki jih uporabniki že koristijo preko portala eUprava. Ta pa omogoča tudi prejem uradnih elektronskih dokumentov, ki so tako namesto fizično vročeni v elektronski obliki.

V osrednji državni portal za poslovne subjekte SPOT bo prijava z elektronsko osebno izkaznico mogoča v drugi polovici tega leta, ko bo zaključena prenova portala. Sicer pa na ministrstvu za digitalno preobrazbo ugotavljajo, da poslovni subjekti portal SPOT že zelo dobro poznajo in že elektronsko poslujejo preko portala z do zdaj znanimi digitalnimi sredstvi za avtentifikacijo, ki se jim bo torej po prenovi pridružila tudi elektronska osebna izkaznica.

V poslovnem okolju so najpogosteje uporabljene storitve, ki jih je mogoče opraviti tudi s pomočjo elektronske osebne izkaznice, urejanje socialnih zavarovanj (M-obrazci), pridobitev potrdila številu zaposlenih, pridobitev poimenskega seznama zavarovanih oseb, nadomestilo plače, prijave nezgod in poškodb pri delu, registracija in poslovanje podjetja ter eBolniški list.

Največ gneče z menjavo je pričakovati junija

Več kot 387 tisoč vlog za izdajo elektronske biometrične osebne izkaznice so od 28. marca lani prejeli na ministrstvu za notranje zadeve, kjer postrežejo tudi s podatki, da bo veljavnost največ osebnim izkaznicam v letošnjem letu, to je 26.157 izkaznicam) potekla v juniju. V juliju bo veljavnost potekla 24.213 osebnim izkaznicam, sledi maj s potekom veljavnosti 16.801 osebni izkaznici, v aprilu bo veljavnost potekla 13.688 izkaznicam, v avgustu 13.655 izkaznicam, še ta mesec pa nekaj manj kot deset tisoč izkaznicam. Med septembrom in decembrom bo vsak mesec veljavnost potekla manj kot deset tisoč izkaznicam, skupaj v tem letu pa je oziroma bo veljavnost potekla 146.105 izkaznicam.

Vsaka nova osebna izkaznica je biometrična in elektronska, če slednje ne želite uporabljati z njeno funkcionalnostjo digitalnega potrdila, je preprosto ni treba aktivirati.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?