(FOTO) Slovenska Bistrica: Zagorelo je v centru za odpadke in v plezalnem centru. K sreči le za vajo

Natalija Sinkovič
11.11.2023 04:40

V Centru za zbiranje odpadkov na Pragerskem in v novem plezalnem centru so gasilska društva izvedla več vaj gašenja in reševanja ob požarih

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na objektu je zagorela fotovoltaika.
PGD Pragersko

V okviru meseca požarne varnosti so pri vaji v Centru sodelovala vsa prostovoljna gasilska društva v občini Slovenska Bistrica, torej enajst, tudi prostovoljno industrijsko gasilsko društvo Impol. Namen vaje je bilo preverjanje usposobljenosti in opremljenosti sodelujočih gasilskih reševalnih enot in služb v sistemu varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami na območju slovenskobistriške občine. Prizorišče učne gasilske vaje je bilo skrbno izbrano. "V medijih lahko zasledimo, da se je v zadnjem obdobju zgodilo precej požarov na podobnih odlagališčih po Sloveniji, in s takšno vajo urimo gasilce in ugotavljamo našo pripravljenost znotraj občinskega gasilskega poveljstva," je pojasnil Aleš Podlesnik, poveljnik Gasilskega poveljstva občine Slovenska Bistrica in vodja intervencije.

"V CERU Pragersko zbiramo različne odpadke, med njimi so nevarni, ki morajo biti ustrezno skladiščeni. Če bi zagoreli, bi lahko povzročili veliko škode. Zato požarni varnosti namenjamo veliko pozornosti. Občasno se zaradi nedelujočega sistema za ravnanje z odpadki v Sloveniji, ko niso prevzete določene vrste odpadkov, zgodi, da je teh v skladišču preveč. S požarno varnostjo se ukvarjamo vsak dan, začetni požari se pojavijo dva- do trikrat na leto, a jih naši zaposleni, ki so za to usposobljeni, pogasijo kar sami," je povedal direktor Komunale Slovenska Bistrica Maksimilijan Tramšek.

Gasilska vaja na Pragerskem
PGD Pragersko

Gasilska vaja je bila sestavljena iz več dogodkov - na objektu, kjer je sortirnica odpadkov, je zagorela fotovoltaika, požar je izbruhnil tudi v servisni delavnici, skladišču embalaže in nevarnih odpadkov ter v objektu sortiranih odpadkov in kompostarne. Poudarek je bil na gašenju objektov, reševanju zaposlenih, medsebojnem sodelovanju gasilskih društev in štabnem vodenju ob večjih intervencijah. V vaji so prikazali uporabo mobilnega repetitorja in snemanje z dronom. "Z vajo smo zadovoljni, saj je bila uspešno izvedena, tudi ni poškodovanih udeležencev vaje in poškodb opreme, ki je bila uporabljena. Uporabili smo le vozila in opremo, potrebno glede na scenarij vaje, veliko vozil je ostalo v garažah," je še povedal vodja intervencije Aleš Podlesnik. "Z vajo smo prikazali gašenje nevarnih odpadkov, motornih olj, barv, lakov pa tudi mešanih odpadkov, reševanje ljudi iz objekta, črpanja vode iz ribnikov, od koder se zagotavlja dodatna voda za gašenje. Najbolj nas je strah baterijic v otroških igračah, ki lahko ob stiku s kovinami povzročijo požar," je dodal Maksimilijan Tramšek, direktor Komunale Slovenska Bistrica, ki upravlja CERO Pragersko.

Ponesrečencu so pomagali v steni slovenskobistriškega plezalnega centra.
PGD Zgornja Bistrica

"Tovrstne vaje pozdravljam, zlasti vaje na specifičnih lokacijah, kot je naš center za ravnanje z odpadki, ker je tak objekt posebej izpostavljen nevarnostim. Vaja je pokazala usposobljenost in opremljenost naših gasilcev. Verjamem, da je pokazala tudi tisto, kar bo treba popraviti, spremeniti in morda izboljšati, saj je ne nazadnje to namen vaje. Izrekam priznanje gasilcem ne samo ob današnji vaji, ampak za opravljeno delo vse leto, saj naši gasilci pomagajo tudi drugod in so hrbtenica celotne civilne zaščite," je ob uspešno izvedeni učni gasilski vaji dejal slovenskobistriški župan Ivan Žagar.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta