Letenje za telebane: Nasveti za vse, ki še niso potovali z letalom

Gregor Grosman Gregor Grosman
24.09.2023 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Če je nekoč veljalo priporočilo, da morate na letališče prispeti vsaj eno uro pred časom poleta, vam lahko to danes potrdimo le še za manjša letališča v regiji.
Reuters

Veliko vas je, ki ste z letalom že potovali, nemalo pa vas še ni sedlo v jekleno ptico in odletelo v kakšno oddaljeno destinacijo. Tisti, ki so letališki vrvež že doživeli, v zraku izkusili kakšno turbulenco in so jim morda celo med potjo izgubili prtljago, bodo potrdili, da je pri pripravi na let in potovanju, še posebno če prestopate, torej vas do cilja pripelje več letal, treba razmišljati o ogromno stvareh. Posebno če gre kaj narobe, kot je že omenjena prtljaga, zamujen povezovalni let ali izgubljena parkirna kartica.

Po pandemiji covida-19 letalski prevozniki (še) niso znova vzpostavili vseh letalskih povezav, ki so bile aktivne pred letom 2020. Primanjkljaj letališkega osebja jim je medtem večinoma že uspelo odpraviti, še zmeraj pa primanjkuje pilotov in spremljevalcev. Občasno posebno na velikih vozliščih - to so tista letališča, od koder letimo na največ različnih krajev - nastaja gneča in nekateri postopki trajajo dlje.

Na letališče pridite dovolj zgodaj, da boste lahko v miru opravili vse potrebne postopke.
Reuters

Parkiranje v bližini letališča ali na njem

Če je vaše izbrano letališče dovolj blizu, boste morda za prevoz do njega prosili prijatelje ali znance, da se izognete strošku parkirnine. Če ste se pri iskanju najugodnejše cene leta odločili za polet z bolj oddaljenega letališča, kamor se lahko vozite tudi več sto kilometrov, pa je računica drugačna. Strošek parkiranja se lahko giblje od dobrih pet evrov do krepko čez deset evrov dnevno. Na dunajskem letališču boste lahko za tridnevno parkiranje plačali tudi 50 evrov in več.

Letališča imajo običajno parkirišča, deklarirana po predvidenem času uporabe. Območja, namenjena kratkotrajnemu parkiranju, do nekaj dni, so praviloma v neposredni bližini terminala, tisti, ki odpotujejo za teden, dva ali celo dlje časa, pa avtomobile pustijo na bolj oddaljenih parkiriščih. Pozanimajte se tudi o možnostih parkiranja pri zasebnikih, ki vam omogočajo na svojih parcelah (običajno so to kakšni travniki) parkirati avtomobile po bistveno nižjih cenah, od tam pa vas zapeljejo do odhodnega terminala.

Prijava na let

Prijavo na let opravite doma prek spleta na računalniku ali pametnem mobilniku. Običajno se lahko prijavite 24 ur pred poletom, včasih tudi 48 ur. Prevoznik vas bo med prijavo obvestil, katere predmete lahko vzamete s seboj v letalo. Upoštevajte, da tekočine prostornine več kot 100 mililitrov in ostri predmeti niso dovoljeni, medtem ko elektroniko in baterije morate imeti pri sebi in jih ne smete pustiti v oddani prtljagi. V ročni prtljagi imejte tablete, ki jih jemljete, morda še kakšno majico za preobleči in rezervno spodnje perilo, če bi se vaša oddana prtljaga slučajno izgubila.

Na let se lahko prijavite tudi na letališču, a vam bo to v gneči vzelo kar nekaj časa.
Reuters

Ko se boste uspešno prebili skozi postopek prijave, si boste lahko natisnili, poslali po elektronski pošti ali shranili v pametnem mobilniku elektronsko vozovnico. Nalepko za oddano prtljago pa vam praviloma natisnejo na letališču, ponekod lahko to storite kar sami. Tam tudi stehtajo kovčke. Na nemškem letališču Berlin Brandenburg​ (BER) na jugovzhodu Berlina morate to storiti sami na posebnih avtomatih. Listek namestite okoli ročaja in oddate prtljago, upravnik letališča tako privarčuje pri številu zaposlenih. Je pa zmeraj v bližini pomočnik ali pomočnica, če bi naleteli na težave. Za lažjo komunikacijo in gibanje po letališču je dobro, če govorite in znate brati angleško.

Lahko pa se na let prijavite tudi na prijavnih mestih na letališču, vendar vam to lahko vzame nekaj časa. Pa tudi denarja. Predvsem nizkocenovni prevozniki za prijavo na let na letališču zaračunajo kar nekaj deset evrov, zato se je na let vsekakor bolje prijaviti doma.

Prihod na letališče

Upoštevajte tudi možnost prihoda z javnim prevozom. Letališče Franja Tuđmana Zagreb je denimo od 1. avgusta letos z Ljubljano povezano z avtobusno linijo, ki jo nekajkrat dnevno izvaja Pleso Prijevoz. Potnike, ki v Ljubljani vstopijo na avtobus, ta pelje s postankom v Novem mestu do centralne avtobusne postaje v Zagrebu, od koder vozijo shuttli na letališče. Iz Maribora lahko na številna okoliška letališča odpotujemo denimo s Flixbusom, preveriti velja tudi možnost prevoza z GoOpti, kjer je cena odvisna od vaše časovne fleksibilnosti, letališče Gradec pa ima v bližini terminala, kakšnih 200 metrov hoje, železniško postajo.

Če je nekoč veljalo priporočilo, da morate na letališče prispeti vsaj eno uro pred časom poleta, vam lahko to danes potrdimo le še za manjša letališča v regiji, kot so ljubljansko, graško, morda tudi zagrebško. Pa še pri teh lahko zgodaj zjutraj, ko je običajno največja frekvenca odhodnih letov, pride do gneče. Da boste mirni in brezskrbni, bodite na letališču raje dve uri prej, letališče Berlin Brandenburg priporoča celo, da ste na terminalu tri ure pred poletom. Pred vkrcanjem vas čakata prijava na let (če tega niste storili prek interneta) in varnostni pregled. Prav zaradi slednjega lahko na večjih vozliščih nastajajo daljše vrste. Potnikom v tranzitu, ki zaradi menjave letala niso zapustili varovanega območja, ni treba dvakrat skozi varnostni pregled.

Ko boste opravili varnostni pregled, pazite, da vzamete vse svoje stvari s traku (tukaj se lahko zanesete tudi na osebje, ki je glede tega zelo previdno), nato poiščite informacijo o vratih, kjer se boste vkrcali v letalo, in se odpravite proti njim.

Oddaja prtljage

Glede dimenzij kovčkov velja, da ima vsak letalski prevoznik svoja pravila in omejitve. Tako je nekaj zmede vneslo Ryanairovo določilo, da lahko potniki v letalo brezplačno vzamejo le majhno torbo, dimenzij do 40 x 20 x 25 centimetrov, preostala prtljaga se doplača. Tradicionalni prevozniki imajo praviloma možnost, da v potniško kabino nesete kovček dimenzij 55 x 40 x 20 centimetrov, težek sedem, osem ali deset kilogramov, oddate pa prtljago večjih dimenzij, ki je lahko težka 20, 23, ponekod celo 30 kilogramov. Pred letom prek spletne strani preverite omejitve pri svojem prevozniku, če letite z različnimi, upoštevajte tistega, ki zahteva najmanjšo težo.

Večjih kovčkov ne morete vzeti s seboj v letalo. Oddate jih na odhodnem letališču in so praviloma "čekirani" do vašega cilja, kjer jih prevzamete.
Gregor Grosman

Vedite, da se prtljaga, ki jo boste oddali in je med letom varno shranjena v trupu letala, tehta. Če bo vaš kovček pretežek, boste morali kak kos oblačila vzeti iz njega ali doplačati razliko v teži, kar vam ne svetujemo, ker je to lahko precej drago. Raje imejte kak kilogram ali dva lažji kovček, ko odpotujete, tudi zaradi morebitnih spominkov, ki jih boste na potovanju kupili. Ti znajo težo kovčka hitro povečati za kilogram ali dva.

Upoštevajte tudi, da so, sploh v tropskih krajih, nošena oblačila, ki jih imate v kovčku, težja, kot so bila doma. Pogosto je za to kriva višja vlažnost v ozračju, kar spet lahko doda kak kilogram. Nekateri na pot vzamejo plastenko vode, liter in pol ali dva litra (tekočine je v oddani prtljagi dovoljeno prevažati), s čimer pripravijo prostor za težo spominkov in kupljenega blaga. Na spletu lahko najdete tudi več nasvetov, kako najbolj optimalno zložiti stvari. Med najbolj prostorsko varčnimi načini je zvijanje oblačil.

Namestitev na letalu

Po vkrcanju se odpravite do predpisanega sedeža in počakajte, da vsi potniki zasedejo svoja mesta. Če letalo ni povsem zasedeno, se lahko, ko boste zaslišali obvestilo "boarding completed" (vkrcanje končano), presedete na katero od prostih mest, kjer bi na primer imeli več prostora. Pri rednih linijah vam bodo stevardese to brez težav dovolile, pri potovanju z nizkocenovniki pa tega raje niti ne poskušajte. Pazite, da v hektiki ne založite osebnih dokumentov ter da v žepu sedeža pred vami ob zapuščanju letala ne pozabite svojega mobilnika. Ne boste verjeli, kako pogosto se to zgodi. Ko ste letalo zapustili, se nanj namreč zaradi varnosti ne smete vrniti.

Če je kaj sedežev ostalo praznih, lahko po vkrcanju potnikov stevardese vprašate, ali se lahko presedete.
Brussels Airlines

Prevzem prtljage

Če potujete s kovčkom ali torbo, ki ste jo vzeli s seboj v letalo, vam ob prihodu ne bo treba čakati na prevzem prtljage. Ob daljšem dopustu, ko ste vzeli s seboj velik kovček, ki ga ne smete nesti v kabino, pa se iskanju pravega tekočega traku s stotimi kovčki ne boste mogli izogniti. Ob prihodu v halo za prevzem prtljage poiščite zaslon, na katerem je naveden kraj, od koder ste prišli, in poleg njega številka traku. Postavite se ob njega in počakajte, da delavci v ozadju iz letala pripeljejo kovčke ter jih položijo na tekoči trak.

Ko zapuščate letalo, pazite, da v potniški kabini, recimo v predalu sedeža pred vami, ne boste pustili kakšnih svojih stvari.
Air France

Za lažjo identifikacijo vašega kovčka naj bo ta označen s kakšno prepoznavno nalepko, sam imam na črnih kolesih oranžne nalepke. Naj se vam zdi to še tako banalen nasvet, a zelo hitro boste ugotovili, da ima kovček, povsem enak vašemu, veliko potnikov, ki so bili z vami v istem letalu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta