Izbrali so slovenske najbolj njam njam zgodbe na krožniku

Zora Štok Zora Štok
15.12.2016 22:42
Nihče ni nič skuhal in nihče nič pojedel, umetniki kuhalnice so se pomerili v pisanju kulinaričnih blogov. Več kot sto jih to počne, nekateri zelo uspešno in prepoznavno
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Ko se je povsod okoli nas v minulih nekaj letih naseljevala kulinarika, se je to odražalo tudi v blogih. Mnogi amaterski kulinarični navdušenci so namreč svojo ljubezen in strast do hrane želeli deliti z drugimi in blogi so za to idealna priložnost. Nekateri so jo tudi zelo dobro izkoristili in si s svojim pisanjem zagotovili celo dodaten vir zaslužka. Je pa Slovenija po ugotovitvah poznavalcev slovenske kulinarične bolgerske scene premajhen trg, da bi se dalo živeti zgolj z bloganjem.

Povezovali sta Iva in Mateja

Kot sta našteli

Iva Gruden in Mateja Delakorda, ki sta v okviru svojih projektov Njam zgodbe (Iva) in Zgodbe na krožniku (Mateja) začeli združevati slovensko kulinarično blogersko sceno, je v Sloveniji trenutno več kot sto blogov na kulinarično temo, razen na spletnih straneh se pojavljajo tudi na facebooku, instagramu in youtubu. Pred dvema letoma sta dekleti sklenili to prizorišče nekako povezati, organizirati srečanje oziroma druženje kulinaričnih blogerjev in jim tudi na ta način dati priložnost, da jih spozna širša javnost. In seveda potencialni oglaševalci.

Tri kategorije najboljših blogov

Za dodatno motivacijo slovenskih kulinaričnih blogerjev sta Grudnova in Delakordova sklenili ne le organizirati druženje blogerjev in pripraviti različne delavnice, ki bi tistim, še ne dovolj izkušenim, pomagale k še večji kreativnosti, pač pa vnesti tudi kanček tekmovalnega duha. Tako je komisija na letošnjem druženju v Ljubljani izbrala najboljše bloge v treh kategorijah, in sicer najboljši blog med vsemi prijavljenimi (najbolj njam zgodbo leta), najboljši novi blog (začetki bloga segajo v leto 2015 ali kasneje) oziroma najbolj njam novo zgodbo in najbolj njam specializirano zgodbo (med blogi, ki se osredotočajo le na eno kategorijo - veganski, brezglutenski, slaščičarski in tako dalje).

Sabina se je prebila v svet

V komisiji je bila letos tudi Sabina Penšek, lanskoletna zmagovalka med slovenskimi kulinaričnimi blogerji. A bolj kot po svojem blogu je Sabina znana po svojem uspešnem delu pri pripravljanju hrane in napitkov za fotografiranje in snemanje. Ne le v Sloveniji, uspešna je v mednarodnem merilu. Med njene pomembnejše dosežke gotovo sodi videospot o hrani na letalih južnokorejske letalske družbe, sodelovala je tudi pri snemanju spota za božične sladice čokoladnega velikana Milka, med najbolj odmevne uspehe pa sodi snemanje reklamnega spota z Robbiejem Williamsom za švicarsko firmo, ki izdeluje kavne kapsule za aparate za kavo. Snemanje je potekalo v Sloveniji, Sabina je bila glavna stilistka in je med drugim morala pripraviti kavo s peno iz mleka, ki jo je pil sloviti pevec. In to je njeno področje - priprava napitkov in hrane, da so na fotografiji ali na televiziji videti tako, da bi človek kar stegnil roko in popil, kar vidi, ali pa zagrizel in pojedel.
Da je Sabina ne le izjemno zanimiva sogovornica zaradi svojega dela, pač pa tudi duhovita oseba, kaže naslov njenega bloga. Medtem ko se mnogi blogerji, sploh mlajše generacije, odločajo za angleška imena (pravijo, da zaradi prepoznavnosti v tujini), se je Sabina odločila za čisto slovensko ime. Pa še to za kulinarični blog neobičajno - Tolsta nutrija. In zakaj? "Zato, ker se včasih sebi zazdim, kot da sem tolsta, ko se razlezem po kavču v dnevi sobi," je pojasnila.

Kupujejo jih z vrečkami začimb

A so kulinarični blogerji navedli tudi nekaj težav, s katerimi se srečujejo. Mnoga podjetja jih imajo za poceni način reklamiranja, z nekaj čokoladicami, vrečko začimb ali izposojo kakšnega pripomočka jih poskušajo prepričati, da o njih pišejo na blogu in družabnih omrežjih, ter jih tako na poceni način reklamirajo. Skušajo izkoristiti trud in ustvarjalnost blogerjev, da bi na poceni način prišli do čim širšega kroga potrošnikov. Kako ravnati v takšnih situacijah je odvisno tudi od blogerja samega, njegove spretnosti pri pogajanjih z morebitnimi oglaševalci pa tudi od uspešnosti samega bloga.

Sicer pa ustvarjalci kulinaričnih blogov vedo, da ena dobra fotografija pove več kot tisoč besed, predvsem pa se zavedajo, da naj bo vsak bloger tisto, kar dejansko je. Tako kot se takoj opazi, če nekaj delamo z veseljem, je hitro vidno tudi sprenevedanje oziroma blefiranje. In če sledilci bloga avtorju zaupajo, bo njegov blog napredoval. To je navsezadnje tudi cilj vsakega blogerja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta