Dobrodelna kitara, s katero znani bobnar zbira dobrodelne prispevke, tudi na Ptuju

Hojka Berlič
26.12.2021 04:00

Marka Soršaka - Sokija, bobnarja skupine Elvis Jackson, javnost ob glasbi pozna tudi po njegovem dobrodelnem delovanju. S svojo odmevno dobrodelno akcijo 20 za 20 je doslej do novih glasbil pomagal že številnim osnovnim šolam. Na dobrodelno pot pa se je podal znova, in sicer v mesecu rocktobru, kot ga Soki rad poimenuje. Tokrat z električno kitaro.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Matej je bil navdušen nad pesmimi, ki mu jih je zapel Miran Rudan. Foto: Hojka Berlič

Hojka Berlič

Gre za prav posebno kitaro, narejeno iz "sntntnov", kakor imenujejo majhne aluminijaste priprave na vrhu pločevinke za pivo ali druge pijače, s katerimi pločevinke odpremo. Kitara sedaj potuje po Sloveniji iz rok v roke glasbenikov, ki na njenih strunah zaigrajo pesem ali dve in jih posnamejo. Vsak video, ki nato zaokroži po spletu, pa pomaga pri zbiranju denarja za otroke in mladostnike s posebnimi potrebami, za katere je glasba prav posebna terapija.

"Do ideje je prišlo spontano. S prijateljem sva si želela sama izdelati kitari, jaz sem si želel nekoliko posebne. Zamisel mi je dal zvok odpiranja pločevinke ob pogovoru ob pivu. Trup kitare je narejen iz okoli 5000 sntntnov, ki jih skupaj drži epoksi smola," je povedal lastnik nenavadne kitare Jernej Ježovnik, mladi glasbenik iz Žalca, ki se je s kitaro minulo soboto ustavil tudi na Ptuju. Kot nam je še zaupal Ježovnik, mu sicer toliko piva vendarle ni bilo treba spiti, saj mu je na pomoč z donacijo zgornjih delov pločevink priskočila pivovarna.

Jernej Ježovnik je v okviru akcije Dobrodelna kitara 20 za 20 na Ptuju kar sam poprijel za kitaro in spremljal Mirana Rudana. Foto: Hojka Berlič

Hojka Berlič

"Nekako ne morem nehati migati v tej smeri. Žal pa osnovnih šol nisem mogel obiskovati zaradi trenutne situacije. Ker sva se z Jernejem spet našla po nekaj časa, se mi je utrnila zamisel, da bi ta kitara lahko bila neka simbolika in bi iz nje lahko naredili tudi dobro delo," pa je začetek tega skupnega projekta pojasnil Soki in povedal, da sta s kitaro že naredila prvih tisoč kilometrov.

Matej bi potreboval prilagojeno vozilo

Na Ptuj so zavili, ker se je projektu pridružila tudi ptujska občina. "Zdi se nam pomembno, da smo v teh prazničnih dneh še posebej dobrodelni. Čeprav si želim, da bi se tega dobrodelnega duha spomnili in ga živeli skozi vse leto," je o razlogih dejala ptujska županja Nuška Gajšek. Sokiju je ob obisku na ptujski tržnici družbo delal devetnajstletni Matej Okorn Balaban, ki je pri štirinajstih mesecih z očetom doživel prometno nesrečo, utrpel hujšo poškodbo glave in postal invalid. Glasba mu pomeni veliko in mu pomaga pri napredku, zato ga mama Sanja Balaban pelje na številne koncerte. Matej je Sokija spoznal v času koronakrize, ko se je ta, ker koncertov praktično ni bilo, na prošnjo mame srečal z njim in samo zanj celo pripravil mini koncert. Ob njunem srečanju je Soki spoznal težavo, s katero se srečujeta Matej in njegova mama. Nimata namreč primernega vozila za prevažanje najstnika na invalidskem vozičku. Sanjata o prilagojenem kombiju, a gre varčevanje zanj zelo počasi. "Potrebovala bi veliko vozilo, v katerega bi lahko spravila vse potrebne stvari. Tudi voziček in psa, včasih tudi tricikel. Da lahko gremo tudi na kak izlet, na katere Matej zelo rad hodi," je povedala mama Balabanova. Med tistimi glasbeniki, ki so se pridružili akciji, je Miran Rudan, ki je Mateju praznične dni in obisk najstarejšega mesta polepšal z nekaj odpetimi pesmimi.

Humanitarni akciji so na pomoč priskočili tudi Palčica Pomagalčica in njeni dobrodelni škratki, zato, kot pravi Soki, upajo, da bodo s skupnimi močmi lahko Mateju in drugim pomoči potrebnim prej uresničili njihove sanje. Do sedaj so, kot ocenjujejo, zbrali več kot polovico denarja, ki ga potrebujeta Matej in njegova mama, da bi jima uspelo doseči njun cilj. Akcijo bodo nadaljevali še nekaj mesecev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta