Amazonov sistem brezstičnega plačevanja: samo pomahajte z dlanjo nad čitalnikom

Gregor Grosman Gregor Grosman
02.10.2020 10:00

Kupec mora po novem v trgovini le še roko približati senzorju Amazon One, ki prepozna njegovo identiteto na podlagi dlani, in že je plačilo izvedeno.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Amazon
Senzor za prepoznavanje dlani Amazon One.
Amazon

Družba Amazon je pričela testiranje novega sistema brezstičnega plačevanja, ki so ga poimenovali Amazon One. V uporabi je trenutno v dveh fizičnih trgovinah brez trgovcev v Seattlu v ZDA. Z inovacijo želi Amazon še dodatno olajšati vsakodnevne aktivnosti, med katere sodi tudi nakupovanje in plačevanje kupljenih izdelkov. V času pandemije novega koronavirusa so razvili rešitev, ki omogoča brezstično plačevanje, in to kar s pomočjo dlani. Nič več brskanja za plačilnimi karticami ali približevanja mobilnika ali pametne ure čitalnim napravam. Namesto prepoznave obraza (ta je marsikje zelo sporna), pa trgovec sedaj stavi na prepoznavo dlani. Ta naj bi bila, kot prstni odtis, pri vsakem človeku edinstvena. Vsi imamo namreč različen potek linij in vdolbin na dlani. Sistem pa zmore pogledati tudi v notranjost roke, kjer so vene, ki so prav tako pri vsaki osebi drugačne. Kombinacija linij in ven pa naj bi zagotavljala natančno biometrično prepoznavo človeka.

Že kmalu bi lahko identifikacija dlani nadomestita tudi uporabo papirnatih vstopnic. Registrirani udeleženci prireditev bi, kot pri plačevanju, enostavno na prizorišče vstopili tako, da nad čitalec potisnejo dlan. O varnosti identifikacije na podlagi dlani priča podatek, da tehnologijo skeniranja ven uporabljajo tudi pri vstopu v prostore Zvezne obveščevalne službe s sedežem v Berlinu. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta