Kaj razkriva pogled v letošnje poletno nočno nebo: Svetel komet in planetarni maraton

Poletni meseci so s prijetnimi večernimi temperaturami zelo vabljivi za potepanja po nočnem nebu. Letošnje poletje tozadevno nikakor ne bo razočaralo

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Komet Neowise nad Prago. Doslej je bil najbolje viden v jutranjem mraku, sedaj zvečer.
Epa

Trenutno je na nebu po zelo dolgem času s prostimi očmi ponovno viden svetel komet, položaji planetov pa v naslednjih dnevih vabijo k "planetarnemu maratonu", izzivu, da vse planete našega osončja vidimo v eni noči.

Neowise - nebesni hit poletja

27. marca 2020 je Nasin vesoljski teleskop NEOWISE (Near Earth Object Wide Field Infrared Survey Explorer) odkril nov komet, za katerega se je šele kasneje pokazalo, da bo postal pravi opazovalni hit tega poletja. Kometu se je s približevanjem Soncu razvila koma (nekakšna kometova atmosfera), zatem pa še prašni in plinski rep. Komet je bil najbližje Soncu 3. julija 2020, ko je dosegel tudi največji sij okoli 1,5 magnitude, kar je pomenilo, da je bil zlahka viden s prostimi očmi. Komet ima orbitalno periodo okoli 4500 let, vendar se mu bo ta po letošnjem mimoletu okoli Sonca podaljšala. Komet se približuje našemu planetu in bo točko prizemlja dosegel 23. julija, ko bo od nas oddaljen 103,5 milijona kilometrov. Z oddaljevanjem od Sonca kometov sij sicer pada, a trenutno je še vedno viden s prostimi očmi. Konec junija in v začetku julija, ko je še bil v ozvezdju Voznika, je bil najlepše viden v jutranjem mraku, trenutno pa se komet pomika skozi ozvezdje Velikega medveda, v bližini znamenitega asterizma Veliki voz, zaradi česar je iskanje kometa na nočnem nebu precej olajšano. Komet je trenutno lažje opazovati v večernem času. Na priloženi karti je označena pot kometa do začetka avgusta. S križci je označen položaj kometa na začetku danega dne, krog na karti pa predstavlja približno zorno polje navadnega lovskega daljnogleda 10 x 50 (desetkratna povečava s premerom objektiva 50 mm). Opazovalcem za čim večji užitek priporočam opazovanje v svetlobno čim manj onesnaženih razmerah. Za opazovanje kometovih podrobnosti za silo zadostuje že običajen daljnogled ali manjši teleskop. Novejši pametni telefoni omogočajo izdelavo fotografij "iz roke" (čeprav bo bolje, če boste telefon ob fotografiranju naslonili na trdno podlago), na katerih bo komet z repom solidno viden. Komet je lahko tudi odličen izziv za lastnike DSLR- fotoaparatov, pri čemer bo dovolj, če komet fotografiramo s stativa. Uporabimo lahko nekoliko večje zorno polje objektiva z ekspozicijami sekundo ali nekaj sekund, pri čemer z vrednostmi ISO ​zaradi termičnega šuma ni treba pretiravati (poskusimo z ISO 800 ali 1600). Zaradi napovedanih jasnih noči v prihodnjih dnevih bi bilo res škoda zamuditi opazovanje in fotografiranje kometa C/2020 F3 NEOWISE, še zlasti zato, ker Luna, ki je v fazi mlaja, ne bo motila naših opazovanj. Nekateri menijo, da tako svetlega kometa pri nas nismo opazovali vse od leta 1997, ko je bil lepo viden komet C/1995 O1 Hale-Bopp, čeprav je res, da smo v začetku leta 2007 lahko brez težav celo podnevi opazovali komet C/2006 P1 McNaught.

Trenutno je na nebu po zelo dolgem času s prostimi očmi ponovno viden svetel komet.
Epa

Planetarni maraton

Ali ste že kdaj v svojem življenju videli vse planete našega osončja v eni noči? Prihodnji dnevi vam ta izziv ponujajo na pladnju. Še več: vse planete bo mogoče videti v časovnem oknu le nekaj ur. Gremo po vrsti. Že v večernem času sta na jugovzhodnem delu neba s prostimi očmi lepo vidna Jupiter in Saturn (slednji je levo od Jupitra in je od njega nekoliko šibkejši). Jupiter je bil v opoziciji 14. julija, Saturn pa bo v opoziciji 21. julija. Opozicija je položaj zunanjih planetov, ko so ti na nasprotni strani od Sonca in so tako vidni celo noč. Prava kanonada planetov pa se začenja sredi noči in zjutraj. Neptun, ki je v ozvezdju Vodnarja, vzhaja nad matematično obzorje malce pred 23. uro po srednjeevropskem poletnem času. Uro kasneje mu sledi Mars v ozvezdju Kita, pred eno uro zjutraj pa še Uran v ozvezdju Ovna. Preostala sta nam še oba notranja planeta: Venera, ki je poleg Sonca in Lune z -4,7 magnitude trenutno tretje najsvetlejše telo na nebu, vzhaja pred 3. uro in je na vzhodnem delu neba nikakor ne bomo mogli zgrešiti. Merkur vzhaja okoli 4. ure zjutraj in je na nebu levo in nekoliko nižje od Venere. S sijem 0,7 magnitude tudi v jutranjem mraku ne bi smel biti prevelik zalogaj. Za nameček je v sredo, 22. julija, v največji navidezni razdalji od Sonca oziroma v največji zahodni elongaciji, ki znaša 20 °. Pri opazovanju Jupitra, Saturna, Marsa in Venere bomo lahko uporabili kar svoje oči, pri iskanju Neptuna, Urana in Merkurja pa nam bo lahko v pomoč daljnogled. Najšibkejši od naštetih je s 7,8 magnitude Neptun, a je še vedno v dosegu običajnega lovskega daljnogleda, ki se zanesljivo potika kje po našem stanovanju. Pri iskanju Urana in Neptuna nam bo v veliko pomoč kakšna brezplačna aplikacija za prikaz položajev nebesnih teles, ki si jo lahko namestimo na pametni telefon. Če ne želite prebedeti celo noč, se lahko opazovanja lotite pred jutranjim mrakom (20. julija se jutranji mrak začne okoli 3. ure po srednjeevropskem poletnem času). Takrat sta Jupiter in Saturn še vedno nizko nad jugozahodnim obzorjem, preostali planeti pa dovolj visoko na nebu ali pa šele vzhajajo. Projekt je primeren za vso družino. Tako bomo zelo prvinsko podoživeli košček našega vesolja in kdo ve, morda pa ena od najstarejših znanosti, ki v zadnjih desetletjih doživlja pravi razcvet, postane naš novi hobi.

Pot kometa C/2020 F3 NEOWISE v drugi polovici julija - komet - astronomija - kometi - znanost - Astronomija - Kometi - Znanost - -
Igor

Bo Mars postal nov tekmovalni poligon za vesoljske agencije?

Omenili smo, da sta v juliju v opoziciji planeta Jupiter in Saturn. Letos bo prav tako zanimiva opozicija Marsa, ki bo sledila šele 13. oktobra. Marsove opozicije si sledijo vsakih 26 mesecev. Pretekla, ki se je začela 27. 7. 2018, je dokaj natančno sovpadala z najmanjšo oddaljenostjo od Zemlje, zaradi česar je bil Mars videti še posebno velik. Letos bo Mars v prizemlju teden dni pred opozicijo, a z -2,6 magnitude in z zornim poljem ploskvice 22 '' (marca letos je to znašalo le 6 '') bo še vedno zelo primerna tarča za opazovanje. Zakaj jesensko prizemlje Marsa omenjamo sredi poletja? Najmanjša razdalja med Zemljo in Marsom ponuja dobre možnosti za to, da proti temu planetu izstrelimo plovilo, ki bo zaradi krajše poti potrebovalo manj goriva, zaradi česar bo ostalo več možnosti za "koristni tovor". Tudi čas potovanja se bo precej skrajšal. Primerno časovno okno se pokaže med sredino julija in sredino avgusta leta 2020. Prav zato se nam v tem obdobju obeta mala poplava izstrelitev sond, katerih cilj je Mars. Izstrelitev so napovedale vesoljska agencija Združenih arabskih emiratov, kitajska vesoljska agencija in Nasa. Izstrelitev svoje sonde Exo Mars 2020 je v tem času sprva napovedala tudi Evropska vesoljska agencija, a jo je zaradi določenih težav prestavila na naslednje izstrelitveno časovno okno, ki bo leta 2022, zato so misijo preimenovali v Exo Mars 2022.
Združeni arabski emirati bi svojo sondo, poimenovano Hope Mars (Marsovsko upanje), morali po prvotnih načrtih izstreliti že 14. julija z japonsko raketo, a so zaradi težav z vremenom na izstrelišču v vesoljskem središču Tanegašima izstrelitev prestavili na obdobje med 20. in 22. julijem. Kitajci bi naj svojo sondo Tianwen-1 (Vprašanje nebu-1) izstrelili z raketo Dolgi pohod 5 predvidoma po 23. juliju. Veliko zanimanja vzbuja tudi misija Perservance ameriške vesoljske agencije Nase. Sondo naj bi izstrelili 30. julija, na Marsu pa naj bi pristala 18. februarja 2021. Sonda naj bi na površju Marsa pristala s posebnimi padali, pristanek v zelo redki Marsovi atmosferi pa bodo ublažile nasprotne potisne rakete. Misija bo na Mars ponesla vozilo, ki je precej podobno, a bolj robustno od vozila Curiosity. Cilj misije je krater Jezero, za katerega domnevajo, da je bil nekoč pod vodo. Zaradi tega je zanimiv poligon za iskanje morebitnih ostankov življenja v preteklosti tega planeta. Eden od presežnikov misije utegne biti prvi helikopter, ki bo poletel na drugem planetu in ki so ga poimenovali Ingenuity (Iznajdljivost). V resnici gre za dronu podobno napravo z maso 1,8 kg, visoko 80 cm, njeni dve karbonski elisi pa bosta imeli razpon okoli 120 cm. Poseben izziv bo letenje v Marsovi redki atmosferi. Tlak na površju znaša namreč manj kot 1% tlaka na površini Zemlje. Vsekakor so v raziskovanju Marsa pred nami izjemno zanimivi časi, ki bodo - upajmo - imeli zametek prav v naslednjih tednih. Ko bomo v naslednjih nočeh zrli v Mars, razmišljajmo o tem, s kakšnimi presenetljivimi novimi informacijami o rdečem planetu nam bodo postregla naslednja leta.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta