INmusic: Malo denarja, veliko vrhunske glasbe

Katarina Trstenjak
23.06.2017 16:19

Zasluženo razprodan festival indie rocka na zagrebškem Jarunu

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Ko je vsako leto v sicer pretežno senčnem kampu v gozdiču na otoku vedno težje najti celodnevno senco in ko prvi jezik festivalskega osebja postane angleščina, potem veš, da se piše zgodba o uspehu. Zgodba INmusica, glasbenega indie rock festivala na Jarunu v Zagrebu, se je začela pisati pred dvanajstimi leti. Velikokrat smo se ob obisku spraševali, kako jim uspe preživeti, ob tako nizkih cenah festivalskih vstopnic, ob znanih glasbenih imenih, in vedno znova ugibali, ali jim bo v prihodnje še uspelo dobiti močne sponzorje. Ampak Zagrebčani se ne vdajo in so tudi letos na idilično lokacijo treh otočkov pripeljali skupine Kings of Leon, Kasabian, Flogging Molly, Arcade Fire, Alt-J in številna malo manj znana imena po hudo dostopni ceni. V predprodaji, decembra, je bilo mogoče tridnevno festivalsko rajanje kupiti za 42 evrov. Tudi sicer so cene hrane in pijače znotraj festivala normalne, dostopne (pol litra piva za 2,7 evra) in brez odiranja festivalskih obiskovalcev, kot je mogoče izkusiti drugje. Sproščenost, usmerjenost, dostopnost in nenatrpanost so gotovo tudi dejavniki, zaradi katerih ga je glasbeni portal NME letos uvrstil med top 12 svetovnih festivalov in ga postavil ob bok legendarnemu Glastonburyju in kalifornijski Coachelli. Dokaz, da se desetletje trdega dela splača in je dober glas veliko več kot blazno "naumljene" medijske strategije ali pa čakanje na javni denar.

Z Otočani prihaja netipična folklora

Če je bil še pred dobrimi petimi leti festivalski kamp v neposredni bližini koncertnega prizorišča, kjer je bilo postavljenih zgolj okrog 50 šotorov in je domačo enolončnico kuhala prijazna teta, stoji danes kamp na svojem otoku. Izbira hrane je raznolika in dobra, čez dan potekajo številne brezplačne delavnice, od joge, meditacije, hoje po vrvi ... Festivalska zapestnica je hkrati tudi vozovnica za brezplačen javni prevoz. Obiskovalce vabijo na številne izlete v okolico, izposojajo tudi kolesa. Če smo bili pred leti skoraj edini gostje kampa Slovenci, je bilo letos na Jarunu veliko Ircev. Še Flogging Molly so med koncertom navrgli, da že dolgo niso videli toliko irskih zastav na svojem nastopu. S tujci, predvsem Angleži in Irci, prihaja na Jarun morda za nas nekoliko netipična festivalska folklora. Ko se na obrazu svetijo bleščice in neonske barve, do bolj ali manj izvirnih kostumov in pajacev.
INmusic obenem tudi ve, koga nagovarja. V osnovi je indie rock festival, ki pa vsako leto ponuja atraktiven oder s "svetovno" glasbo, letos je tam nastopil prepoznavni Michael Kiwanuka. Tudi izvajalci na glavnem in "world" odru se skoraj ne prekrivajo. Tako da je možno zaužiti veliko, kar INmusic ponuja. Ob tem pa na balkanskem odru igrajo še skupine iz bivše skupne države, številni DJ-ji, dobra presenečenja so zmeraj na Skritem odru, če le imajo obiskovalci odprta ušesa. Lani so postavili tudi 30 metrov visoko repliko Teslovega stolpa, kjer so se letos vrtele videoprojekcije legendarnih rock zasedb. Poleg Teslovega stolpa pa se tradicionalno vsak večer po zaključku glavnih akterjev obiskovalci gnetejo v šotoru za karaoke, kjer se na vse grlo dere cel šotor, ne le posameznik na mikrofonu.

Nekoliko starejše festivalsko občinstvo

A pozitivno vzdušje je tisto, ki daje INmusicu dušo, ga dela posebnega in prijetnega. Festivalsko občinstvo je nekoliko starejše, kar gre pripisati dejstvu, da šole še ni konec, dogajanje pa je že več let umeščeno v začetek delovnega tedna. Zato obiskovalcev, ki bi se že ob enajstih dopoldan opotekali po kampu ali povsem obnemogli na klopci, ni veliko. Kljub letošnjemu napisu razprodano, k čemur so največ verjetno pripomogli Kings of Leon, INmusic ohranja tisto svojo ležernost, prijaznost in pozitivno energijo. Pod glavnim odrom tudi v torek, ob nastopu Američanov, ni bilo tiste gneče, ko loviš sapo in ne upaš obuti sandalov, ker bo po tvojih nogah šlo vsaj sto drugih čevljev. Ob straneh, na travi, pa se zmeraj najde še prostor za "dekico" in poslušanje glasbe v horizontali.
Letos je bila sreča tudi z vremenom, kratkotrajna sredina ploha ni zmotila festivalskega dogajanja in pretirano razmočila terena. Organizatorji ob uspešnem zaključku INmusica že vabijo na trinajsto izdajo prihodnje leto in po videnem bo verjetno drugo leto razprodan še prej.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta