Davčne spremembe: Morda boste že letos ujeli nekaj več evrov

Jelka Zupanič
14.03.2019 06:02

Če bi že letos uzakonili do povprečne plače neobdavčeni regres za letni dopust in bi ga delodajalci tudi množično izplačevali, bi reforma večini hitro prinesla v žep več, medtem ko bomo na nižjo dohodnino in višjo obdavčitev dohodkov iz kapitala še čakali.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dobršen del višje neto plače je tako ob tokratni reformi v rokah šefov. Tistih v podjetjih, seveda. Ti bodo odločali, ali bo zadnja davčna reforma zaposlenim ostala v lepem spominu.
Andrej PETELINŠEK

Še ne veste, koliko manj dohodnine bi plačali, če bi v letu 2020 obveljala davčna reforma, kakršno je nedavno predlagal finančni minister Andrej Bertoncelj? Za lažjo predstavo, ali vas bo minister s predlogom takoj spravil v dobro voljo ali pač ne, vam ponujamo še nekaj izračunov. Za tipične plače - od minimalne do šestih povprečnih - so jih pripravili v finančnem ministrstvu.
Če se boste z očmi ustavili predvsem v zadnji vrstici velike preglednice, boste takoj opazili, kaj lahko pričakujete, če in ko vam bodo po novem davčili vaše lanske plače, regrese, nadomestila, bonitete in drugo. Ker smo v preteklosti že doživeli podobna dohodninska prerazporejanja bremen, ki naj bi zlasti "najbolj produktivnim kadrom" prinesla višje neto plače, vemo, da ne bomo poznali vseh odgovorov vse do dviga rok za reforme. Vmes bodo valorizacije, naše plače bodo rasle, vlada bo predstavila pokojninske in zdravstvene ukrepe, zagotovo pa ne bomo ušli tudi žolčni razpravi. O čem? O tem vendar, kdo so najbolj produktivni kadri. In ali so res ujeti v pretirano obdavčeni drugi in tretji razred, ki naj bi bil v tej reformi deležen najbolj izdatnega dviga neto dohodkov.

Minimalna plača - za 36 evrov višji letni neto

Teoretični izračuni so kljub temu zgovorni. Razkrivajo vladni namen, četudi nikomur ne jamčijo, da bo povprečno plačani zavezanec ob poračunu dohodnine 2020, ki ga bo dočakal maja 2021, na boljšem za točno 144 evrov. Minister Bertoncelj namena reforme ne skriva in pričakuje, da bodo ljudje in podjetja vladi hvaležni. Odrekla se bo vendar delu davkov in prispevkov, da bodo imeli višje neto plače in bodo lahko več trošili. In bo tako k dvigu plač spodbudila tudi podjetja. Za Večer je minister zatrdil, da je davčni predlog dober, "ker je dober za ljudi", za 850 tisoč zaposlenih.

Poznamo krilatico: kralju vsak po evro na mesec. Za Slovenca ta evro ne bi bil velik problem, kralj pa bi vsak mesec dobil dva milijona evrov.
Robert BALEN

Simičevo ugibanje, kaj je za najmanj plačane bolje

O prijaznosti Bertoncljevih predlogov do najnižje plačanih zavezancev za dohodnino je že podvomil davčni svetovalec Ivan Simič, tisti generalni direktor nekdanjega Dursa, zaradi katerega nam že leta pripravljajo dohodninsko napoved kar davkarji, le da ji rečemo zdaj informativni izračun dohodnine. Bralce svojega bloga je pred nekaj dnevi pobaral, katera dohodninska lestvica je boljša za zavezance z nižjimi dohodki. Njegova lestvica, ki jo je predlagal pred osmimi leti kot član našega prvega fiskalnega sveta, ali ta, najnovejša? Simič bi namreč takrat, ko je imela kriza že špičaste zobe, vsem z do 10 tisoč evrov neto letne davčne osnove zaračunal le 10 odstotkov dohodnine, tistim do 25 tisoč evrov osnove v drugem razredu pa fiksni davek tisoč evrov in na razliko še 16 odstotkov ... (celotna lestvica je na Simičevem blogu).

Čislana bodo podjetja z najvišjim regresom in 13. plačo

Ker je za slovensko plačno krajino značilno, da skoraj dve tretjini zaposlenih s plačo ne preseže povprečne slovenske, je več kot poučen tudi izračun morebitnega dohodninskega prihranka pri poldrugi minimalni plači. Prejemniku take plače bi že pripadala višja navadna splošna olajšava, zaradi manj privitega davčnega vijaka bi mu pobrali za 108 evrov manj dohodnine. Posamezniku s povprečno plačo bi pustili po novem v žepu vsako leto 144 evrov več kot zdaj, tistemu z dvema povprečnima plačama 672 evrov, s štirimi 1212 evrov, s šestimi pa 2232 evrov. Nova lestvica ima torej tudi več posluha za bolje plačane zavezance in postaja na vrhu vse bolj podobna avstrijski.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta