Seveda, gumijasti škornji so obvezna oprema!

Tomaž Ranc Tomaž Ranc
26.03.2017 19:40
Anton Kovše, najstarejši župan v Sloveniji, jih bo maja dopolnil 76. Zgornjedravski občini Podvelka županuje že 22 let. Za več solidarnosti do podeželja, kot lesar pa odločno za oživitev lesne industrije
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Župan ste od leta 1995. Kaj je po vašem mnenju največja prednost in kaj slabost ureditev lokalne samouprave v državi in tako velikega števila občin?
Kaj pa drobljenje javnega, skupnega interesa? Ne bi skupaj za tega občana lahko dosegli kaj več in ceneje?
Vaša izrazito hribovska občina v ozki dolini ob Dravi ima komaj 2430 prebivalcev, a na kar 103,9 kvadratnega kilometra. Po površini ste ena večjih - saj ste tako pohorska in kozjaška občina, s Kaplo kot obmejna občina segate tudi proti Avstriji. Problemov pa imate enako kot vse druge na manjši površini. Hribovske ceste so vas vedno žulile, zanje in predvsem za ljudi, ki živijo v odročnih krajih, je treba poskrbeti. Kako to počnete?
Zadolženi niste niti za evro! Kako pa odgovarjate potem tistim, ki pravijo, da dremate, ko nič ne investirate?
Kaj pa službe in mladi, kaj jim ponujate?
Kako boste rešili ta resni problem?
Toda če bo tako negativen prirastek, vam bo pa zmanjkalo ljudi?
Kar pa je tudi nekaj. No, desetčlanski je tudi občinski svet, kako pa občinski aparat učinkovito dela ob večjih zahtevah države pri razpisih?
Kako si sploh predstavljate razvoj občine? Kaj je priložnost, migrirati na delo morajo tako ali tako že vseskozi, in kaj ste imeli od državnega programa pomoči devetim podravskim občinam (od Maribora do Radelj)?
Kaj je s karavlo na Kapli, še propada?
Ima pa vaša občina tudi nogometnega reprezentanta Luko Krajnca in očitno kritično dramsko skupino, ki je pripravila uprizoritev Kaj nam bojo pa tej še vzeli, ki je očitno zadela.
Klasično je tarnati, kaj naj država naredi, pa vendar, kaj bi morala Slovenija narediti za razvoj Haloz ali vaših krajev, pa poglejva Švico in Avstrijo, tudi oni imajo hribe ...
Ampak v Sloveniji smo se pritoževali, da plačujemo za Kosovo ... Na neki način so ti sicer lepi kraji zdaj kot Kosovo?
Imate bogate izkušnje tudi v gospodarstvu. Kot inženir lesarstva ste bili tudi na vodilnih mestih v lesni industriji - zakaj v Sloveniji ne znamo izkoristiti gozdne surovine, zakaj smo uničili lesno industrijo z bogatimi blagovnimi znamkami in proizvodnjo?
Ampak zakaj tak odnos do lesne industrije, podjetij je bilo v Sloveniji več?
Gozdno-lesna veriga je torej še zmeraj speči potencial?
Leta 1992 ste prevzeli dela komercialnega direktorja za rusko tržišče. Trg je ogromen, a smo ga izgubili. Pravijo, da so pristni stiki z ruskimi kupci tudi v znamenju vodke, kakšni so bili ruski partnerji?
Država zdaj za upravljanje in sečnjo gozdov razpisuje koncesije, avtomatizmov ni več. Imajo znanje, zdaj tudi konkurenco. Kako ocenjujete novi model?
Dvaindvajset let ste župan, to nekako spominja na avstrijski model - enkrat župan - vselej župan. Kako ocenjujete predlog, da bi morali omejiti število mandatov?
Ob cesti iz Koroške proti Mariboru vas redno videvamo po gradbiščih v občini, še imate gumijaste škornje vsekozi v prtljažniku. Je nujno treba kontrolirati gradbince?
Boste še kandidirali?
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta