Zgodaj so zaslutili potencial: Slovenci v vrhu kriptoscene

Urban Červek Urban Červek
07.12.2017 10:12

Medtem ko vrednosti kriptovalut nadaljujejo vratolomen tempo rasti in močno dnevno nihanje, strokovnjaki opozarjajo, da to področje nujno potrebuje zakonsko regulacijo, tudi zaradi zaščite vlagateljev

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Kako vroče je področje investiranja v kriptovalute, pokaže krivulja gibanja vrednosti bitcoina, osrednje in najbolj znane kriptovalute na svetu. Še v začetku leta je vrednost enega bitcoina znašala manj kot 1000 ameriških dolarjev, sedaj pa se njegova vrednost dviguje proti 11.000 dolarjem. Šele sredi oktobra je vrednost bitcoina presegla psihološko vrednost 5000 dolarjev, konec novembra pa se je ta znesek že podvojil. Med bliskovito rastjo vrednosti so bila tudi posamezna obdobja, ko je vrednost bitcoina na podlagi kakšne negativne informacije upadla za več kot 1000 dolarjev, a se je trend nato vedno hitro obrnil v smer rasti.

Investitorji naj se prej poučijo

Tako imenovana tržna kapitalizacija ali celotna vrednost vseh do sedaj izdanih ali, bolje rečeno, digitalno ustvarjenih bitcoinov znaša že več kot 180 milijard ameriških dolarjev. Zaradi velikih stopenj rasti in odmevnih zgodb, ki se pišejo okoli investicij v kriptovalute in z njimi povezane tehnologije, so le-te začele privabljati tudi manj izkušene vlagatelje, z njimi pa številne možnosti za goljufije. Ervin Kovač Uršič, izvršni direktor v podjetju Iconomi, pravi, da je trenutno stanje na trgu kriptovalut nevzdržno in bo trg moral dobiti zakonsko regulacijo - ta Divji zahod se bo v letu ali dveh gotovo uredil, pravi. Priporoča izobraževanje in investiranje v kriptovalute in kriptosvet na podlagi lastnega znanja in lastnih odločitev, se pa zaveda, da je veliko odvisno tudi od človekovega značaja. Podjetje Iconomi vodi spletno platformo za investiranje v kriptovalute.

Nejc Kodrič (ob Damijanu Merlaku pomemben lastnik trgovalne platforme Bitstamp za bitcoine) je nedavno slovenskim bančnikom na Brdu pri Kranju predstavljal tehnologijo blockchain.
Robert Balen

Inflacija kriptovalut

Kriptovalute delujejo po tehnologiji veriženja blokov ali izvorno tehnologiji blockchain. Gre za eno najpomembnejših inovacij na področju internetnih tehnologij, ki napoveduje revolucijo v svetu bančništva in financ, pa tudi na številnih drugih področjih. Bistvo tehnologije veriženja blokov je, da je njegovo knjigovodstvo razpršeno med računalnike vseh uporabnikov, zato za nadzor nad lastništvom "denarja" ali avtentičnostjo katerekoli druge informacije sistem ne potrebuje več osrednjega nadzornika, kot so centralne banke pri običajnih valutah. Tehnologija sloni na posebnem šifriranju podatkov, od koder ime kriptovaluta (kripto - skrito). Za izumitelja tehnologije blockchain velja skrivnostni Satoši Nakamoto, katerega identiteta še danes ni razkrita.

Bitcoin je ena najbolj priljubljenih kriptovalut na svetu.
Reuters

Slovenci v vrhu kriptoscene

Nekateri Slovenci so zgodaj zaslutili potencial kriptovalut in so se v zadnjih letih uveljavili na tem področju. Najbolj znana sta gotovo Damijan Merlak in Nejc Kodrič, ustanovitelja in po 32-odstotna lastnika ene največjih menjalnic kriptovalut v tradicionalne valute na svetu Bitstamp. Revija Manager je njuno premoženje ocenila na 122 (Merlak) oziroma 112 milijonov evrov (Kodrič), kar ju je uvrstilo na šesto in osmo mesto najpremožnejših Slovencev. Nekateri Slovenci pa so zajahali val popularnosti v članku omenjenih ICO in v zameno za kriptokovance zbrali velike vsote "pravega" denarja. Tako je omenjeno podjetje Iconomi, ki sta ga zasnovala Jani Valjavec in Tim Mitja Žagar; lani jeseni sta zbrala približno deset milijonov dolarjev. Kriptokovanci ICO, ki so jih po ceni 12 dolarskih centov dobili investitorji, so sedaj na borzah kriptokovancev vredni približno 1,6 dolarja, celotno podjetje pa je v seštevku vredno 162 milijonov dolarjev, kar je več od na primer Gorenja, ki je po borznem vrednotenju težko 133 milijonov evrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta