Zastoji posledica zahtev po večji varnosti

Uroš Esih Uroš Esih
17.04.2017 18:56
Direktor Inštituta za demokratični nadzor nad oboroženimi silami (DCAF) Ljubljana in vodja programa DCAF za mejno varnost Jugovzhodne Evrope
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen
Vzdrži razlaga, da je teroristična grožnja glavni razlog, da se je schengenski zakonik s spremenjeno uredbo še dodatno zaostril in prinesel velike nevšečnosti na slovensko južno mejo?

Kaj prinašajo spremembe uredbe?

Kar je Slovenija naredila.

Lahko države zmanjšajo čakalne vrste na zdravorazumski način tako, da preprosto odprejo dodatne pasove za prečkanje meje?

Še nobene države niso vrgli iz schengna

Kaj bi se zgodilo, če Slovenija ne bi izvajala uredbe? Bi državo vrgli iz schengna?

Kar pomeni, da bi bili z mejami ponovno zaprti kot v času Jugoslavije?

Kakšno pa je slovensko mejno sodelovanje s Hrvaško, kjer vemo, da so bilateralni odnosi vse slabši? Evropski komisar za migracije Dimitris Avramopoulus je prejšnji teden namigoval v smer, da se državi ne znata dogovoriti. So v mejnem sodelovanju še rezerve, da bi bile čakalne vrste na mejah manjše?

Uredbo bo torej zelo težko spremeniti, režim na meji se ne bo bistveno spremenil. Smo obsojeni na dolge čakalne vrste na mejnih prehodih, vse dokler Hrvaška ne postane del schengenskega območja in se meja prestavi na njene zunanje meje? Kakšno bo življenje s to uredbo v srednjeročni perspektivi?

Kdaj bi lahko po najboljšem scenariju Hrvaška postala članica schengna, kar bi ukinilo mejno kontrolo na slovensko-hrvaški meji?

Nastal po pomoti in postal uspešnica

Schengenski zakonik se je z uredbo zaostril v imenu varnosti in zaščite pred potencialnimi teroristi, ki pa za prehod meje verjetno ne bodo izbrali uradnih mejnih prehodov, ampak prej zeleno mejo. Kako smiseln v varnostnem pogledu je ukrep kontrole vseh potnikov na meji?

Kakšna je prihodnost schengna? Uredba je pokazala, da bo šla v zaostrovanje na zunanji meji. Kaj pa navznoter, kjer zdaj velja režim svobodnega pretoka ljudi?

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta