Korajža je seksi: zgodba o grdih božičnih puloverjih

Denis Živčec Denis Živčec
14.12.2016 21:00
Decembrski modni presežek, s katerim svoje možnosti za poljub pod omelo zmanjšate na minimum. Med ironijo, željo po pozornosti in dobrodelnostjo. V muzeju lutk ga, zelenega, nosi tudi kraljica Elizabeta
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Poznate situacijo? Pridete na službeno prednovoletno zabavo in že po minuti naletite na tistega malce čudaškega sodelavca, ki tam nosi zares grd božični pulover. Po možnosti z utripajočimi lučkami, kar je letos – med ljubitelji praznične mode – menda še posebno vroča roba. Lepota je v očesu opazovalca, pravijo, a je na božičnih puloverjih nekaj, kar nas kolektivno živcira, če ne že privlači. Ker odrasli ljudje v puloverjih z rdečenosimi jelenčki pač taki so. Privlačno iritantni. In težko opisljivo seksi.

Načičkani z dobrim namenom

Zgodba o božičnih puloverjih, ki jim v angleško govorečem svetu pravijo kar "grdi božični puloverji", je dolga ter ima svoje vzpone in padce. Veliko vrnitev so doživeli v prvem desetletju novega tisočletja, ko so se jih, s ščepcem ironije, lotili svetovno znani modni oblikovalci in so svoje mesto našli tudi v najdražjih prodajalnah na svetu. Med prvimi se je njihove vrnitve v življenje lotil inovator Adam Hurst v sodelovanju s podjetjem CF Reddish leta 1999. V glavnem gre za pletenine, a praznične potiske srečamo tudi na majicah s kratkimi rokavi.
V Evropi so se prvi nad božičnimi puloverji navdušili Britanci sredi osemdesetih let, ko so jih nosili priljubljeni televizijski voditelji, med njimi Giles Brandreth in Timmy Maller, ki sta jih kazala med prazničnim programom, olje na ogenj sta prilila tudi glasbenika Andy Williams in Val Doonican, ki sta v njih nastopala. Velja kliše, da takšne puloverje v glavnem dobimo za darila od starejših sorodnikov, ki se jim zdijo resnično lepi, včasih gre celo za doma narejene izdelke babic in tet, ki si z ustvarjanjem zagatnih božičnih vzorcev naredijo kar nekaj dodatnega dela. V devetdesetih so si jih podarjali za šalo, s čimer se je oblačil prijel sloves neresnosti, grotesknosti in neokusnosti. Popkulturni spomenik so jim postavili z leta 2001 premierno predvajano romantično komedijo Dnevnik Bridget Jones, v kateri glavna junakinja tak pulover nosi na tradicionalni družinski božični zabavi, na kateri ji sorodniki postavljajo neprijetna vprašanja o tem, zakaj je še samska in brez otrok. A na eni teh zabav Bridget sreča moškega svojega življenja, ki prav tako, na željo mame, nosi prav tak pulover. Čeprav je že globoko v svojih štiridesetih. Njuno srečanje v barvno razposajenih pleteninah je postalo tako kulten filmski trenutek, da so puloverji postali stalnica obeh nadaljevanj. Film je spodbudil prodajo teh izdelkov in največji spletni trgovec Amazon je leta 2011 zabeležil šeststoodstoten porast prodaje božičnih puloverjev. V njih so se spet, bolj za šalo kot zares, začeli pojavljati nekateri največji svetovni zvezdniki, ki so oboževalce razveseljevali na družbenih omrežjih.

Kraljica v puloverju s kužkom

Na svoj način se je božične mrzlice

lotila znamenita hiša Madame Tussauds v Londonu, kjer si vsako leto turisti z vseh koncev sveta ogledujejo voščene dvojnike znanih osebnosti. Kot poseben posladek so v začetku decembra v božične puloverje oblekli kar celotno britansko kraljevo družino.
Kot piše v reviji People, je muzej za to moral dobiti dovoljenje kraljeve družine, ki je na akcijo pristala le zato, da bi podprla fundacijo Save the Children. Pogled na njih je res presenetljiv. Kraljica Elizabeta na čelu družine pozira v zelenem puloverju, na katerem je upodobljen psiček njej tako ljube pasme corgie z zlato kronico na glavi, Camilla in Charles blestita v rdeče-modro-beli kombinaciji z velikimi ovratniki, princ Harry nosi pingvina z božično kapico, William in Catherine si delita velik rdeče-moder pulover z vzorcem smrečic in medenjakov, princ Philipp pa je v temno rdečem z belimi jelenčki in nordijskim vzorcem.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta