Murf širi dobro voljo med »pasje m'tke in fotre«

Kaja Komar
24.10.2024 01:00

Da bi bolje razumeli, kaj vpliva na psa

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Matjaž, Murf in Jana uživajo v skupnih sprehodih in dogodivščinah.
Delfina Fiegl

Pogovarjali smo se z mlado ustvarjalko Jano Birsa, »človeškim glasom« priljubljene avstralske ovčarke Murf (@murf_the_bluemerle), ki prek družbenih omrežij v številne domove prinaša veselje in radost.

Ko mi je na siv zimski dan mož molil pod nos svoj mobilnik, sem bila zaradi vseh obveznosti že na robu z živci. A ko sem zagledala tisti repek, ki je tako veselo mahal, sem si njegov telefon prilastila za ves večer. Očarali so me videi psičke Murf, ki mi je v svoji primorščini razlagala, kaj se dogaja, kaj predvideva, kaj jo moti in o čem sanja. Zaradi njene prisrčnosti in hudomušnih izjav sem za hip pozabila na vse svoje težave in stresen, kaotičen svet, v katerem živimo.

Nič nenavadnega torej, da lahko tako imenovani pasji vplivneži tako hitro vzpostavijo čustveno vez s svojim občinstvom. Ob gledanju videovsebine o življenjskih radostih kosmatincev se sprostimo, smejimo, čustvujemo in tudi učimo o odgovornem lastništvu. S svojo iskrenostjo in preprostostjo so nam posnetki ubogljivih ali nagajivih štirinožcev veliko bolj blizu kot retuširane fotografije in zrežirane vsebine človeških vplivnežev.

Najboljša sopotnica na supu.
Osebni Arhiv

Kako je prišlo do prvega videoposnetka z vašo psičko?

Ob vsakdanjih aktivnostih z Murf sem se pogosto spraševala, kaj ona razmišlja in kako bi komentirala neko situacijo, če bi lahko govorila. Potem sem na Tiktoku naletela na video, kjer se je skupina živali »pogovarjala« med seboj, in pomislila sem, da bi lahko posnela nekaj podobnega skozi Murfine oči. In tako je nastal prvi video z govorečo Murf. Nisem razmišljala ali načrtovala, kakšen lik bo Murf, ker je bil video posnet povsem spontano, in nisem pričakovala, da bo dosegel kar 200 tisoč ogledov!

Kako to, da ste ohranili narečje?

Pri prvih odzivih so ljudje poudarili prav narečje. Pisali so o fenomenu pasme primorsko-avstralski ovčar (nasmešek), zato sem ga ohranila. Poleg tega mi je kot Primorki v narečju najlažje govoriti, tu, na Primorskem, že od vsega začetka živi tudi Murf, in predstavljala sem si, da se tudi ona v svoji avtentični različici ne bi trudila govoriti drugače.

Si s partnerjem Matjažem Kljajičem podelita vloge pri snemanju videov?

Murfina profila na Instagramu in Tiktoku vodim jaz. Skrbim tudi za ustvarjanje Murfinih videovsebin. Ko imam idejo, jo posnamem, naredim montažo, dodam glas in podnapise. Matjaž pa mi pogosto pomaga pri snemanju in snovanju idej, za kar sem mu hvaležna.

Njeno ime pri nas ni prav pogosto. Kdo ga je izbral?

Ime Murf sva izbrala s partnerjem. Obožujeva film Medzvezdje ‒ verjetno sva ga pogledala že najmanj petkrat ‒, kjer nastopa tudi lik Murphy. Ko sva razmišljala o imenih, se je to zdelo najbolj naravno in edino, ki je bilo obema všeč. Pa še zanimiv pomen ima, po Murphyjevem zakonu, če si ga pravilno tolmačiš: vse, kar se lahko zgodi, se bo zgodilo. Nama se je zdelo popolno ime za samičko. Čeprav naju skoraj vsak vpraša, ali gre za samčka.

Kako pa vam uspe, da psička naredi, kar si želite?

Murfica je zelo ubogljiva in učljiva, zato je učenje z njo od vsega začetka užitek. Zelo je motivirana za svoje najljubše priboljške, včasih sem kar presenečena, kako enostavno ji gre učenje za nove trike in ukaze. Seveda to zahteva delo in posvečanje pozornosti, verjetno tu štejejo tudi izkušnje s psi, ki sem jih imela pred njo. Ampak vsak nov trik, ki se ga nauči, je zelo nagrajujoča izkušnja za obe. Najboljše je, ko potem kakšen naučen trik z njo preizkusita tudi nečaka. In ko Murf v prvo uspe, so vsi zadovoljni, za nečaka pa je to tudi motivacija.

Murf uživa na snegu.
Osebni Arhiv

Pes potrebuje tako fizično kot miselno aktivnost. Kaj ima Murf najraje?

Če vprašate Murf, je njena najljubša – in meni najmanj ljuba ‒ aktivnost prenašanje nogavic iz predala po stanovanju, zjutraj, še preden gremo v pisarno. Zato se trudimo, da čim bolj sledimo »pravilu« utrujen pes je priden pes. Za pse, kot je Murf, ki so zelo inteligentni in energični, je miselna aktivnost enako pomembna kot fizična. Hitro sem ugotovila, da vsak dan potrebuje kombinacijo obojega, zato v njene sprehode pogosto vključujem učenje trikov. Najraje lovi različne igrače, kot so palica, frizbi in žogica. Ali pa na sprehodu poišče kakšno odpadlo vejevje. Tudi doma imamo nekaj miselnih igrač. Sicer pa gre s partnerjem pogosto na kakšen pohod, zelo rada tudi plava in poleti gremo večkrat na teden do reke. Na morju vedno veliko plava. Veliko se druži in igra s psi naših prijateljev ali z Riom, družinskim psom.

Pozorno posluša pasjo m'tko.
Jana Birsa Photo

Res se zelo dobro znajde v družbi drugih psov, tudi tujcev in otrok, kot da je nič ne moti. Kako ste poskrbeli za njeno socializacijo?

Murf je k nama prišla novembra 2020, med pandemijo. Pasjo šolo smo imeli virtualno in takrat možnosti za socializacijo niso bile najboljše. Tudi partner je delal od doma, tako da je bil veliko z njo. Imela pa sem srečo, da sem jo lahko pogosto vzela s seboj v službo, ker delam v podjetju, prijaznem do psov. Tam se je družila s sodelavci in se še posebej povezala z jazbečarko Frido, ki je bila le mesec dni mlajša od nje. Murf in Frida sta se v službi veliko igrali in je pridobila nekaj dragocenih prvih socializacijskih izkušenj. Sicer pa je zelo nežna in izjemen družinski pes. Do neznancev lahko včasih deluje nekoliko zadržana, ima pa tudi naravni čuvajski instinkt in močan značaj, ki ga zna tudi nesramežljivo pokazati.

Murf in Rio.
Delfina Fiegl

Vaša Murf vsak dan nasmeji in razveseli veliko sledilcev, poleg tega pa subtilno tudi izobražuje o tem, kaj je psičku ali psički všeč in kaj ne. Kako nastane video, je najprej ideja ali se stvari zgodijo spontano?

Pri ustvarjanju videov z Murf vedno iščem ravnotežje med zabavo in izobraževanjem. Želim, da sledilci uživajo in se smejijo ob Murfinih dogodivščinah, ker so verjetno podobne tem, ki jih doživljajo s svojim psom tudi sami. Vendar mi je tudi pomembno, da vedno pustim nekaj koristnih informacij ali neki drobec, ki ti lahko pusti misliti. Ko prikazujem, kako se Murf odziva na določene položaje in kaj si o tem misli, recimo, kako ji je dolgčas med vožnjo v boksu ali ko se lotiva striženja krempljev ‒ takrat upam, da lahko ljudje bolje razumejo, kaj vse vpliva na življenje njihovih kužkov.

Kadar imam točno določeno idejo, kako želim nekaj prikazati, dodam tudi malo hudomušnosti, da je vse skupaj še bolj zabavno. Velikokrat se zgodi, da posnamem Murf pri neki običajni aktivnosti, kot je dnevni sprehod, ampak prav takrat srečava krave, ki so jih prestavili v ograde zraven najine standardne poti. In potem se zgodi neki Murfin odziv na to, ki je ideja za cel kontekst novega videa, kako se boji krav in kaj si o njih misli.

Zakaj mislite, da imajo ljudje tako radi videe s hišnimi ljubljenčki? Smo morda z njimi stkali neko posebno čustveno vez, da so postali naš »dnevni odmerek serotonina«? Včasih se nam zdi, da ob njih pozabimo na vse težave in kaotični svet, v katerem živimo.

Veliko komentarjev dobim, kako se vsa družina zabava ob ogledu in kako že komaj čakajo novo epizodo. Ali pa sporočilo »naš je isti«. Na drugi strani pa je veliko takšnih, ki spremljajo Murf in doma nimajo psa, pa jim ona prinese nekaj te pasje radosti. Všeč mi je to, da ta vsebina povezuje, da si pošiljajo med seboj, da Murfine fraze vzamejo za svoje, da se kaj novega naučijo. Upam in verjamem, da v vsebinah prepoznajo prav to preprostost in pristnost. Murf pač živi svoje lagodno pasje življenje in stvari iskreno pokomentira. Na koncu dneva smo vsi radi malo Murf.

Kakovostne in uporabne Gina's woof torbice za priboljške.
Osebni Arhiv

Kako in kdaj pa vas Murf najbolj razveseli?

Najbolj prisrčen mi je njen jutranji pozdrav, ko pride do postelje, skoči gor s sprednjimi tačkami, glavo pa nasloni name in maha naokrog z repom po zidu. Ena prijetnejših jutranjih budilk. Sicer pa še kakšna nepričakovana majhna presenečenja, ko od nekod kaj potegne ali se kje štorasto zaplete. Velikokrat me nasmeji, ko jo najdem spati v kakšni nemogoči pozi.

Ima Murf kakšno posebno dnevno rutino?

Med tednom ima Murf precej rutinske dneve. Dan začnemo tako, da jo spustimo ven in gremo na krajši jutranji sprehod, da opravi svojo potrebo. Po stanovanju se še kaj skupaj pohecamo, potem dobi prvi del dnevnega obroka in je nato nekaj časa sama, dokler se ne vrneva iz pisarne. Nekajkrat na teden jo vzameva tudi s sabo. Ko se vrnemo, imava tihi dogovor – tistemu, ki pelje Murf na sprehod, ni treba kuhati večerje (nasmešek). Večkrat gremo tudi vsi skupaj na sprehod. Med vikendi pa se trudimo, da smo bolj aktivni, gremo na izlet, obisk ali pohod.

Ko greva spat, naju pospremi in zaspi v svojem kotičku v spalnici. Ko oceni, da sva zaspala, se potihoma odpravi v dnevno sobo in gre spat na kavč. Zjutraj, ko se zbudim, je vedno nazaj v svojem kotičku v sobi, kot da je bila tam vso noč. Ampak jo vedno izda kup njenih dlak na razmetani odeji na kavču (smeh).

Torej rada potuje in hodi v hribe? Če se ne motim, se je poleti pohvalila, da je na Nanosu res lepo ...

Murf se izredno rada vozi in na srečo nikoli ni imela težav s slabostjo med vožnjo. Poleti najbolj obožuje vodo, plavanje in vožnjo na supu. Je odlična sopotnica in se hitro prilagodi vsakemu okolju, če smo na morju, na jezeru v Avstriji, doma na reki Vipavi, po Ljubljani ali celo na Nanosu. Tudi življenjski slog smo prilagodili temu in jo vzamemo s seboj tudi, ko gremo na potovanje po Italiji z avtom ali za nekaj dni na smučanje. Če bi se odločala Murf, pa bi verjetno podpisala za počitnice na pasji plaži.

Murf gre rada v hribe.
Osebni Arhiv

Ali dobivate veliko vprašanj svojih sledilcev na omrežjih?

V zadnjem letu je Murfin profil na Instagramu zrasel v veliko, čudovito skupnost pasjih skrbnic in skrbnikov. Pošiljajo mi čudovite fotografije svojih psov, videe, kako so ga naučili trika, ki sem ga pokazala v kakšnem od videov, ali kako se tudi njihov kuža boji krav tako kot Murf. Prejela sem tudi že sporočilo učiteljice, kako otrokom za nagrado ob koncu pouka zavrti en Murfin video. Pogosto naju ustavijo na sprehodih, ker prepoznajo Murf, ali pa napišejo, da so otroci klicali za enim »avstralcem« na drugem koncu Slovenije, ker so mislili, da je Murf. Pasja skupnost je res čudovita. Tudi vprašanj je veliko, še posebej, če odpremo kakšno zanimivo temo ali objavim nov Murfin video.

Kakšne nasvete iščejo?

Zelo različne, od tega, kakšni so »avstralci« na splošno, o treningu Murf, kako skrbim za njeno dlako, o idejah za izlete ... Trudim se, da na vsa vprašanja odgovorim in delim svoje izkušnje. Vedno pa poudarim, da je to moja izkušnja z Murf in lahko izhajam samo iz tega. Za specifične nasvete o vzgoji, negi in prehrani jih vedno usmerim na strokovnjake, svoje veterinarje in pasje šole, ki tudi meni vedno najbolje svetujejo in pomagajo.

Pred Murf ste imeli samojedko Gino, ki je bila razlog, da ste ustanovili Gina's Woofs, trgovino z unikatno, modno in praktično, predvsem pa kakovostno pasjo opremo. Imate tudi majice s hudomušnimi napisi.

Sama izhajam iz profesije grafičnega oblikovanja. Včasih sem tudi slikala. Gina je bila čudovita, kosmata, bela samojedka, kot prazno belo risarsko platno. Na sprehodih z njo sem začela pogrešati barve v pasji opremi. V Sloveniji nisem našla ponudnika, ki bi imel bolj barvite in edinstvene dizajne opreme. Zato sem že začela risati in snovati svoje vzorce, ki bi jih nekoč tudi materializirala. Nato se je avgusta 2020 pripetil nesrečen splet okoliščin, v katerem sem izgubila Gino. Morda me je prav to spodbudilo, da idejo v spomin na Gino hitreje uresničim. S partnerjem sva nekaj mesecev pozneje razvila in dala na trg prvo linijo pasje opreme ter ustanovila podjetje Gina’s Woofs. S tem projektom sem želela ponuditi nekaj edinstvenega in kakovostnega za pse, kar je bilo v Sloveniji še redko. Čeprav je zdaj Murf tista, ki je v središču pozornosti, je Gina bila velika inspiracija, da se je to začelo.

Gina, psička, ki je Jano navdušila za novo poslovno pot.
Osebni Arhiv

Vsak doživlja smrt svojega ljubljenčka drugače. Verjetno vam je poslovni izziv pomagal, da ste lažje preboleli to izgubo.

Ni mi bilo enostavno, njena smrt je bila zame velika izguba, saj se je zgodila hitro in nepričakovano in mi je bilo to zelo težko sprejeti. Zato tudi njeno ime v projektu. Želela sem ohraniti spomin nanjo, ker je bila zame zelo poseben kuža, in Gina's Woofs nosi njen pečat. V prevodu to pomeni Ginini laježi, bila je poznana po svojem smešnem lajanju. Tako je smeh in zabava danes tudi del identitete podjetja.

Ob psih je bila moja velika strast fotografija, zato sem ti dve svoji ljubezni hitro združila in že za Gino naredila pasji profil, kjer sem delila fotografije in utrinke iz njenega vsakdana. Ko nas je zapustila Gina, sem vse to opustila. V uteho pa mi je bila cela zbirka fotografij in videoposnetkov, ki sem jih posnela z njo. Žalovanje je lažje, ko se spomniš in podoživiš vse tiste dobre in zabavne trenutke z Gino.

In kdaj je prišla Murf?

Murf je v najin dom prišla zelo kmalu po Gini, čeprav sprva nisva imela te namere. Ko sem izgubila Gino, mi je bilo zelo hudo, ker sem bila navajena, da je vedno nekdo ob meni.

Fotogenična že kot mladiček.
Osebni Arhiv

Ste se z razlogom odločili za to pasmo?

Gotovo bi bil avstralski ovčar drugi pes, le da se zaradi teh nesrečnih okoliščin Murf ni pridružila Gini in je prišla namesto nje.

Rekli ste, da ste navajeni, da je pes ob vas, kako pomembno mesto torej zaseda v vašem življenju?

Že ko sem bila otrok, sem bila tista, ki je k hiši pripeljala vse živali. Mongolskega skakača, papige, podlasico, konje. Od nekdaj sem imela zelo rada živali. Sploh pa pse. Murf je moj četrti pes. Vedno so bili v mojem življenju in nanje me vežejo vsi lepi spomini. Spomnim se, kako sem svojega prvega psa, ko smo ga pripeljali domov, takoj peljala k sosedom, da jim ponosno predstavim svojega novega prijatelja. Hvaležna sem, da to ostajajo tudi danes in da je prav moja Murf postala pozitivno središče, ki širi dobro voljo med preostale »pasje m'tke in fotre« in tiste, ki bodo to še postali. 

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.