Obnova Stare steklarske: Kulturniki s projektom zadovoljni

Hojka Berlič Hojka Berlič
25.11.2019 15:37

Končno je na vidiku desetletja pričakovana obnova Stare steklarske, pa tudi Vrazovega trga in okoliških ulic, ki je ocenjena na 3,6 milijona evrov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Stara steklarska je že desetletja ena od sramot starega mestnega jedra.
Hojka Berlič

Ptujska občina se namerava na zadnje povabilo v okviru mehanizma Celostnih teritorialnih naložb (CTN), namenjenega mestnim občinam v finančni perspektivi 2014-2020, za še preostala sredstva v višini slabih 2,7 milijona evrov prijaviti s projektom revitalizacije Stare steklarske in Vrazovega trga s pripadajočimi ulicami. Investicija, katere skupna vrednost je ocenjena na dobrih 3,6 milijona evrov, naj bi bila predvidoma zaključena do konca leta 2022, skupaj pa bi obnovili okoli 2300 kvadratnih metrov zunanjih in notranjih površin. Občina naj bi za investicijo zagotovila slabih 956 tisoč evrov.

Želijo realno izvedljiv projekt

O revitalizaciji Stare steklarske se sicer govori že desetletja, kompleks pa med tem klavrno propada. Spomnimo, da je morala lani poleti občina zaradi dotrajanosti porušiti eno od stavb in del obzidja v Ulici Tomaža Šalamuna, ob tem pa je zazijala luknja v strehi sosednje stavbe, ki prav tako propada. Ob tem so se o morebitni obnovi, za katero bi pridobili evropska sredstva, začeli prvi pogovori s ptujskimi kulturniki, ki nepretrgoma delujejo v osrednji stavbi kompleksa že 25 let. Kot je že takrat poudarila režiserka in gledališka mentorica Branka Bezeljak, si ti ne želijo megalomanskih projektov, temveč celostne in realno izvedljive, ki bodo hkrati temu prostoru ohranili "dušo". "S sedanjimi načrti smo zadovoljni, saj so v skladu s tem, o čemer smo se pogovarjali. Tako že z nestrpnostjo pričakujemo začetek del, seveda pa bi si želeli, da bi bilo to narejeno že včeraj," o projektu pravi Nataša Petrovič, predsednica Zveze kulturnih društev Ptuj, ki naj bi tudi v prihodnje prevzela vlogo programskega upravljavca objekta Stare steklarske. Obnova naj bi dejavnostim ljubiteljske kulture v prvi vrsti prinesla več prostora, saj nekatere skupine še vedno nimajo svojega in so odvisne od začasnih rešitev. "Pomeni pa tudi dvig kakovosti delovanja, sploh, če bomo dobili manjši oder in razstavne prostore," še pravi Petrovičeva.

Čelan ne podpira kurnikov

Je pa pri razpravi o projektu na nedavni seji mestnega sveta projektu močno nasprotoval nekdanji župan in nosilec liste Štefan Čelan, ki je spomnil, da je občina v preteklosti že vložila 280 tisoč evrov v po njegovem mnenju zelo dobro zasnovan projekt revitalizacije Stare steklarske: "Ki bi omogočal mladim, pa ne samo iz Slovenije, temveč iz celega sveta, da bi se tu družili in dobivali neko svežo mlado energijo. Prostor je bil namenjen za delo okrog 300 mladih ljudi, s kampusom in drugim." Zato je Čelan novo rešitev označil za slab kompromis: "Kurnikov ne podpiram rad, če imamo možnost zgraditi kaj velikega."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta