Po stranskih ulicah skozi mesto

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
28.08.2019 22:06

V šolo bo vstopilo 185 prvošolcev. Večina šolskih poti je varnih, a so območja, kjer šolarji, da se izognejo prometu, skačejo v jarke. Do ureditve tržnice je promet skozi mesto spremenjen.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Do ptujskih šol vodijo take in drugačne poti.
Slavica PIČERKO PEKLAR

O varnih šolskih poteh so ta teden govorili na ptujskem posvetu, ki so se ga udeležili ravnatelji osnovnih in srednjih šol, vrtcev, policije in vseh tistih, ki lahko pripomorejo k večji varnosti v prometu. "Pred začetkom novega šolskega leta smo pregledali vse šolske poti in z zadovoljstvom ugotavljamo, da se razmere izboljšujejo in je črnih prometnih točk na območju ptujske mestne občine vse manj. To pa ne pomeni, da je vse, kot je treba. Ponekod je še treba poskrbeti za osvežitev talnih označb, kje popraviti ali na novo postaviti kak opozorilni prometni znak ali porezati zelenje, ki ovira pogled na cesto," opozarja Franc Kozel, predsednik Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu (SPVCP) na območju Mestne občine Ptuj.

Najmanj varno na območju Grajene in Rogoznice

Še vedno so najmanj varne šolske poti na območju četrtnih skupnosti Grajena in Rogoznica, pa tudi čez Dravo, v četrtni skupnosti Turnišče Breg, kjer so nekateri cestni odseki še v gradnji, kar pomeni, da je tam potrebna večja previdnost vseh udeležencev v prometu. Janko Kolarič, iz četrtne skupnosti Rogoznica: "Slovenjegoriška, kljub delni izgradnji pločnikov in kolesarskih poti, ostaja nevarna prometnica, prav tako za varne šolske poti ni poskrbljeno na območju Pacinja. Ponekod bi že z nekaj metri pločnikov, po katerih bi šolarji varno prihajali na šolski avtobus, rešili vprašanje varnosti." O izredno prometni cesti, ki vodi s Ptuja mimo Grajene naprej do Maribora, smo v preteklosti pisali že večkrat. Gre za območje, kjer osnovnošolci niti do šolskega avtobusa ne morejo po varnih poteh in jih v šolo vozijo starši.
"Uredili smo avtobusna postajališča, a kaj, ko ni varnih poti do njih. Če bi ob regionalni cesti uredili vsaj bankine, bi že veliko prispevali k varnosti pešcev, zdaj morajo šolarji, da se umaknejo avtomobilom, skakati v obcestne jarke," opozarja Janez Polanec, predsednik sveta grajenske četrtne skupnosti. "Nekateri šolarji z grajenskega konca in z območja Nove vasi ne morejo v šolo po varnih šolskih poteh, ker teh preprosto ni, niti do šolskega avtobusa ne morejo, zato jih v šolo vozijo starši. Tem bomo v prihodnje ponudili delno povračilo stroškov. Računamo pa tudi na to, da se bodo starši organizirali in se pri vožnji otrok v šolo izmenjevali in si pomagali. Dejstvo je, da bi kak odsek varne šolske poti v preteklosti že uredili, če bi lastniki zemljišč bili pripravljeni del teh odstopiti v skupno dobro. Problem, ki ga imamo celo tik ob šoli, je Vodova ulica. Po njej prihajajo otroci v šolo peš, saj gre za kratko pot od šole, a kaj, ko je cesta brez pločnikov, še bankin ni," opozarja Tatjana Vaupotič Zemljič, ravnateljica Osnovne šole Ljudski vrt.

Čez gradbišče se ne sme hoditi

Zaradi gradbišča na ptujski tržnici je za šolarje do konca gradnje spremenjena varna šolska pot skozi mesto. "Opozarjamo vse, da je pot čez gradbišče prepovedana in je treba pri upravni enoti Ptuj, torej iz Slomškove ulice, ki je tudi zaprta za promet, zaviti desno v ozko ulico Viktorina Ptujskega in se peš spustiti do Slovenskega trga. Po ureditvi krožišča pri minoritskem samostanu velja tam prepoved prehoda za pešce in kolesarje, tako vodi varna šolska pot do Mladike čez park," opozarja Kozel. Vsem, še posebno prvošolcem in njihovim staršem, bodo prve šolske dni pomagali člani SPVCP in njihovi partnerji, tudi prostovoljci. Ti bodo prva dva tedna bedeli nad dogajanjem pri vseh osnovnih šolah, vrtcih. Nadzor bodo prve šolske dni poostrili tudi ptujski policisti in redarji.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta