Kdo bi delal biznis s hostlom v Ormožu?

Darja Lukman Žunec Darja Lukman Žunec
02.04.2019 15:43

Občina Ormož išče najemnika hostla. Pričakuje najmanj 837 evrov mesečne najemnine in plačilo stroškov ter vizijo trženja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Novi ormoški hostel je priložnost za boljši obisk mesta.  
Karolina Putarek

V Ormožu so že lani pred lokalnimi volitvami odprli novi hostel, ki so ga uredili v nekdanji stavbi uprave tamkajšnjega komunalnega podjetja. A so šele v začetku februarja dobili uporabno dovoljenje zanj. V njem je poleg pokrite tržnice in prostorov Kluba ormoških študentov tudi hostel z 32 posteljami v osmih sobah ter kuhinjo in jedilnico v pritličju. Hostel ima na razpolago skoraj 263 kvadratnih metrov, v pritličju je kuhinja, v nadstropju recepcija ter pet dvoposteljnih sob, dve štiriposteljne ter še šest- in osemposteljna soba. V prenovo sicer že zelo dotrajane stavbe, ki je kazila podobo središča mesta, je ormoška občina vložila nekaj manj kot 800 tisoč evrov. Zdaj z javnim razpisom išče najemnika, ki bi poskrbel za promocijo in polnjenje hostla ter razvil še dodatno ponudbo v njem.

Ključ bo višina najemnine ​

​Kot minimalno ponujeno mesečno najemnino na občini od prijaviteljev na razpis pričakujejo 837,54 evra ter pokritje vseh stroškov delovanja. Izbrani ponudnik bi lahko sklenil najemno pogodbo za nedoločen čas, najmanj pa za eno leto. Zavezal bi se tudi, da bo hostel odprt vse leto in ne zgolj v turistični sezoni. Osnovna oprema, kot so postelje in pohištvo, je v objektu že nameščena, tako da bi najemnik moral poskrbeti le za opremo, ki je vezana na gostinsko oziroma turistično ponudbo.​
Razpis traja do 29. aprila. Potem bodo, kot napoveduje Anita Bolčevič iz občinske uprave, ponudbe javno odprli. Eden od pogojev je, poleg varščine v višini 2500 evrov, tudi obvezen ogled prostorov. Osnovni kriterij pri izbiri bo ponujena višina mesečne najemnine. Ob tem je pogoj tudi, da se bodoči najemnik že najmanj tri leta uspešno ukvarja s to dejavnostjo, zato zgolj registrirana dejavnost, brez konkretnih izkušenj denimo, ne bo dovolj. Priložiti morajo tudi program - vizijo trženja in vključevanja v promocijske dejavnosti nove turistične destinacije Jeruzalem Slovenija.

Karolina Putarek

Oživitev Kerenčičevega trga

Ob nedavnem odprtju hostla je ormoški župan Danijel Vrbnjak poudaril, da sam objekt ne bo dovolj za privabljanje gostov, če hkrati ne bo dodatne ponudbe v mestu. Predvsem si želi, da bi oživili osrednji Kerenčičev trg, ki je sicer lično in sodobno urejen, vendar šepa ponudba na njem. Zamislil si je, da bi spodnje prostore stavb nasproti hostla poskušali napolniti s primerno gostinsko ponudbo, predvsem denimo s kavarno ali slaščičarno in zanimivimi lokali. Uredili bi tudi igrala za otroke in izložbe lokalov uporabili za promocijske dejavnosti mesta z okolico.

Doslej le 13 prenočišč

​Hostel naj bi tako prispeval tudi k oživitvi ponudbe mesta z okolico. Pomembno je, da so zdaj ponudbo prenočišč precej povečali. Doslej je v mestu bilo turistom na voljo le gostišče Prosnik, kjer imajo pet dvoposteljnih in eno triposteljno sobo. Vsaj deloma bodo nadomestili vrzel v ponudbi prenočišč, nastalo pred skoraj desetletjem, ko je zaprl vrata ormoški hotel, ki zdaj sredi mesta klavrno propada. Družbi za upravljanje terjatev bank ga na že treh javnih dražbah doslej ni uspelo prodati.
​Kot pravijo na občini, se nadejajo aktivnega najemnika hostla, ki bo dejavno prispeval tudi k promociji mesta z okolico in destinacije Jeruzalem Slovenija. Zato bodo pri točkovanju upoštevali tudi vizijo tovrstnega uveljavljanja objekta in program spremljevalnih dejavnosti. Pričakujejo, da bo novi ponudnik sodeloval z vsemi ustanovami in organizacijami v kraju. Vizijo ponudbe hostla bo na javnem razpisu ocenila posebna komisija, oblikovana na občini.
Zagotovo bo najemniku v pomoč, da ima v isti stavbi prostore tudi dejaven Klub ormoških študentov, ki pripravlja številne glasbene, umetniške in družabne dogodke, kakor tudi pokrita tržnica lokalnih pridelkov in izdelkov.
Ker je občinski svet na marčevski seji sprejel cenik za prenočitve v hostlu, je praktično tam mogoče prenočiti že od 1. aprila.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta