V Cirkovcah praznovali visoka jubileja

Anita Kirbiš Anita Kirbiš
25.06.2022 05:30

Praznovali so 100 let Prosvetnega društva Cirkovce in 90 let folklorne skupine.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Folklorna skupina Vinka Koržeta Cirkovce z vodjo Tino Urih
Saša Urih

Cirkovce so poznane po izjemnem kulturnem udejstvovanju. Od tod prihajajo številne tamburaške skupine, folkloristi, ansambli, ohranjajo pustne šege in navade. Preteklo soboto pa so proslavili dva visoka društvena jubileja, ki so ju dosegli v preteklih dveh letih - 100 let Prosvetnega društva Cirkovce in 90 let Folklorne skupine Vinka Koržeta Cirkovce.

Po ustnih virih je okoli leta 1920 v Cirkovcah nekaj vaščanov ustanovilo kulturno društvo. V njem so se zbirali ljubitelji petja, plesa, gledaliških iger in bralci knjig. V 100 letih delovanja društva so ustvarjali in se izražali na številne načine (dramska sekcija, pevski zbor, ljudski pevci, likovniki). "Ob teh visokih jubilejih in dosežkih vseh sekcij je treba poudariti pomen medgeneracijskega povezovanja, prenašanja znanja in sodelovanja med sekcijami, saj bomo le tako lahko uspešno nadaljevali pot do novih 100 let," je v pozdravnem nagovoru povedal novi predsednik društva, tamburaš Žiga Ciglarič.

Prepoznaven tamburaški orkester

Leta 1975 je bil ustanovljen Tamburaški orkester Cirkovce in je do danes postal eden najbolj prepoznavnih slovenskih tamburaških orkestrov. Vsak član, bilo jih je več kot 200, je pripomogel, da so zgradili uspešno zgodbo s tradicijo. Repertoar Tamburaškega orkestra Cirkovce je znan po raznolikosti, saj pod vodstvom dirigenta Petra Krajnca igrajo različne zvrsti glasbe, od slovenskih popevk do svetovnega rocka. S pevkami Kreativke so zaigrali skupno pesem, nato pa so te nadaljevale nastop z ljudsko pesmijo in popevko pod vodstvom Nenada Petroviča.

Folklorna skupina Vinka Koržeta pa je lani beležila 90 let obstoja in je ena najstarejših folklornih skupin v Sloveniji. Od ustanovitve leta 1931 je delovala pod vodstvom Vinka Koržeta. Po njegovi smrti leta 1962 je vodenje prevzel Anton Brglez in skupino vodil več kot 35 let. Nato je leta 1998 za 15 let vodja skupine postala Liljana Brglez, od leta 2015 pa jo vodi Tina Urih. V 90-ih letih delovanja je skupina prepotovala večji del Evrope, prečesala Slovenijo. Plešejo štajerske plese in ohranjajo druge oblike izročila (igre, ljudske pesmi, šege in navade). Cirkovški folkloristi kot cirkovški ploharji vsako leto zaznamujejo pustni čas.

Ob jubileju pripravili brošuro

Predstavilo se je pet generacij folkloristov, od najmlajših iz OŠ Cirkovce, ki so se predstavili s spletom Štrik, članska FS s spletom Cirkovški pjebi. Novoustanovljena folklorna skupina Drgoč, sestavljena iz plesalcev generacije 1990-2000, je zaplesala pod mentorstvom Brglezove. Sledil je nastop plesalcev, ki jih je zbral Polde Medved iz generacij 1972-1994. Na vrhuncu prireditve so zaplesali veterani, ki so proslavili 20 let delovanja skupine od ponovne združitve. Ob znani veseljaški mini godbi Pepi Krulet so za popestritev poskrbeli zbrani muzikanti vseh generacij (Peter Kranjc, Zvonko Gregorc, Ivan Kojc, Miran Kovačič, Miran in Davorin Urih, Štefan Lenart, Jurij Lah in Matic Fišer), ki so igrali in na nastopih spremljali folkloro v zadnjih 30 letih.

Rajanje v cirkovški dvorani
Saša Urih

Vesele Polanke, cirkovške superbabice in poustvarjalke ljudske glasbe, so nastop pričele s poročnim valčkom, za vse tiste folkloriste, ki so se med plesanjem pri folklori zaljubili in nato skupaj nadaljevali življenjsko pot vse do danes. V čustveno razvnetem ozračju je plesalo več kot 30 parov, med njimi tudi skoraj 80-letni Maks Medved, dolgoletni folklorist in nekdaj vodja folklore. Po dvournem programu je sledila skupna točka 170 nastopajočih, zaplesali so Šotiš ter ob spremljavi tamburašev in Pepija Kruleta družno zapeli Tam dol na ravnem polju. Prireditev sta povezovala Grega Medved in Tina Urih, ki je tudi pripravila scenarij. S prisotnostjo sta jih počastila velikan slovenske folklore dr. Bruno Ravnikar in kidričevski župan Anton Leskovar, ki je presenetil z jubilejno torto.

Ob jubileju so pripravili brošuro, v kateri so predstavljene sekcije Prosvetnega društva Cirkovce s poudarkom na folklorni skupini, ki je dodala opise plesov, notne zapise in opis kostumske podobe. "Za podporo projektu smo hvaležni Občini Kidričevo, društvu LAS Bogastvo podeželja in vsem donatorjem. Občinstvo je stoje pozdravljalo nastopajoče, spontano pritegnilo s pesmijo in z nami zaplesalo, kar je potrditev, da je praznovanje jubilejev uspelo," je povedala protagonistka dogodka Tina Urih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta