(KOMENTAR) Politični vročinski val in povednost petka

Urban Červek Urban Červek
24.06.2021 03:25
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Priprave na petkovo veliko proslavo ob 30-letnici samostojnosti so v polnem teku. Spektakel bo, na vrhuncu prvega vročinskega vala, dobro obeležil vročico prihajajočega političnega poletja in jeseni, ko bodo že stekle priprave na spomladanske parlamentarne volitve.

Vladajoči razred se bo znova obdal z visokimi ograjami in množico policijskih specialcev, ki bodo kazali golo moč oblasti. Pisana družba nasprotnikov vlade, od sindikatov, kulturnikov in civilne družbe, pa bo svoj glas izrazila drugje, na ulicah, na alternativnih shodih. Trda sila proti fluidnemu odporu. Tudi Cerkev je s prevzemom osrednje vloge na proslavi znova izbrala, na kateri strani (zgodovine?) bo stala.

Prvi preizkus moči med stranema bo referendum o spremembah zakona o vodi v nedeljo, 11. julija. Glasovanje bo vse prej kot le izrekanje o vodi, čeprav je v osnovi varovanje vode, vodnih ekosistemov, rek, potokov, podtalnice nadpolitična tema. A tokrat bo glasovanje v bistvu referendum o podpori tej vladi, zato so vložki visoki, prostora za argumente pa vse manj.

Saj, če bi šlo zgolj za argumente, dileme ne bi smelo biti; strokovnjaki celega spektra profesij so tako rekoč soglasni, da so spremembe škodljive. Poleg vsebine je sporen tudi postopek, saj se v naprednih državah tako težke odločitve sprejemajo v dialogu in v javni razpravi. Ne po hitrem postopku. Zadnji dokaz: moto stranke SDS je "gradimo Slovenijo". Matematiki bi zapisali: QED (quod erat demonstrandum).

Zaradi upada števila okuženih in zbolelih za covidom bo poletje vendarle tudi priložnost za počitek in sprostitev. Otroci, njihovi starši in učitelji si bodo lahko nabrali moči po kaotičnem šolskem letu, ki ga je zaznamovala spektakularna nesposobnost ministrice za šolstvo Simone Kustec, ko je "svoje" šolarje, študente in športnike preprosto prepustila na milost in nemilost raznim "epidemiologom" v vladi.

A jesen je blizu. Cepljen je bistveno premajhen delež ljudi, da bi lahko zagotovo preprečili nov jesenski val epidemije, svarijo strokovnjaki. Znova in znova so se napovedi Jelka Kacina o hitrosti in učinkovitosti cepljenja izkazale za neuresničljive. Ljudje že tako ne zaupajo (novim) cepivom, vladna komunikacijska in izvedbena nesposobnost pa je problem le še potencirala. Bo naraščanje okužb jeseni prikladen razlog za ponovno represivno znašanje nad morebitnimi protestniki?

Janez Janša se je na nedavnem kongresu dal vnovič ustoličiti na vrh SDS (in slovenske desnice), kjer vedri že nepredstavljivih 28 let. Oblast ima trdno v rokah, čeprav mu jo s tresočo roko zagotavlja peščica kmalu upokojenih poslancev Desusa. Stranke, ki bo to podporo, kot SMC, očitno plačala s politično smrtjo.

Povednost petkove proslave bo velika. Osrednjo vlogo bosta igrala lika, ki sta v vrhu politike že vseh 30 let obstoja države. Vsak državljan bo lahko v besedah, namigih, programu, simbolih pa tudi v sliki zastraženega Trga republike dobil odgovor, ali Slovenija v naslednjih 30 let vstopa po pravi poti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta