Deset let po hišnih preiskavah Franc Kangler s tožbo udaril po državi. Terja 635 tisoč evrov odškodnine

Damijana Žišt
05.03.2021 06:00
Nekdanji mariborski župan in državni svetnik Franc Kangler toži državo zaradi številnih postopkov, ki so bili sproženi zoper njega, a so se končali njemu v prid.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
4. maja 2011 je bil Franc Kangler v središču hišnih preiskav, ki jih je ta dan v Mariboru opravljalo 116 kriminalistov in policistov. 
Sašo Bizjak

Na pravdnem oddelku ljubljanskega okrožnega sodišča se je včeraj opravil narok v zadevi, v kateri nekdanji mariborski župan in državni svetnik Franc Kangler, zdaj državni sekretar na notranjem ministrstvu, toži Republiko Slovenijo, ker je bilo zoper njega izvedenih več kazenskih postopkov, ki so bili po njegovem mnenju nezakoniti in nepošteni. Gre za skoraj enajst let kalvarij, ki jih je, kot sam pravi, skupaj z družino preživel zaradi sodno- političnih konstruktov policije, tožilstva in sodišč v Mariboru. Vsi v tožbi navedeni postopki so se končali njemu v prid. Od države zato zahteva skoraj 635.000 evrov odškodnine, saj je prepričan, da so bili vsi postopki zoper njega, v katerih so mu bile kršene številne pravice, del politične gonje proti njemu. Kangler je pred časom za Delo povedal, da se je za tožbo proti državi odločil, ker je zaradi številnih postopkov izgubil mandat v državnem svetu. Samo o tako imenovanem primeru Jasnovidka, v katerem mu je tožilstvo očitalo, da je vplival na sporno dodelitev službenega stanovanja v najem Karin Ježoviti, je bilo objavljenih več kot 2200 negativnih prispevkov v medijih, je naštel Kangler.

Sašo Bizjak

Ker je bil v tem primeru najprej obsojen - tudi pravnomočno, vrhovno sodišče pa je primer kasneje razveljavilo, a je tožilstvo v ponovljenem sojenju odstopilo od pregona -, dve leti ni mogel najti zaposlitve, zatrjuje Kangler. Del njegovega tožbenega zahtevka se nanaša tudi na duševne bolečine, ki jih je prestajal zaradi postopkov. Kangler je včeraj napovedal, da bo na sodišču predstavil številne dokaze, kako so bili postopki zoper njega zrežirani.

Poravnava ni mogoča

Na včerajšnjem naroku je sodnica Božena Novak najprej vprašala obe stranki, torej Državno odvetništvo, ki zastopa Republiko Slovenijo, in Franca Kanglerja, ali je mogoče, da bi sklenili poravnavo. Obe strani sta dejali, da ni možen noben dogovor. Državno odvetništvo RS je Kanglerju že pred časom odgovorilo, da ne vidijo razloga za izplačilo odškodnine, saj so bili vsi postopki zoper njega zakoniti. Kanglerju in njegovemu odvetniku Roku Gerloviču je sodnica še dejala, da je treba del listin, ki sta jih že vložila v sodni spis, pravilno označiti in narediti njihove povzetke, saj v nasprotnem primeru sodnica teh dokazov ne bo upoštevala. Neuradno gre za številne članke o Kanglerju, objavljene v tujini. Kaj natančno Kangler navaja v tožbi proti državi, ni znano, bo pa svojo izpoved, v kateri bo natančno pojasnil razloge za vložitev odškodninske tožbe proti državi, pojasnil 6. maja, ko se bo narok nadaljeval. Sodnica je namreč povedala, da bo zaslišala Kanglerja, o predlogu za zaslišanje preostalih prič, katerih zaslišanje sta predlagala Kangler in Državno odvetništvo RS, pa bo odločila po Kanglerjevem zaslišanju. "Odločila se bom, katere priče, če sploh katere, bom še zaslišala," je bila jasna sodnica.

Odprt je le še primer Lutkovno gledališče

Franc Kangler se je znašel v številnih postopkih, odprt pa je samo še eden - primer Lutkovno gledališče, ki ga zdaj (po odločitvi vrhovnega sodišča) obravnava ljubljansko okrožno sodišče. Tamkajšnja preiskovalna sodnica Marjutka Paškulin je nedavno, natančneje 18. februarja letos, v tem primeru iz sodnega spisa izločila celo vrsto dokazov kot nezakonitih, a sklep o tem še ni pravnomočen.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta