Po čem se ločijo premijski telefoni?

Miran Varga Miran Varga
18.05.2022 20:13

Razlogi, zakaj uporabniki vse raje posegamo po premijskih pametnih telefonih so očitni – ker z njimi dobimo najboljše, kar premore posamezen proizvajalec. A tudi premijski mobilniki se lahko močno razlikujejo med seboj. Katerega izbrati?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Huawei

Z izbiro premijskega pametnega telefona – da, to so tisti modeli, ki kraljujejo na vrhu cenikov – je težko zgrešiti. Če je le naša denarnica kos takemu izdatku, bomo nakup težko obžalovali, saj je v svetu t. i. zastavonoš kompromisov na strani posameznega proizvajalca res malo oziroma nič. Povsem drugače je v vseh drugih tržnih razredih, kjer proizvajalci izdelajo napravo z mislijo na prodajno ceno in želeno maržo, torej morajo na več področjih pristati na kakšen kompromis. A to ni tema današnjega zapisa.

Preprosto (naj)boljši

Premijski telefoni so lep prikaz razvoja tehnologije. Vedno prinesejo zadnje tehnološke dobrote, npr. fantastične zaslone s tehnologijo OLED, ki skrbijo, da je vsebina na zaslonu vedno dobro vidna, tudi na najbolj sončen dan leta. Zadnje čase nas proizvajalci razveseljujejo še z vedno višjimi hitrostmi osveževanja zaslonov, kar pripomore k bolj tekoči uporabniški izkušnji in veseli predvsem vse, ki na telefonih igrajo igrice. Prav igričarstvo je eden ključnih razlogov, zakaj uporabniki posežemo po najdražjih telefonih, saj ti ponujajo odlično igralno izkušnjo. Opremljeni z najzmogljivejšimi večjedrnimi procesorji in predvsem zmogljivo grafiko naredijo igranje iger čudovito doživetje.

Huawei

Zmogljive baterije in hitro polnjenje

In ker velik ter svetel zaslon ter zmogljivi procesorji (da razkošno odmerjenih količin pomnilnika sploh ne omenjamo) porabijo veliko energije, mora biti tej »lakoti« kos tudi baterija. Omejeni s fizično velikostjo baterije, premijski mobilniki zagotavljajo okoli 5000 mAh hrambo elektronov, ki tudi zahtevnejšim uporabnikom zagotavlja nekako celodnevno avtonomijo, tisti z nekoliko manjšimi apetiti in krajšimi časi, preživeti pred zaslonom mobilnika, pa lahko premijski model mobilnika polnijo vsak drugi ali celo tretji dan.

In prav področje polnjenja je eno tistih, po čemer se premijski modeli ločijo od ostalih. Ne le, da ponujajo hitrosti polnjenja, ki so v zadnjih letih celo presegle mejo 100 W, večina proizvajalcev se pohvali, da zgolj četrt ali pa pol ure polnjenja zadostuje, da baterija pridobi vsaj 50 odstotkov zmogljivosti. To seveda velja za primere, ko telefon priklopimo na kabel in hitri polnilec. Nekateri proizvajalci so zadnja leta ubrali prakso, da svojim telefonom ne prilagajo več polnilca, kar naj bi pomagalo privarčevati pri t. i. »elektronskih smeteh«, a se mi zdi tak pristop močno zgrešen. Telefon, ki stane tisočaka ali več in se obenem hvali s tehnologijo hitrega polnjenja, naj ima priložen tudi zmogljiv polnilec. Varčevanje s polnilci pa naj bo rezervirano za nižje razrede mobilnikov, ki že sicer ne podpirajo ultra hitrega polnjenja in tam dejansko ni potrebe po menjavi polnilca vsako generacijo.

Kamere – razlika je očitna

Že smo pri dejavniku, ki v svetu pametnih telefonov dela največjo razliko – v vseh razredih. Uganili ste, za kamere gre. Kamere so se predvsem na hrbtnih delih telefonov močno namnožile, modeli z eno lečo pa skorajda izumrli. Danes je modno imeti na zadnji strani vsaj tri, še raje pa celo štiri ali pet zarez, pokritih s steklom, pod katerimi se skrivajo slikovni procesorji. In zastavonoše ne smejo skopariti s kamerami ...

Zakaj potrebujemo več kamer? Predvsem zato, da imamo več kreativne svobode. Vsaka leča ima namreč svoje poslanstvo, s širokokotnimi lažje zajamemo motiv (po)krajine, makro leče so namenjene res bližnjim posnetkom motivov. Potem so tu še leče, ki aparatu pomagajo določiti globino in posledično pridobiti kar najboljši rezultat v kategoriji zamegljenosti ozadja posnetka, na katerega stavijo vsi, ki radi (samo)portretirajo

Oglejmo si primer: na hrbtni strani modela Huawei P50 Pro boste našli kar štiri »očesa« oziroma leče. Glavna kamera omenjenega telefona premore senzor ločljivosti 50 megapik, lasersko tehnologijo ostrenja in optično stabilizacijo slike. Družbo ji delajo še telefoto kamera z optično stabilizacijo slike in 3,5-kratno optično povečavo, telefon pa zmore (digitalno, kakopak) kar do 100-kratno povečavo oziroma približanje oddaljenega predmeta (motiva). Z njim še ne bomo paparazzi, a si lahko mislim, da zna priti ta funkcija občasno prav. Za širokokotne posnetke je vgrajena še dodatna kamera, sicer ločljivosti 13 MP, ki obvlada tudi makro posnetke – motivu se lahko s telefonom približamo na vsega 2,5 cm in zajamemo vse podrobnosti. Medtem je pravi biser tudi črno-bela kamera ločljivosti 40 megapik. Telefon namreč lahko zajame tudi vrhunske črno-bele fotografije, sicer pa ta kamera pripomore tudi pri globini barvnih fotografij – te so naravnost pristne.

Huawei

Kamere se torej ločijo po megapikslih – drži. Ne drži pa, da je višja številka nujno boljša. Vsekakor boste pri zastavonošah, torej premijskih modelih posameznih znamk, ki premorejo kamere z ločljivostjo 50, 64 ali 108 megapik, odlično postreženi, ne glede na to, kateri logotip se na telefonu bohoti. Posebno poglavje je, vsaj ko je govora o pametnih telefonih in njihovih kamerah, programska oprema. Že sama »tovarniška« aplikacija za zajem fotografij ali video posnetkov lahko odloči o tem, katere fotografije bodo naravnost čudovite in katere bo treba za dober rezultat še obdelati.

Po aplikacije za (še) boljše fotografije v AppGallery in Gspace

In ko smo že pri aplikacijah – tudi telefoni Huawei, ki so zaradi ameriške blokade v zadnjih letih ostali brez Google storitev, niso danes za nič prikrajšani. Uporabnikom telefonov serije Huawei P50 Pro so na voljo vse aplikacije, tudi Googlove (te sicer prek »obvoza«, ki sliši na ime Gspace), a kitajskega proizvajalca velja pohvaliti za trud in povsem na novo postavljen ekosistem Huawei Mobile Services (HMS), v osrčju katerega je trgovina AppGallery. V njej najdemo identične aplikacije kot v trgovini Play ali pa funkcionalno sorodne substitute, dodatno pa so v Huaweiu vzpostavili tudi odličen vir za pomoč uporabnikom AppsOnHMS.com, kjer so na voljo video in drugi vodiči za dostop in namestitev posameznih aplikacij.

Toplo priporočamo tudi preizkus aplikacije za urejanje videa Petal Clip, ki bistveno pospeši ustvarjanje izjemnih video vsebin. Omenjeno orodje namreč nudi široko paleto funkcij urejanja video posnetkov, vključno s posebnimi učinki, nalepkami, zvočnimi učinki, pisavami in drugimi elementi, ki jih boste ravno tako z veseljem vključili v svoja dela. Postopek urejanja je hiter in zabaven ter jamči, da boste pritegnili pozornost uporabnikov družbenih medijev.

Zdaj veste, v katero smer gledati, če bi se radi pred prijatelji in družinskim člani, ali pa na družbenih omrežjih (in pred celim svetom) hvalili z odličnimi fotografijami in video posnetki.

© Zhang Wei|Kitajska; Domača pogostitev|HUAWEI P40 #super široki kot#
Posnetek zaslona
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta