Nissan zapira tovarno v Barceloni

Janez Kovačič Janez Kovačič
07.06.2020 05:00

Nissan, ki je sestavni del problematične zveze Renault-Nissan-Mitsubishi, bo decembra zaprl tovarno v španski oziroma katalonski Barceloni.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Epa

Tam nastajajo dostavniki in kombiji, tovarna je začela delovati leta 1980. Kot kaže, bo ob delo neposredno vsaj 3000 zaposlenih, posredno pa vsaj 25 tisoč ljudi.
Japonska družba se je odločila za zaprtje kljub nasprotovanju španskih in katalonskih oblasti, ki so obljubile pomoč; po sedanjih napovedih naj bi zaprtje stalo kar milijardo evrov. Zaposleni so se v protest zbrali pred tovarno in začasno blokirali vhod vanjo.
Avtomobilska industrija v Španiji ustvari približno deset odstotkov BDP, odločitev vodstva Nissana pa je v sedanjih okoliščinah, ko se brezposelnost na Iberskem polotoku hitro povečuje, še toliko bolj boleča.
Hkrati je Nissan sporočil, da tovarna v britanskem Sunderlandu ni v nevarnosti, čeprav so bile napovedi ob začetku in ves čas brexita drugačne. Izdelavo nissanov, ki so nastajali v Barceloni, bodo preselili v Južnoafriško republiko in Renaultovo tovarno v Franciji. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta