Računalnik ali konzola: Za to platformo evropski in ameriški razvijalci najraje razvijajo igre

Gr.G.
02.05.2021 16:30
Raziskava kaže, da se manj razvijalcev video iger ukvarja z razvojem iger za navidezno in obogateno resničnost. Katero platformo pa imajo vprašani najraje?
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia
Reuters

Četudi so mnogi prepričani, da je igričarstvo v svetu osebnih računalnikov umrlo ali vsaj v velikem upadu, češ da mu pozicijo odžirajo igralne konzole, naj bi zadnja konferenca razvijalcev video iger (Game Developers Conference - GDC) pokazala ravno nasprotno. Kot piše Techspot, imata samo spletni igričarski platformi Steam in Epic Games Store več milijonov uporabnikov, njihovo število pa vztrajno raste. Razvijalci pa so na GDC povedali, da še zmeraj raje razvijajo igre za PC-je, kakor za igralne konzole.

Konzole seveda ostajajo področje, na katerega je v prihodnosti potrebno računati, vendar pa najnovejše poročilo GDC o stanju igralne industrije razkriva, da kar 58 odstotkov anketiranih razvijalcev meni, da je osebni računalnik najbolj zanimiva platforma za "računalniške" igre.

raziskava GDC, video igre, računalniške igre, igričarstvo (foto: Gdc)
Gdc

PC se je tako z 58 odstotki znašel na lestvici še pred Sonyjevo konzolo Play Station 5, za katero rado igre razvija 44 odstotkov razvijalcev. Sledi Nintendo Switch z 38 odstotki, 30 odstotkov pa si je zagotovil Microsoft z Xbox serijama X in S. Platforme za navidezno resničnost zanimajo 27 odstotkov razvijalcev, enako kot igre za Applov iOS in Googlov Android. 

Le 38 odstotkov sodelujočih razvijalcev video iger je letos odgovorilo, da so se v minulem letu ukvarjali z razvojem igre za navidezno in/ali obogateno resničnost. Še pred letom dni jih je bilo 46 odstotkov.
EPA

Precej manj uspešna je Googlova platforma za pretočne igre Stadia, zanjo bi igre razvijalo zgolj 6 odstotkov razvijalcev (enako kot Linux, operacijski sistem, ki slovi vse prej kot po igrah), za PlayStation Now samo štirje odstotki vprašanih. GDC je v raziskavo vključil 3000 razvijalcev, ker gre predvsem dogodek, ki se ga udeležuje pretežno zahodni svet, so anketiranci večinoma iz severnoameriških in evropskih držav.

Reuters

Zanimiv je tudi odgovor na vprašanje, ali so razvijalci mnenja, da bodo plačljive naročniške storitve kot so Xbox Game Pass, Google Stadia Pro ali EA Play, razvrednotie posamezne cene iger? 21 odstotkov vprašanih se boji prav tega, 26 odstotkov odgovarja z morda, 30 odstotkov pa je prepričanih, da se to ne bo zgodilo. Neodločenih je 22 odstotkov razvijalcev. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta