Klavrna podoba ptujske upravne enote

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
09.01.2020 15:52

Nujna sanacija stavbe, ki mimoidoče nagovarja s svojo neorenesančno podobo. Priporočen previden korak

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dobrih 130 let stara stavba z neorenesančno fasado je potrebna obnove.
Slavica Pičerko Peklar

Številni Ptujčani vse glasneje opozarjajo na vse bolj dotrajano stavbo na vogalu Slomškove ulice, v kateri deluje Upravna enota (UE) Ptuj. Zaradi odpadajočega ometa in nevarnosti, da bo z dvonadstropne zgradbe, ki je bila zgrajena pred 130 leti, na mimoidoče padla kaka opeka, je del pločnika ob stavbi, ki ima status spomenika lokalnega pomena, ograjen, tako je tam ovirano tudi gibanje.

Draga že najnujnejša dela

Metod Grah, ki je bil pred časom ponovno imenovan za načelnika UE, pojasnjuje, kako je z lastništvom stavbe: "Zgradba, v kateri deluje UE Ptuj, je v lasti dveh solastnikov. V lasti Mestne občine Ptuj (MOP) sta pritličje in prvo nadstropje, drugo nadstropje je v lasti ministrstva za obrambo. Pred letom je bila sklenjena tripartitna ugotovitvena pogodba, v kateri je zapisano, da UE oziroma država opravlja tista investicijska dela na objektih, ki so potrebna za normalno uporabo. V pogodbi je tudi določeno, da ministrstvo za javno upravo (MJU) krije sorazmerni del stroškov investicijskega vzdrževanja poslovnih prostorov. To se opravi na podlagi letnega plana aktivnosti, za kar pogodbene stranke sklenejo posebno pogodbo. Do sklenitve takšne posebne pogodbe še ni prišlo zaradi prevelikih stroškov, saj je sanacija strehe in fasade zgradbe ocenjena na kar 413 tisoč evrov. Ocenitev je pripravljena na podlagi kulturnovarstvenih smernic Zavoda za varstvo kulturne dediščine (ZVKD) Slovenije."

Nekdanja podoba trga in stavbe
Zgodovinski arhiv na Ptuju

Še nič konkretnega

"V začetku lanskega leta je bila podpisana tripartitna ugotovitvena pogodba med MJU, UE Ptuj in MOP, po kateri je investicijsko vzdrževanje v pristojnosti MJU. Dogovor je, da bi obnovo fasade, oken in strehe pričeli v letu 2020 in 2021. Podatkov o konkretnih terminih potrebnih investicijskih del nimamo. MOP je stavbo prepustila v uporabo UE, razen drugega nadstropja, kjer delujejo službe obrambnega ministrstva. Da bi uredili medsebojna razmerja, smo že pred letom z ministrstvom in upravno enoto sklenili tako imenovano ugotovitveno pogodbo, s katero so določena tudi medsebojna razmerja, tako v zvezi z upravljanjem poslovnih prostorov kot tudi glede kritja sorazmernega dela stroškov investicijskega vzdrževanja stavbe," sporočajo z MOP in dodajajo, da z MJU še vedno potekajo pogovori o konkretni dokončni ureditvi stavbe pa tudi o možni zamenjavi premoženja z državo.

Dobrih 130 let stara stavba je potrebna obnove.
Slavica Pičerko Peklar
Nekdanja podoba trga in stavbe
Zgodovinski arhiv na Ptuju
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta