Na pomoč

Elizabeta Planinšič
04.12.2020 03:30
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Zvonjenje pri vhodnih vratih, pred njimi pa tradicionalno gasilca s koledarji v rokah. Dolgoletna tradicija. Z lepimi željami za prihodnje leto in koledarjem so pozvonili skoraj pri vsakih vratih. Odšli pa običajno s prostovoljnimi prispevki. Tudi tisti, ki nimajo veliko, so gasilcem dali, kolikor so lahko. Zavedajoč se, da gasilce potrebujemo in da je prav, da jim vsaj enkrat v letu priskočimo na pomoč.

Prav žalostno je bilo videti te dni, ko so koledarji našega lokalnega prostovoljnega gasilskega društva na stanovalce čakali kar v poštnih nabiralnikih. Vsaj za letos smo izgubili prve znanilce tega, da se približuje praznični čas. In kar nekako z občutkom neporavnanih računov so ljudje obstali s koledarji v rokah. Kaj pa prostovoljni prispevki?

Ti so za delovanje gasilcev še kako pomembni. Še toliko bolj, ker je korona udarila tudi na druge dejavnosti, s katerimi so gasilci zbirali prepotreben denar. Gasilskih veselic je bilo zaradi zakonodaje v zadnjih letih že veliko manj, zaradi virusa jih že nekaj časa sploh ni. Tudi odpoved gasilskih tekmovanj in nekaterih drugih dogodkov je pomenila dodatno luknjo v že tako bornem proračunu. Zdaj pa je virus udaril še po tradiciji. Raznašanje koledarjev po domovih glede na ukrepe, sprejete zaradi omejitve širjenja virusa, seveda ni mogoče. Sicer popolnoma puške v koruzo gasilci še niso vrgli. Eni razmišljajo o dopisu, v katerem bi bila navedena številka transakcijskega računa, kamor je prostovoljni prispevek mogoče nakazati, drugi o tem, da bi občani sami prišli po koledar k njim ob določenem času, seveda ob upoštevanju vseh predpisov. Spet tretji, da se na tradicionalne obhode odpravijo šele spomladi. In upajo na to, da se jih bodo spomnili donatorji, sponzorji in lokalne skupnosti.

A če je korona udarila po gasilskem življenju, ni udarila po delu. Kljub virusu in ukrepom gasilci delajo to, kar se od njih pričakuje. Ostajajo pozitivni, potrpežljivi, mirni, pripravljeni pomagati. Da ljudem tako vlivajo upanje, da bomo te krizne času premagali skupaj, pravijo. In upajo, da to ljudje znajo ceniti in da se bo poznalo tudi pri prostovoljnih prispevkih. A glede na obljube premiera Janeza Janše gasilci ne bi smeli ostati praznih rok. V sedmem paketu ukrepov za omilitev posledic epidemije naj bi vlada zagotovila prostovoljnim gasilskim društvom znesek, enak tistemu, ki so ga zbrali lani v času zbiranja prispevkov. "Ker delujejo v skupno dobro, jim bomo skupaj pomagali," je zapisal na twitterju Janša.

​Vsaj del opreme, ki jo nabavijo s prostovoljnimi prispevki, bo tako mogoče kupiti. A gasilci obljubljajo - korona je preprečila tradicijo, ne bo pa je ustavila. Prihodnje leto bodo spet pozvonili.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta