Razkošje, ki si ga le redko privoščimo

Barbara Gavez Volčjak Barbara Gavez Volčjak
10.12.2023 18:46

Ena največjih koristi kopeli, savnanja, masaž in podobnih tretmajev, je ta, da takrat odložimo digitalne naprave in se posvetimo sebi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Ali ste vedeli, da so 10. december tudi v slovenskih naravnih zdraviliščih razglasili za World Digital Detox Day – svetovni dan digitalnega razstrupljanja? Mednarodni dan ozaveščanja je bil ustanovljen za spodbujanje digitalnega ravnovesja in dobrega počutja. Vsakoletni dogodek spodbuja posameznike in skupnosti, da se odklopijo od tehnologije in se ponovno povežejo s prijatelji in ljubljenimi, predvsem pa sami s seboj.

Brez povezave je novo razkošje

Ob silovitem razvoju in prodoru umetne inteligence je letošnja glavna tema svetovnega dne namenjena opozarjanju, da je potrebno ravnovesje med smiselnim digitalnim udejstvovanjem in ohranjanjem bistvenih človeških lastnosti. Slogan tega dne se glasi: »Brez povezave je novo razkošje«. Temu posvečajo veliko pozornosti tudi v slovenskih naravnih zdraviliščih, zato so pripravili številne programe za vzpostavitev ravnovesja uma, telesa in duha. Vzpodbujajo povezanost parov, družin z otroki in drugih obiskovalcev, nagovarjajo jih tudi k uporabi drugih razstrupljevalnih programov. Uporaba wellness storitev lahko namreč bistveno pripomore ne samo k boljšemu počutju, temveč predvsem k boljšemu imunskemu sistemu, s čimer preprečimo številne bolezni. Vse to ponujajo slovenska naravna zdravilišča, katerih glavna prednost je souporaba naravnih zdravilnih dejavnikov, kot so termalne in termo-mineralne vode, morska voda, solinsko blato, blatne obloge, šota, klima in drugi. Že od nekdaj so povezana z ohranjanjem in obnavljanjem zdravja, z naravnimi zdravilnimi dejavniki in sodobnim strokovnim pristopom pa nudijo odličen oddih za odkrivanje samega sebe.

Koristi termalne vode so poznali že stari Grki in Rimljani.
Shutterstock

Dokazane koristi kopeli, savne, masaže

V prihajajočih praznično-počitniških dneh si torej utrgajte nekaj ur zase, odložite telefon ali računalnik in se prepustite kateri od prijetno sproščujočih ponudb: plavanju ali namakanju v bazenu oziroma kopeli, spretnim rokam maserke ali maserja, prijetno sproščajoči toploti savne. Vsak od teh tretmajev ima svoje blagodejne lastnosti, ki nam pomagajo ponovno vzpostaviti ravnovesje telesa in duha. Kopanje v mineralni vodi širi žile in izboljša prekrvitev, zato kisik hitreje potuje po žilah, izboljša se presnova in pospeši razstrupljanje. Tudi masaža pripomore k razstrupljanju in boljši presnovi, povrne prožnost zakrčenim mišicam in pomlajuje kožo. Po masaži se boste popolnoma sproščeni in umirjeni lažje vrnili k vsakdanjim obveznostim. To velja tudi za savno, ki poleg tega še krepi imunski sistem, ugodno vpliva na dihala, zmanjšuje utrujenost, krepi srce in ožilje ter spodbuja čiščenje in regeneracijo vsega telesa.

Shutterstock

Čas zase ni egoizem

Za katerokoli obliko sprostitve se boste odločili, storite to zavestno, brez pritiska in hitenja, in se ji v celoti predajte. Zaradi hitrega tempa življenja, v katerem živimo, smo vsak dan postavljeni pred nove izzive in obremenitve, ki pa jih lahko premagamo le, če znamo postaviti sebe na prvo mesto. Naučiti se moramo poslušati svoje telo, da bo lahko uspešno krmarilo med delom, družino in prostim časom. Zato vzeti si čas zase ni egoizem, temveč je nujno potrebno, da zdravega telesa in duha prestanemo vse napore sodobnega življenja – tudi tiste, ki si jih povzročamo s čezmerno uporabo digitalnih pripomočkov. Odložite jih in se prepustite prvinskim užitkom.

Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta