(FOTO) Evrovizijski oder prenese vse in vsakogar

Denis Živčec Denis Živčec
12.05.2017 14:53

Malo je festivalov, ki se lahko pohvalijo, da na njih nastopajo izvajalci, ki v resnici niti ne obstajajo. Najbolj znano čudo pa je morda še vedno Dana International, nekoč kodrastolasi Sharon Cohen.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Kaj vse je v svojih dobrih 60 letih Pesem Evrovizije že preživela! Dobre pevce, slabe pevce, pogumne pevce in take, ki so bili preprosto čudni. Ni je prireditve, ki bi združevala toliko nenavadnih barvitih in originalnih osebnosti kot največji evropski glasbeni izbor. Malo je festivalov, ki se lahko pohvalijo, da so na njih nastopali celo fiktivni liki, ročne lutke in mitološka bitja. In zdi se, da evrovizijski pevci kar naprej nekaj spreminjajo - pričeske, aranžmaje, koreografije, celo spol.

Izraelec, ki je postal diva

Da bi Evrovizija počasi, a zanesljivo začela toniti v pozabo, če ne bi leta 1998 dih širni Evropi vzela pevka, o kateri so se takrat razpisali celo tisti mediji, ki ob Evroviziji obračajo oči. Vsak je hotel videti tudi atraktivno čudo, ki je na koncu celo zmagalo. Gre za Dano International, ki je na izboru v Birminghamu zastopala barve Izraela. V atraktivni obleki Jeana Paula Gaultierja, ki jo je kasneje zamenjala z dramatično pernato kreacijo. Ta je mnoge spominjala na papigo. Ne po naključju. Papigi je težko določiti, katerega spola je. Dana se je v Tel Avivu rodila kot kodrastolasi fant z imenom Sharon Cohen.

Peklenske muke pod maskami iz lateksa

Pravo šokterapijo je gledalcem Evrovizije leta 2006 pripravila večna evrovizijska poraženka Finska in na oder poslala skupino v pošasti našemljenih glasbenikov, ki nastopajo pod imenom Lordi. Hard rockerjem ni bilo lahko, saj so se v svojih debelih kostumih iz lateksa pod vročim soncem v Atenah, ki so takrat gostile izbor, krepko potili. Skupina je bila ustanovljena leta 1992. V njihovi glasbi so prisotni prvine tradicionalnega hard rocka in sodobni elementi, tudi elektronski zvoki. Marca 2006 je skupina Lordi zmagala na finskem nacionalnem predizboru. S kar 42,2 odstotka glasov je premagala enajst drugih izvajalcev. V Atenah je nato najprej z 292 točkami zasedla prvo mesto v polfinalu in se skupaj z drugimi devetimi najbolje uvrščenimi skladbami uvrstila v finale, ki je bil 20. maja. Zmago na finalni prireditvi je dosegla s prav tako 292 točkami. Pošasti so premagale Rusijo ter Bosno in Hercegovino. Kar nekaj dni so Finci potrebovali, da so dojeli, kaj se je pravzaprav zgodilo.
Po zmagi na finskem nacionalnem predizboru je bila skupina deležna številnih kritik, predvsem s strani Cerkve, ki je trdila, da širijo satanizem. Finsko predsednico Tarjo Halonen so celo pozvali, naj v Atene namesto Lordija pošlje skupino s tradicionalno finsko glasbo. Tudi atenski nastop je nabral veliko kritik, saj naj bi bili kostumi in pirotehnika odvračali pozornost od precej povprečne skladbe Hardrock Halleluyah.

Verkino maslo

Eden najbolj priljubljeni ukrajinskih estradnih likov je Verka Serdučka, pa četudi tega večina Ukrajincev noče povedati na glas. Andrij Danilko nastopa kot namišljen lik, ki predstavlja starejšo, drzno in ekstravagantno damo. Sprva je tak nastopal le v Ukrajini, kmalu pa je postal slaven po vsem rusko govorečem območju. Andrij Danilko izhaja iz skromnih razmer. V osnovni šoli je svoji sošolki Ani Serdjuk nekoč obljubil, da bo njen priimek naredil slaven. Obljubo je držal.

Dva ultra antipatična

Islandci so leta 2006 na Evrovizijo poslali pevko in igralko Silvío Nótt Sæmundsdóttir v vlogi avšaste Silvie Night. S provokativnostjo, nadutostjo in pretirano samovšečnostjo je izzvala zgražanje novinarjev in občinstva, ki ni vedelo, da je to le igra. Celo izžvižgali so jo. Silvia je med drugim oklofutala fotografa, grozila s samomorom in švedsko zvezdnico Carolo označila za staro, grdo psico. V finale se ni uvrstila.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta