56. Barkolana: Spektakel na morju in morje dogodkov

Sanela Čoralič
02.10.2024 12:00

Številna plovila bodo na morju v Tržaškem zalivu že ta vikend, ko se začenjajo spremljevalni dogodki festivala jadranja in morja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Trst je pripravljen na 56. izvedbo Jesenskega pokala.
Emme&emme/albertacci

Prireditelji največje regate s skupinskim startom so z glavnim sponzorjem pripravili 300 spremljevalnih dogodkov. V petek bo v Trstu koncert skupine Subsonica, v soboto pa bodo odprli desetnevno naselje na mestnem nabrežju in Velikem trgu.

Številna plovila bodo na morju v Tržaškem zalivu že ta vikend, ko se začenjajo spremljevalni dogodki festivala jadranja in morja. Pomerili se bodo najmlajši jadralci v razredu optimist, ki bodo nastopili na Barcolani Young, plavalci tradicionalne prireditve Barcolana Nuota in igralci vaterpola, ki bodo tekmovali v morju pred Velikim trgom. V Gradežu bo potekalo tekmovanje v supanju (Barcolana SUP), v Lignanu pa bodo pripravili Barcolana Beach Sprint, prvo izdajo tekme v teku na plaži in slalomu s kanuji na vodi. Razpršenost dogodkov je dokaz, da je Barkolana že zdavnaj presegla tržaške meje in postala prireditev, ki promovira celotno regijo.

Pozitivna energija

To je v družbi glavnega sponzorja Barcolane, zavarovalnice Generali, napovedal predsednik kluba SVBG Mitja Gialuz, ki je skupaj s široko ekipo sodelavcev letošnjo Barkolano zgradil na temo pozitivne energije. Gialuz je zagotovil, da je vse nared za 56. izdajo, dogajanje, ki bo postreglo s kar 300 dogodki, pa se bo začelo v petek zjutraj, ko bodo na sedežu kluba v Barkovljah dvignili zastavo in tako uradno odprli letošnji desetdnevni praznik. Zvečer bo na Ponterošu koncert italijanske skupine Subsonica, v soboto pa bo na nabrežju in na Velikem trgu zaživelo tudi naselje. "Barkolana ni samo jadralni praznik, želi biti praznik vseh vodnih športov in ljudi, ki ljubijo morje. Želimo biti inkluzivni na vseh stopnjah športnega in družbenega udejstvovanja," je napovedal prvi mož Barcolane Gialuz.

Andrea Sironi, predsednik zavarovalnice Generali, ki že 40 let podpira Barkolano, je dejal, da že desetletja verjamejo v ta projekt, ker njihova zavarovalnica promovira raznolikost, enakost in inkluzivnost. Za Sironija je šport edinstven vzgojni instrument, ki vpliva na osebno in kolektivno rast. Prav v tem duhu so pred nekaj leti na njihovo pobudo uvedli pokal Trofeo Genenerali - Women in Sailing, s katerim nagrajujejo najboljšo mešano posadko, ki ima za krmilom žensko. Kot je dejal predsednik zavarovalnice, so šli letos še korak dlje in naročili anketo pri družbi za javnomnenske raziskave SWG, s katero so preverjali, kako bi enakost na vseh ravneh še bolj konkretizirali. "Potrebujemo več žensk za krmilom, ne le v jadrnicah, pač pa tudi v družbi, politiki, podjetjih," je rekel Generalijev predsednik, ki je ob tem še poudaril, da bodo rezultate ankete izročili vsem jadralnim klubom, ti pa bi lahko na podlagi odgovorov ugotovili, kako bi lahko v prihodnje promovirali mešane posadke že v mladinskih razredih.

Na Barkolani tudi smučarji

Da je Barkolana odlična priložnost za predstavitev Furlanije - Julijske krajine kot pestre, trajnostne in butične destinacije ljubiteljem jadralnega športa, je prepričan predsednik deželne vlade Massimiliano Fedriga, ki je napovedal nekoliko drugačen dogodek, s katerim želijo promovirati regijo. V soboto, 12. oktobra, dan pred osrednjo nedeljsko regato, bodo pripravili dogodek Barcolana Ski FVG, s katerim želijo vsem po svetu sporočiti, da v naši regiji v enem dnevu lahko uživajo tako na morju kot v gorah.

Ambasadorji tega slogana bodo štirje nekdanji smučarski asi, ki bodo zastopali štiri države: Italijo, Avstrijo, Hrvaško in Slovenijo. Ti se bodo ob 10.30 na umetni smučarski progi v Nabrežini pomerili na ekipni promocijski tekmi. Nastopili bodo skupaj z mladimi smučarji iz FJK. Popoldne bodo institucionalni predstavniki sprejeli smučarje na Velikem trgu, v nedeljo pa se bodo ti lahko udeležili Barkolane z jadrnico Solaris 60.

Ta tip jadrnice bodo postavili tudi na Veliki trg. Ob 50-metrskem plovilu bodo uredili tudi Deep Blue Exploration Zone, območje, na katerem bodo obiskovalce ozaveščali o pomenu varovanj morij in oceanov. Kampanjo bodo vodili predstavniki inštituta Schmidt Ocean Institute in Miramarskega rezervata. Za vikend bodo odprli tudi različne razstave, dogodki se bodo vrstili tudi zunaj mestnega središča in na Krasu. Barkolana namreč ponuja priložnost za lokalna društva, da v okviru prireditve predstavijo svoje dejavnosti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta