Župan na konju pričakal prihod Valvasorjeve konjenice

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
07.07.2019 05:03

Konjenico so ustanovili leta 1993 ob 300. obletnici smrti člana angleške Kraljevske družbe in prvega jezdeca kranjske dežele, barona Janeza Vajkarda Valvasorja. Člani konjenice vsako leto na Bogenšperku pripravljajo viteške igre, zadnja leta pa tudi tabora. Eden teh je bil letos na gradu v Muretincih, od koder so na dan prejahali od 40 do 50 kilometrov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slavica Pičerko Peklar

Jernej Kelc, predsednik Konjeniškega kluba Borl, in Slavko Pravdič, župan občine Zavrč, sta pred dnevi kar na konjih pričakala prihod Valvasorjeve konjenice, ki je s Ptujskega polja prijahala v najvzhodnejši konec Haloz. Kar 40 konjenikov je bilo navdušenih, saj se, kot se spominja Cveto Možina, stotnik konjenice, še ni zgodilo, da bi jih župan kake občine, pa teh srečanj ni bilo malo, že kdaj pozdravil s konjskega hrbta: "Vsepovsod smo že bili, tudi čez mejo, na Gosposvetskem polju. Letos smo se odločili utaboriti na gradu v Muretincih, od tam pa vsak dan odhajamo po tej naši lepi deželi. Navdušeni smo, tako nad čudovito naravo kot nad ljudmi, ki so nas povsod veseli in ki jih srečujemo na teh naših potepih. Člani Kulturno-umetniškega društva Baron z Janezom Golcem, ki imajo v rokah Muretince, zelo dobro skrbijo za nas in zagotovo bomo vsem, ki jih poznamo, priporočili, da se tudi sami ustavijo na tem koncu Slovenije."

Valvasorjeva konjenica v Zavrču
Slavica Pičerko Peklar
Slavica Pičerko Peklar
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta