Kako in kam vse shraniti

Najprimernejši prostori so očiščene, redno prezračevane temne in vlažne kleti, kjer se temperatura zraka giblje od 1 do 5 stopinj
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V začetku decembra je še primeren čas za izdelavo zasipnice - tudi v rastlinjaku. Za lažje izkopavanje pridelka jo lahko prekrijete s tkanino, ki prepušča vodo in zrak.
Mr Fothergills

Sadove pridnega dela naših rok smo pobrali, manjkajoče pa nabavili pri lokalnih kmetih. Police v shrambah se šibijo pod težo kozarcev, napolnjenih s predelanimi dobrotami, zamrzovalne omare so polne. Kar se le da, shranimo nepredelano, ker se tako ohrani največ vitaminov in mineralov. Zavedati pa se moramo, da se v obranih plodovih kemijski procesi ne ustavijo, pridelki zorijo in voda izhlapeva. Le pravilno skladiščeni bodo dolgo ohranili svežino in kakovost ne bo padla.

Kakija nič ne ustavi

Sadja nikoli ne skladiščimo skupaj z zelenjavo, saj sadje med dozorevanjem oddaja v zrak plin etilen, zaradi katerega zelenjava dozoreva hitreje. Čebula in krompir začneta celo kaliti. Skupaj ne shranjujemo niti korenja in čebule, niti čebule in krompirja.

Različne vrste sadja različno zorijo. Ko dozoreva kaki, ga nič ne ustavi. In hruške zorijo hitreje kot jabolka. Konzumirajmo disciplinirano, lepo po vrsti. Najprej najbolj zrele.

Zasipnica zunaj

Korenovke in gomoljnice lahko shranjujemo tudi v zabojih, napolnjenih z vlažnim peskom ali žagovino. Le paziti moramo, ko jih po plasteh polagamo, da se med seboj ne dotikajo. Najprej plast materiala, potem plast zelenjave, pa plast materiala in tako vse do vrha, kjer nalaganje zaključimo s plastjo peska ali žagovine. Če kleti nimamo in premoremo košček zemlje ob hiši, si zasipnico pripravimo kar zunaj. Izkopljemo meter globoko luknjo, nato na dno položimo slamo in nalagamo plast za plastjo, menjaje korenovke in gomoljnice ter slamo. Zaključimo s slamo, nanjo pa damo še približno 20 centimetrov prsti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta