različni
15.12.2016 20:56
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Italijanski senat je včeraj potrdil novo italijansko vlado pod vodstvom premierja

Paola Gentilonija

. Senatorji so vlado potrdili s 169 glasovi, 99 jih je bilo proti. Gentiloni je že v torek dobil zaupnico v spodnjem domu italijanskega parlamenta. Zanj je tam glasovalo 368 poslancev, 105 jih je bilo proti. Nekaj opozicijskih strank je bojkotiralo glasovanje, saj vztrajajo, da vlada ni legitimna. Predsednik

Sergio Mattarella

je Gentilonija za novega premierja izbral po odstopu in očitno tudi po nasvetu

Mattea Renzija

, vodje prejšnje vlade. Gentiloni je v ponedeljek zvečer predstavil novo ekipo ministrov. Ključna naloga nove vlade bo sprejetje novega volilnega zakona, ki bi odprl pot do parlamentarnih volitev. Mandat parlamenta se sicer izteče marca 2018. Gentiloni se bo v tujini kot italijanski premier prvič predstavil že danes na vrhu Evropske unije v Bruslju.

(dpa)

Hrvaška zdravniška zbornica (HLK) je včeraj opozorila, da je v preteklih treh letih in pol državo zapustilo 525 zdravnikov, odšli so na delo v druge države. "Stanje je alarmantno, kadrovsko uničenje zdravstvenega sistema je grožnja varnosti in napredku hrvaške države," je dejal predsednik zdravniške zbornice

Trpimir Goluža

na tiskovni konferenci v Zagrebu. Raziskava med 1500 zdravniki kaže, da iz države večinoma odhajajo mlajši zdravniki, stari 25 do 35 let. Kot razlog za odhod so anketirani večinoma navedli slabe delovne razmere ter nezmožnost strokovnega izpopolnjevanja. Plače so pristale na tretjem mestu. Plače zdravnikov specialistov na Hrvaškem so od 9500 do 13.000 kun (od 1250 do 1710 evrov), medtem ko v tujini zaslužijo od dvakrat do šestkrat več, je dejal Goluža.

(sta)

Francija med vsemi zahodnimi državami najbolj pretirava pri ocenah, koliko muslimanov živi v njihovi državi. Francozi menijo, da muslimani predstavljajo 31 odstotkov prebivalstva, medtem ko jih je dejansko 7,5 odstotka, ugotavljajo v raziskavi Ipsos Mori. "Večina držav meni, da je njihovo prebivalstvo veliko bolj muslimansko, kot dejansko je. In da muslimanska populacija narašča," ugotavlja Ipsos Mori, ki je v anketo zajel okrog 27.000 ljudi iz 40 držav. Poleg Francije pri teh ocenah močno pretiravajo tudi v ZDA, Kanadi, Nemčiji, Italiji in Belgiji.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta