Bo Vegradovega bombaša rešil pokvarjen trdi disk?

Gordana Possnig Gordana Possnig
21.12.2021 17:34

Na celjskem sodišču sklenili predobravnavni narok zoper Bojana Poplaza, obtoženega, da je 1. septembra 2010 na kljuko vhodnih vrat Vegrada nastavil ročno bombo

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Bojan Poplaz krivdo vseskozi zanika. Foto: Gordana POSSNIG

Gordana Possnig

Na celjskem sodišču se je končal septembra prekinjeni predobravnavni narok zoper domnevnega Vegradovega bombaša Bojana Poplaza. Enainšestdesetletni Poplaz je konec septembra sedel na zatožno klop po skoraj desetletje dolgi prekinitvi sojenja (od marca 2012). Obtožnica ga bremeni, da je 1. septembra 2010 na kljuko vhodnih vrat velenjskega gradbenega podjetja Vegrad, ki je bilo v tistih dneh tik pred začetkom stečaja, nastavil ročno bombo M75. Sodijo mu zaradi povzročitve splošne nevarnosti in nedovoljenega prometa z orožjem. Poplaz krivdo vseskozi zanika.

Sodišče je v postopek vključilo izvedenca za računalniško stroko Boštjana Kežmaha za izdelavo mnenja o dokazih na zaseženem računalniku. Na njem naj bi bili shranjeni videoposnetki nadzornih kamer v Vegradovi stavbi, ki so posnele osumljenca med nastavljanjem ročne bombe. Izvedenec je ocenil, da je trdi disk poškodovan, zato ni mogoče prebrati podatkov iz računalnika. V zvezi s posnetki iz tega računalnika so bili zapleti tudi na prvem sojenju. Poplazov odvetnik Boštjan Verstovšek vseskozi zatrjuje, da je treba te dokaze izločiti, ker je bil računalnik zasežen naknadno (leto in pol po aretaciji), prenos podatkov z računalnika na USB pa da je bil izveden nezakonito. Sodnica Barbara Kumer Žunc bo o zahtevi obrambe za izločitev dokazov odločila naknadno in vpletene o tem obvestila s pisnim sklepom. Takrat bo določila tudi datum pričetka glavne obravnave.

Poplaza so sicer z dogajanjem na prizorišču povezali na podlagi prstnih odtisov na zelenem izolirnem traku, s katerim je bila pritrjena bomba. Motiva, zakaj naj bi bil nastavil bombo, preiskovalci še do danes niso odkrili. Z Vegradom namreč ni bil povezan ne zasebno ne poslovno. Prvo sojenje se je začelo spomladi 2011, a je bilo dobro leto kasneje prekinjeno, ker so Poplaza aretirali zaradi oboroženega ropa banke s pajdašema v središču Oberhausna. Kazen je odslužil novembra lani. Sojenje se vseskozi zapleta, ker sodišče na začetku sojenja dolgo časa ni moglo pridobiti originalnega računalnika in strežnika. Ko jim je to maja 2012 z odredbo celjskega sodišča le uspelo, pa je bilo sojenje zaradi aretacije Poplaza v Nemčiji že prekinjeno.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta