Kuhar na klic že vrsto let pripravlja jedi tudi na splavu na Dravi: Biti kuhar je najlepši poklic.

Damijan Toplak Damijan Toplak
18.11.2023 04:24

Kuharski poklic je zahteven in težak, a če si po srcu kuhar, je lahko najlepši, pravi Dušan Krivec, ki ima večletne izkušnje z več delodajalci, zadnjih nekaj let je na svojem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dušan Krivec, kuhar "na klic", med pripravo hrane na Pohorski tržnici, kjer njegov sin ponuja posebne napitke.
Andrej Petelinšek

Naš sogovornik je od mladih nog želel postati kuhar in želja se mu je uresničila. Danes 60-letni Dušan Krivec se spominja, da takrat ni bilo pogosto, da bi se fantje odločali za poklic kuharja, a v njegovem razredu so bili trije, ki so kasneje opravljali ta poklic, danes vendarle bolj cenjen, v njem pa moški niso več nikakršna posebnost, prej nasprotno. Osem let je kot kuhar delal v mariborskem hotelu Habakuk, osem let v OŠ Miklavž na Dravskem polju in kar 17 let na ministrstvu za pravosodje, kjer je bil nekaj časa tudi vodja vseh kuhinj in glavni nabavnik. Takrat je Krivec, ki vse življenje živi v Rogozi, veliko službeno potoval po svetu, največ v Berlin.

Kuhar Dušan Krivec
Damijan Toplak

Za kuhanje ga je navdušila babica

Od leta 2016 ima Dušan Krivec podjetje, ki ga je poimenoval Pokliči kuharja, prek njega namreč dela največ kot kuhar "na klic", ob različnih prireditvah in ko nadomešča bolniško odsotne. Kuhal je v številnih hotelih pod Mariborskim Pohorjem pa tudi v Tuševih restavracijah, na Ptuju, v restavraciji Pan v Kidričevem, prav tako v mnogih hotelih in na dogodkih v mondeni Kranjski Gori, kjer ga je kot kuharja mogoče srečevati več kot dve desetletji, sploh zdaj, ko so tekmovanja za Zlato lisico tam. Veliko kuha za hotelske goste in VIP-goste na različnih športnih prireditvah in za športnike - želeli so ga v biatlonski reprezentanci, a se ji ni pridružil, ker bi ga kuhanje zanjo odvrnilo od drugih dogodkov. Sodeloval je s slovenskimi košarkarji pa s ptujskimi kolesarji pri Poli maratonu, ob predlanskem predsedovanju Slovenije EU je kuhal na Brdu pri Kranju. Od leta 1994 je vodja tekmovanj na gostinsko-turističnih zborih. Njegova posebnost je priprava jedi na žlico in burgerjev. Gostje radi pohvalijo tudi njegove hladne predjedi pa (izrezano in okrašeno) sadje ter različne juhe in omake. Poskrbi tudi za pripravo različnih prigrizkov (kanapejev), mesa, rib, prilog in sladic.

Kuhar Dušan Krivec med rezanjem šunke
Osebni arhiv

Veliko je k temu, da si je izbral kuharski poklic, pripomogla njegova babica Ida Krivec. Dušan Krivec že od nekdaj rad kuha in to je zanj najlepši poklic. Veseli ga komunikacija z ljudmi in njihov odziv, ko okušajo njegove jedi. A po drugi strani je njegov poklic zahteven in težak. "Veliko je stoječega dela, delo je večizmensko, največkrat zvečer ali ponoči, a če si po srcu kuhar, ti nikoli ni težko opravljati tega poklica. Obenem lahko komuniciraš in spoznavaš veliko ljudi. Zame je največji užitek kuhati pred ljudmi, in če bi v moji mladosti obstajala oddaja, kot je MasterChef, bi se gotovo prijavil," pove Dušan Krivec.

Kuha tudi na dravskih splavih

Približno tri desetletja pripravlja jedi tudi na splavih, ki plujejo po Dravi. Tam največkrat kuha enolončnice in peče meso na žaru. Je član Turističnega društva Maribor, ki skrbi za splavarsko dejavnost po reki Dravi na območju mesta Maribor. Gostje na splavih so večinoma tujci - od Angležev, Nemcev, Avstrijcev, Poljakov, Čehov, Madžarov in Hrvatov, tudi Slovenci so navdušeni nad plovbo po Dravi, za nekatere so na teh splavih pripravili poroko. Na večjem od splavov zaigrajo muzikanti, tako da je razpoloženje še bolj veselo, najbolj pestro pa je bilo, se spominja Krivec, v času Festivala Lent, zlasti ko je ta trajal 17 dni. Kuhal je tudi na Dravski vili.

Žan Krivec
Andrej Petelinšek

Dušan Krivec je dejaven v lokalnem okolju, videti ga je mogoče na številnih lokalnih prireditvah, nazadnje preteklo soboto, v času martinovanja, na Pohorski tržnici. Ob krajevnem prazniku v Rogozi je kuhal rogoški lonec. Pred leti, ko je bil hoško-slivniški župan Anton Obreht, je bil Krivec en mandat občinski svetnik. Za to mu ni žal, večina namreč komentira (lokalno) politiko le s kavča, na volitve pa se ne podajo, meni. Želi, da bi v prihodnje bilo mogoče pripravljeno hrano prevzeti tudi pri njem doma, saj ne more kuhati za toliko ljudi in prireditev, kot bi si želel. Vesel je, da mu pri pripravi hrane že pomagajo vnuki Enej, Nino in Ema.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta