Kje v Sloveniji se najdejo kotički za najlepšo profilno sliko?

Barbara Gavez Volčjak Barbara Gavez Volčjak
25.06.2022 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Profil @feelslovenia na družabnem omrežju Instagram ima že 249 tisoč sledilcev. Med njimi je seveda največ Slovencev, sledijo jim Italijani, Američani, Nemci in Madžari. Edinstvena kombinacija neokrnjene narave in kulturnih znamenitosti jim ponuja številne možnosti za objavo čudovitih fotografij. Vas zanima, kateri prostorčki naše dežele so med najbolj slikovitimi?

Shutterstock

1. Blejsko jezero

Jezero z otočkom na sredini, cerkvica na njem in grad na strmi skali: vsakemu ljubitelju neponovljivih prizorov ob tem pade čeljust do tal. Bled je vsekakor eden najbolj fotografiranih krajev v Sloveniji, tudi zato, ker je enkraten posnetek mogoče narediti na številnih točkah neposredno ob jezeru ali malo dlje stran, z vrhov okoliških hribov. Ali kjerkoli vmes.

Shutterstock

2. Nabrežje Ljubljanice

Slikovite meščanske hiše ob Ljubljanici niso čudovito ozadje samo za posedanje v trendovskih lokalih, ampak tudi za popolne selfije. Nabrežje ponuja številne motive, od grafitov v centru urbane kulture na Metelkovi do pisanih stojnic na Odprti kuhni. Tam lahko ujamete značilnosti mestne arhitekture, pa tudi utrip življenja v centru. Med najbolj priljubljenimi motivi je vsekakor Tromostovje s cerkvijo Marijinega oznanjenja.

Zanimivi so tudi pogledi na nabrežje z Ljubljanice, po kateri se lahko zapeljete z ladjico ali supom. Navsezadnje pa so zanimivi motivi tudi v detajlih, na primer ključavnice na mostu, klopi in ulične svetilke, zanimivi gostinski vrtovi in podobno. Na nabrežju ni nikoli dolgčas.

Shutterstock

3. Narava, ki izginja in se znova pojavlja

Med najbolj zanimivimi naravnimi pojavi v Sloveniji, ki jih ne srečamo povsod po svetu, so presihajoča jezera. Spomladi in jeseni se kraške planote napolnijo z vodo in spremenijo v jezera. Največje med njimi je Cerkniško jezero, ki zlasti v jutranjih meglicah ponuja osupljive prizore. Obisk pa se izplača v vsakem letnem času, saj se narava mesec za mesecem spreminja: vodno gladino v poletni vročini zamenja presušena, razpokana zemlja, ki jeseni zažari v vseh zemeljskih odtenkih.

Shutterstock

4. Fotogenično podzemlje

Prav tako slikovito kot površje je tudi podzemlje Slovenije. Trenutno je raziskanih več kot 12.000 jam. Najbolj znana je sicer Postojnska jama, Škocjanske jame so uvrščene na seznam Unescove svetovne dediščine, a zanimiv je tudi na primer obisk Križne jame, ki jo krasi vsaj 20 smaragdnih podzemnih jezer, po katerih je mogoče veslati. Med bolj znanimi sta še Vilenica in Kostanjeviška jama, za turiste pa je zgledno urejeno tudi podzemlje Pece.

Shutterstock

5. Strme stene alpskih vršacev

Kjerkoli v okolici Alp boste, boste zagotovo ujeli nepozaben prizor. Bodisi boste objektiv usmerili iz doline proti nazobčanim vrhovom bodisi se boste povzpeli kam visoko - morda celo na vrh Triglava - in se ozrli okoli sebe, vam bo igra skal, snega in zelenja jemala dih. Lahko naredite panoramski posnetek gorske verige ali makro planike: občudovanje zagotovljeno.

Shutterstock

6. Očarljiva obala

Za fotografijo, kakršno vidite tukaj, bi sicer morali sesti v letalo ali nabaviti dron. Toda tudi fotografije, posnete s piranskega obzidja ali roba rta Ronek, ki se pne nad Mesečevim zalivom pri Strunjanu, dobro ujamejo šarm naše kratke morske obale. Pa tudi kak pomol ob sončnem vzhodu, ko je morje popolnoma mirno, bo zadoščal za lepo morsko fotografijo.

Shutterstock

7. Preplet kamna in narave

Kraške vasice, ki se vzpenjajo na zaobljenih gričkih, pripovedujejo zgodbe o stoletnem sožitju človeka in narave, ki ji je človek iztrgal kamenje za svoja bivališča. Kamnite uličice pričajo o obrtniškem znanju in bogati zgodovini. V Štanjelu si privoščite kozarec vina in rezino pršuta in ne pozabite slikati Ferrarijevega vrta na robu vasi.

Shutterstock

8. Zveri v divjini

Ene najboljših lokacij v Sloveniji za ljubitelje fotografije v naravi so opazovalnice medvedov v njihovem naravnem okolju. Največjo evropsko zver lahko opazujete, ko se prosto sprehaja po gostem pragozdu. Prizor bo morda komu pognal strah v kosti, zato se v gozd nikakor ne odpravite sami, temveč le v spremstvu vodnika.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta