Gostišče Pri Ribniku v Podlehniku znova odprlo vrata, najemnik in bodoči lastnik je optimističen

Darja Lukman Žunec
05.11.2021 05:45
Bodoči lastnik gostišča Pri ribniku v Podlehniku Dejan Svenšek je kot sredješolec kosil travo in urejal poti okoli jezera, zdaj je uresničil svojo željo, da prevzame objekt in obogati ponudbo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gostišče Pri ribniku navdušuje tudi s svojo okolico.
 
Darja Lukman Žunec

Potem ko je bilo gostišče Pri ribniku v Podlehniku skoraj leto dni zaprto, je konec septembra znova odprlo vrata in naletelo na izredno lep obisk. Kot pravi njegov najemnik in bodoči lastnik Dejan Svenšek, domačin iz Sedlaška, mu je bilo že od nekdaj, še ko mu je kot srednješolcu lastnik Stanko Skledar ponudil počitniško delo pri urejanju okolice ribnika, košnjo trave ter vzdrževanje klopi in košev za smeti, tukaj zelo všeč: "Nekako sem ves čas razmišljal, da bi bilo lepo delati v takem objektu. Ker ima gospod Skledar težave z zdravjem in sva se večkrat pogovarjala o možnosti za prevzem, sem se odločil, da objekt najamem in v bodočnosti tudi odkupim. Nisem veliko premišljeval, odločil sem se zaradi veselja do tega dela in tudi, ker sem domačin in mi ni vseeno za usodo tega lepega koščka narave."

Po poklicu je kuhar, tako da gostinski del zanj ni težava, pri promociji mu pomaga prijatelj, ki mu ureja spletno stran. Z lastnikom sta se dogovorila za najem in da se vse, kar plačuje, upošteva pri odkupu. "Kaj pa imamo za izgubiti, se ne bojim tega dela. Predvsem ne delam za profit, temveč za užitek in ker želim uspeti ter ponuditi službo novim sodelavcem in si z njimi razdeliti, kar bomo zaslužili. Tu si vse dni, to ni osemurno delo, in čeprav morda nisem čisto dobro premislil odločitve, me za bodočnost ni strah," pristavi.

Dejan Svenšek, najemnik in bodoči lastnik gostišča.
 
Darja Lukman Žunec

​Turistični potencial

"Ker je bil hotelski del zaprt, je bilo nujnih nekaj posegov, oprema je letom primerna, a je dobro ohranjena, objektu nasploh se malo pozna, da je leto dni vse stalo. Ampak to bomo hitro sanirali, celota je stara kakih 29 let, novejši zunanji gostinski del okrog 15 let," je optimističen Svenšek. Edino, kar ga skrbi, so težave s kadrom. Zaposlenih pri lastniku ni prevzel in mu zdaj pomaga predvsem družina. Partnerki Suzana Krivec, ki je donedavna delala v Boxmarku, in njeni hčerki Larisi Lampret, ki se šola za vzgojiteljico, pomaga tudi desetletni sin Jaka. "Trudimo se kot družina, sam sem sicer kuhar po poklicu, drugi se tudi dobro znajdejo. V sedanjem času težko dobiš ustrezen kader, in ker delamo v družinskem krogu, včasih prosim goste za razumevanje, saj če postrežba ni dovolj hitra ali na terasi zmanjka miz, ljudje hitro zamerijo, kar je seveda v našo škodo," pojasni sogovornik. Vesel je, da je znova v gostinstvu: "Po šolanju za kuharja sem delal štiri leta v Swatyju, potem kot kuhar v gostišču Vila Monde. Izkušnje sem si nabiral tudi v Perutnininem cateringu in v gostišču Pri Žigru, nazadnje se pomagal kot kuhar v Vili Monde."

Gostišče Pri ribniku v Podlehniku je turistični potencial.
 
Darja Lukman Žunec

Za vodenje kuhinje, ki zdaj pripravlja predvsem malice in kosila ob koncih tedna, ko je ribnik odlično obiskan, ima dovolj izkušenj. Vendar ima ambicije tudi pri turistični dejavnosti, saj ima gostišče 18 dvoposteljnih sob ter štiri apartmaje in ribiške sobe: "Turizem je zame res nekaj novega, predvsem je treba urediti veliko papirjev, kar je zame precejšnja novost. Pomoč so nam ponudili v ekipi LAS Haloze in Visit Haloze. Sobe že oddajamo, turisti lahko pri nas uveljavljajo le letošnje turistične bone, a večinoma jih porabijo za gostinski del. Zanimanje je veliko, saj gre za desetletja priljubljeno izletniško točko, ki nudi oddih in sprehod v naravi, ob tem pa računamo tudi na poletni tranzit tujcev, ki potujejo na morje, saj je avtocesta le streljaj od nas. "

Odličen začetek

Z obiskom v oktobru je več kot zadovoljen, saj so denimo število dnevnih malic z desetih povečali na 60, konci tedna pa so sploh odlični. Doda še, da se jim najavljajo večje skupine, saj so ljudje zelo pogrešali to točko. Jezero in nad njim zastekljena terasa ter pešpot okoli jezera so pravi magnet. Nadeja se, da bodo uredili tudi lastništvo ribnika in okoliških zemljišč: "Žalostno je, da to še ni urejeno, da ni jasno, kdo je lastnik. Ampak upam, da bodo dogovor država, občina in sklad kmalu sklenili, vsekakor pa bi bilo najbolje, da bi mi še naprej skrbeli za ribe, urejali poti in prodajali ribolovne dovolilnice, kar je doslej nesebično, skupaj s krmljenjem rib počel Skledar. Ljudje pogrešajo možnost za ribolov, po kateri je ribnik slovel. Škoda je, da to še ni urejeno in je šla še ena ribiška sezona mimo. Mi bi radi nadaljevali to delo, ker smo edini ves čas tukaj in lahko skrbimo za ribe. Če nisi prisoten, pričneš odlašati in prenašati odgovornost na drugega." Med načrti, poleg ureditve poti okoli jezera in sanacije pešpoti ter mostička, za katerega sicer skrbi občina, so tudi glamping hišice, velnes s savnami in prostor za otroška igrala. Občina mu je pri urejanju okolice že ponudila sodelovanje, na konkretnejše dogovore še čaka. Dovolili so mu uporabo spodnjega parkirišča, ki je občinsko. Čeprav imajo dovolj svojih parkirišč, so občino vseeno vprašali, ali lahko gostje, kot so bili navajeni doslej, uporabijo še spodnjega pod nasipom. Novega najemnika sicer nekoliko skrbijo epidemiološke razmere, a sam pravi, da naredi vse, kar je treba, in upošteva predpise: "Inšpekcije nas obiskujejo, po drugi strani pa mora tudi država narediti še kaj, da bomo lažje živeli."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta