Preplet besed in glasbe

Bojan Tomažič Bojan Tomažič
15.06.2018 17:10

Marko Grobler in Borut Gombač bosta v četrtek, 21. junija, v klubu KGB predstavila glasbeno-literarni izdelek Melodije zamolčanih besed, ki je nastajal dolgih sedem let

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Marko Grobler in Borut Gombač pojeta o zamolčanih besedah.
Miha Žižek

Glasbenik Marko Grobler in pesnik Borut Gombač sta album Melodije zamolčanih besed soustvarjala sedem let. Pesem za pesem, se spominjata nastajanja. Melodije zamolčanih besed se imenuje. "Nikakor ne gre za prikrivanje ali zatajevanje, gre za to, da beseda, tista izrečena in ona neizrečena, v sebi skriva tudi to, kar se zasliši le ob sobivanju z drugo besedo, pa četudi je ta kdaj zgolj objekt hrepenenja," naslov pojasni Gombač. Na albumu sta napisala, da "gre včasih za konkreten dialog med Njim in Njo - še večkrat pa za melodijo zamolčanih besed". In prav prostor zamolčanega da "poslušalcu na stežaj odpira vrata v lastno izkustveno notranjost".
"V osnovi gre za album ljubezenskih pesmi, ki so osvetljene z različnih zornih kotov in perspektiv," pesmi opiše pesnik. "Seveda pa se da album poslušati tudi drugače. V pesmih lahko pozoren poslušalec kdaj zazna tudi prikrito družbenokritično noto ali takšna in drugačna eksistencialna oziroma metafizična vprašanja. Ampak to je seveda stvar poslušanja, moje je čim bolj polnokrvno ubesediti določeno temo, zgodbo, detajl oziroma čutni fenomen. In zapisati prave besede na pravem mestu z dovolj zračnosti, da se lahko vanje s polnimi pljuči naseli glasba." Grobler doda, da je glasba zelo raznolika. "Zmes različnih stilov, od šansona, jazza, rocka do popevke." Opozori na glasbeni prispevek drugih, kar tudi opiše glasbo; sodelovali so Ana Karneža, Maja Pihler Bilbi, Aphra Tesla in Katarina Rozman, Dejan Berden, Marko Gutman, Luka Gaiser in Janez Vouk.

Bukvarka Blažka je vse začela

Pravljično dolgo sta zbirala bisere in jih dajala v stekleno posodo, ju izzovem. Leta 2011 se je začelo z Bukvarko Blažko, s pesmijo, ki jo je Borut Gombač napisal kot del multimedijske razstave v Univerzitetni knjižnici Maribor z naslovom Knjiga ni le knjiga. "Na moje veliko veselje pa pesem ni ostala le kot zapis na stopnišču knjižnice, nosilnih vrečkah in kazalkah, ampak tudi na notnem črtovju Marka Groblerja. Za njim sta jo uglasbila še Matej Krajnc in Tomi Lorber," se spominja. Marko Grobler je kmalu zatem uglasbil še dve Gombačevi pesmi. "Borut je bil gost na šoli, kjer učim, in smo s tem popestrili njegovo predstavitev." Za odprtje dnevov knjige leta 2015 je dodal še dve. "Šele takrat se nama je prvič zazdelo, da bi iz tega lahko nastalo kaj več. Mislim, da je bil Dušan Hedl prvi, ki je po mojem nastopu z Ano Karneža rekel, da bi to morali vsekakor posneti. Nato so spet minevali meseci in leta, ker so bili roki, ki sva si jih postavljala za dokončanje projekta, zelo ohlapni, dokler se nisva končno dogovorila z založbo Pivec za izdajo cedeja in smo projekt prijavili tudi na občini. Z izdajo smo še malo odlašali, zdaj pa sva le spustila bisere iz steklene posode."
Gombačeve pesmi so na plošči izdali tudi glasbeniki iz izjemne zasedbe Kvinton. Njegove besede so, so oni rekli, melodija, ki kar vabi k dodajanju okraskov. Pozna se mu, da je v njem tudi veliko glasbenika. Grobler temu pritrdi, a vendarle doda, da pesniki za uglasbitev pišejo pesmi drugače kot tiste, ki so samo za branje. "Tega ne zna vsak, Borutu pa gre to kar dobro od rok. Najbrž mu pri tem res pomaga to, da je v njem nekaj glasbenika, še več pa človeka s posluhom za dobro glasbo. Vsako od teh pesmi sem uglasbil dokaj hitro in včasih sem imel res občutek, da so verzi že sami nosili v sebi glasbo, ki je potem nastala."

Petje ob kitarski in klavirski spremljavi

Plošča je torej skupek, sožitje oziroma dvoglasnost zgodb, povedanih z besedami in toni. "Ko se zgodbe tako prepletejo, je v nekem trenutku zelo težko analizirati svoj del oziroma del glasbenikov, ker bi bil vsak odgovor osiromašen bistva, ki se skriva prav v sožitju in večglasnosti, v harmoniji, ki pa seveda ni nikoli povsem uravnotežena, hladno statična, ampak se človeško topla nagiba kdaj na eno, kdaj na drugo stran, kot se pač tudi sicer dogaja z Ljubeznijo z veliko začetnico."
Predstavitev albuma v KGB v četrtek ob 21.30 bo precej intimna, napovedujeta. "Kot se spodobi za tak glasbeno-pesniški projekt," razloži Marko Grobler. "Najprej sem želel, da bi vse skupaj zvenelo vsaj tako, kot je bilo posneto, potem sem se odločil, da bo bolje, če bodo v ospredju vokali oziroma besedila. Tako smo pristali na kitarski in klavirski spremljavi, brez ritem sekcije, poleg mene bodo pesmi pele Bilbi, Aphra Tesla in Katarina Rozman. Nikoli še nismo stali hkrati vsi skupaj na odru, tako da niti sam ne vem, kako bo zvenelo. Svoj del bo dodal Borut z bralnimi vložki."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta